Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Σε plan B για Μνημόνιο ποντάρει η κυβέρνηση



Πηγή: euro2day
της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου 




Με "σκληρή" ατζέντα καταφθάνουν στην Αθήνα τα τρία κορυφαία στελέχη της τρόικας. Στόχος, να πιέσουν για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν ανάπτυξη, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, έχουν καθυστερήσει σημαντικά. 

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των δημοσιονομικών, που απειλούν να εκτοξεύσουν το έλλειμμα του 2010 κοντά στο 9,5%, αλλάζουν τα δεδομένα και υποχρεώνουν όλες τις πλευρές να εξετάσουν την Ελληνική οικονομία υπό άλλο πρίσμα. 

Ήδη, στο Μαξίμου έχει δοθεί η γραμμή τα στελέχη του να επικεντρώνονται πλέον στο μέγεθος μείωσης του ελλείμματος το 2010 και όχι στο εάν θα επιτευχθεί ο στόχος. 
Επίσης, το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται να ζητήσει την άμεση στήριξη των Ευρωπαίων με μορφή δηλώσεων σε πρώτη φάση και με επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής του δανείου σε δεύτερη. 

Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε στο euro2day ότι η μετάβαση του πρωθυπουργού στο Παρίσι στις 15-16 Νοεμβρίου, «εγκαινιάζει ένα κύκλο επαφών που στόχο έχουν να αντιστρέψουν το παγωμένο κλίμα και να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις των μεγάλων». 

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος θεωρείται πιο διαλλακτικός και πιο κοντά στην Αθήνα, μπορεί να μεσολαβήσει ώστε να χαλαρώσουν οι ασφυκτικές πιέσεις των Γερμανών.«Μια παρατεταμένη ανασφάλεια ως προς το πώς θα εξελιχθούν τα οικονομικά μεγέθη, δεν βοηθά ούτε το κλίμα στις αγορές ούτε την ίδια την ευρωζώνη» ανέφερε ο κυβερνητικός παράγοντας. 

Όπως είπε, «ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανανεώσει την δέσμευση του για την πιστή εφαρμογή του μνημονίου, παρά το όποιο πολιτικό κόστος και να ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους έξι μήνες».

Με την δέσμευση αυτή, επιδιώκει να αποσπάσει και μια καταρχήν θετική απάντηση για εξέταση του αιτήματος να βρεθεί φόρμουλα για χαλαρότερους όρους αποπληρωμής του δανείου, ώστε να σταματήσει η σεναριολογία για αναδιάρθρωση του χρέους.

Η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από την στάση του Βερολίνου και τις συνεχείς διαρροές προς τον ξένο τύπο, ότι η αναδιάθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη με τα νέα δεδομένα.

Συνεργάτες του υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Στόιμπλε σχολίαζαν μάλιστα ότι «όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο καλύτερα για το ευρώ». Οι διαρροές αναφέρουν ότι η Γερμανία ήδη ξεκίνησε τις σχετικές διερευνητικές επαφές με τις γερμανικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, ώστε να καταγραφούν οι προθέσεις τους ως προς το ύψος του λεγόμενου κουρέματος.

Η πρόθεση της καγκελαρίας όμως να εντάξει στην πρόταση της για την αναδιάρθρωση, τον ιδιωτικό τομέα αλλά και το ΔΝΤ (το μόνο που έχει την τεχνογνωσία) συναντά την σθεναρή αντίσταση του προεδρείου του Eurogroup, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Σε αυτές τις αντιδράσεις ελπίζει και η ελληνική κυβέρνηση που ουσιαστικά εξαγοράζει χρόνο.

Όπως είχε αποκαλύψει το euro2day τα υψηλά κλιμάκια της ΕΕ εξετάζουν τρία εναλλακτικά σενάρια για την ελληνική οικονομία. Κύριο χαρακτηριστικό είναι το πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2010 και το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η κυβέρνηση όμως θεωρεί ότι το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο και βάση των τελευταίων εξελίξεων, που δείχνουν σαφή απόκλιση από τους στόχους των εσόδων, θα λειτουργήσει εις βάρος της πολιτικά

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την οικονομία
Η ημερομηνία επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο Παρίσι δεν είναι τυχαία. Την Δευτέρα ξεκινά η επίσημη αναθεώρηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και την Τρίτη ανακοινώνεται η αναθεώρηση των μεγεθών από την γιούροστατ.

Την Τρίτη το απόγευμα συνεδριάζουν οι υπουργοί οικονομικών των 16 (Eurogroup) και την Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, οι 27 (ecofin). Στις 18 Νοεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί το τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού, αν και αξιωματούχοι της τρόικας δεν αποκλείουν τις αναθεωρήσεις μέχρι και την ημερομηνία ψήφισης του από την ελληνική βουλή.

Στο συμβούλιο του eurogroup αναμένεται να γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία, καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2011.

Επισήμως το eurogroup εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί για την Ελλάδα στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όπου θα παρουσιαστεί το πόρισμα της τρόικας. Η συνεδρίαση είναι κρίσιμηκαθώς, μαζί με το πόρισμα, θα κατατεθούν προς ψήφιση και οι επικαιροποιημένοι στόχοι του μνημονίου και η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.

Βέβαια στίγμα των προθέσεων αναμένεται να ακούσουμε από αυτή την Τρίτη δια στόματος Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και Ολι Ρεν. Η επίσημη γραμμή παραμένει «άμεση εφαρμογή όλων απαραίτητων μέτρων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι»

Η καυτή ατζέντα της τρόικας
Οι πιέσεις για την άμεση ανακοίνωση του αναπτυξιακού νόμου αναμένονται να είναι ασφυκτικές καθώς οι εταίροι μας θεωρούν ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος». Υπάρχει έντονη δυσφορία και προβληματισμός στο ευρωπαϊκό κλιμάκιο για την καθυστέρηση μιας σειράς κρίσιμων αλλαγών και για την κωλυσιεργία του κρατικού μηχανισμού.

Υψηλόβαθμο κοινοτικό στέλεχος ανέφερε ότι «η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα πάνω από το 5%, σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικών επενδύσεων ροκανίζουν την δημοσιονομική προσπάθεια του πρώτου εξαμήνου»

«Εάν δεν ανοίξει το επενδυτικό πεδίο, παταχθεί η αισχροκέρδεια στις τιμές ώστε να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή, το τούνελ της ύφεσης θα είναι μακρύτερο», αναφέρει ο αξιωματούχος.

Τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ παραδέχονται πλέον ότι τα προβλήματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι «δομικά και ασύμμετρα και χρειάζονται στοχευμένα μακροπρόθεσμα μέτρα». Παραδέχονται επίσης ότι η καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών έχει εξανεμιστεί και δεν αντέχει περισσότερους φόρους, ενώ προβλέπουν ότι η εγχώρια κατανάλωση δεν μπορεί πλέον να στηρίξει την ανάκαμψη.

Στην ατζέντα των αξιωματούχων της τρόικας, εκτός από την αποσαφήνιση των μέτρων για το 2011, υπάρχει και η «εντολή» για άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η αντικατάσταση των κλαδικών συμβάσεων με ατομικές, η άμεση μείωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά 30%, το κλείσιμο των προβληματικών ΔΕΚΟ, οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία, νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, περικοπές στα κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες και την παιδεία και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και του νέου φορολογικού νόμου και μηχανισμού.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες βέβαια, η τρόικα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η οικονομική πολιτική χρειάζεται ανασύνταξη και πειστικό μεσοπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες που έχουν εντοπιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: