του Σουηδού δημοσιογρ. Per Lindvall ( απο το Analys)
http://www.e24.se/analys/eurororan-blir-allt-varre_1857279.e24
http://www.e24.se/analys/eurororan-blir-allt-varre_1857279.e24
Η ελληνική κρατικο-οικονομικη ''σούπα'' γίνεται ακόμη πιο ...''νερουλή'' εκεί όπου οι ηγέτες της ΕΕ είναι πλέον σε θέση να συμφωνήσουν σχετικά με την υπόσχεση ηθικής υποστήριξης προς τους πιεσμένους Έλληνες. Αλλά θα χρειαστούν πολλά περισσότερα επειδή η Ελλάδα είναι μόνο το πρόγευμα, για το βασισμένο στο Eυρω, μενού της κρίσης!
Η Ισπανία, αποτελεί το κυρίως πιάτο και στο μπουφέ παράπλευρα υπάρχουν επίσης σημαντικοί κίνδυνοι με ...γλυκίσματα από ...Πορτογαλία και Ιταλία!
Η Ευρωσυνεργασια με την Ελλάδα κατέληξε στη χειρότερη κρίση της από τη θέσπιση του συστήματος. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ακριβώς αυτό που οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του νομπελίστα Paul Krugman, όπως και άλλων, ειχαν προειδοποιήσει πριν από το σχηματισμό.
Το σύστημα αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στη διαχείρισή των λεγόμενων «ασύμμετρων σοκ» όπου η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας και η ικανότητα της να πληρώσει ξαφνικά υπονομεύεται από μια εξωγενή πράξη.
Για μια χώρα με δικό της νόμισμα, όπως η Σουηδία, είναι πολύ πιο εύκολο για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων, καθώς και για τις τοπικές και περιφερειακές κρίσεις στο εσωτερικό μιας χώρας μπορεί κανονικά μια κεντρική εξουσία να μετριάσει τις συνέπειες με μεταφορά πόρων, ενώ οι άνεργοι μπορούν να προσληφθούν σε περιοχές με καλύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Εντός της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ, δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες πρόσβασης. Και η προσαρμογή της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά πρέπει να γίνει μέσα από μια «εσωτερική υποτίμηση» που οδηγεί σε περαιτέρω οικονομική συρρίκνωση.
Οι κίνδυνοι ενός τέτοιου δρόμου είναι μεγάλοι καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο της αύξησης της ανεργίας, μείωση των φορολογικών εσόδων, τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των πληρωμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω διάβρωση των οικονομικών του κράτους, ακόμα και αν καταφέρουν να εφαρμόσουν μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Στη Λετονία, που βλέπουμε ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της είναι μακράν η χειρότερη στη σημερινή κρίση και σύντομα θα είναι ισοδύναμη με την ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ...κατάθλιψης του ´30, δείχνει το κόστος που μια λεγόμενη "εσωτερική υποτίμηση" μπορεί να έχει.
Τώρα είναι η Ελλάδα που στέκεται στον τοίχο!
Η Ελλάδα έχει μεγάλα μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα με μια αδύναμη ανταγωνιστικότητα, ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο εθνικό χρέος, ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που υποχρηματοδοτείται και ένα δημογραφικό προφίλ, όπου το ποσοστό των εργαζομένων ολοένα και μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς.
Αλλά το πιο επείγον πρόβλημα είναι ότι η εμπιστοσύνη (ότι η χώρα μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία στην οικονομία της) είναι πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι η χώρα ενδέχεται να αποτύχει να αναχρηματοδοτήσει τις εκκρεμότητες του χρέους της και να δανείζεται χρήματα για να χρηματοδοτήσει το τρέχον έλλειμμά της.
Και αν η επενδυτική κοινότητα ανησυχεί για αυτό και δεν θέλουν να αγοράσουν τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, αυτό σημαίνει ότι μια αθέτηση πληρωμών, "default", θα καταστεί αναπόφευκτη.
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα ήταν σε θέση να προβεί στην αναχρηματοδότηση της από ευρωπαϊκές τράπεζες, και οι ελληνικές, είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα ελληνικά ομόλογα και στη συνέχεια να τα βάλει ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να αποφέρουν σημαντικά "κέρδη διαιτησίας". Αλλά με μια φθίνουσα αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι και αυτή η ευκαιρία θα χαθεί.
Οι δύο οργανισμοί αξιολόγησης Standard & Poors και Fitch έχουν ήδη μειώσει την Ελληνική βαθμολόγηση κάτω από το επίπεδο που η Ευρ. Κεντρ.Τραπεζας δέχεται με τη μορφή υπόσχεσης, γι αυτό και η έμμεση δυνατότητα αναχρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΚΤ φαίνεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ειδικά αν και ο τρίτος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Moodys, μειώσει τους δείκτες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας ακόμη περισσότερο.
Οι προοπτικές του Ινστ. αξιολόγησης Moodys για βαθμολόγηση της Ελλάδας είναι όχι παράδοξα «αρνητικές».
Αυτό που δείχνει ωστόσο ότι η Ελλάδα θα έχει περισσότερα από ηθική υποστήριξη από άλλες χώρες του ευρώ είναι ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, και αν μη τι άλλο η Γερμανία, έχουν πολλά ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου, για αυτό μια αθέτηση πληρωμής ενεργοποιεί μια νέα ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση.
Και αν η Ελλάδα «πέσει» το φαινόμενο θα εξαπλωθεί και σε άλλους, στις λεγόμενεςPIIGS χώρες, με την Ισπανία, όπως έχω πει, να είναι ο πραγματικά μεγάλος κολοσσός! Τότε γίνεται πραγματικά άσχημο το παιχνίδι.
Η Σουηδία ακόμη και αν είμαστε εκτός της ευρωζώνης, θα υποστεί λίγο από αυτό το βάρος. Μπορούμε πάντα να στείλουμε τους δύο ένθερμους υποστηρικτές του ...ευρώ τον Οlle Schmidt και Cecilia Malmström σε περιοδεία διαλέξεων στην Ελλάδα!!
"Γιατί ακόμη και οι ευρωσκεπτικιστές δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα ήταν τοσο μεγάλο το κακό", όπως γράφει ο Paul Krugman σε ένα σχόλιο στο άρθρο του "Anatomy of a Euromess", (The New York Times), http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/02/09/anatomy-of-a-euromess/.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου