Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

«Ατομική ενέργεια; Όχι, ευχαριστώ»


Πηγή: Αυγή
Μπάλλη Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/11/2010
Το σύνθημα είναι παλιό. Τρεις γενιές φόρεσαν την κονκάρδα μ' αυτό στη Γερμανία, εκτός από τα σημερινά παιδιά που -νόμισαν ότι- δεν είχαν πια κανένα λόγο να το κάνουν. Στις αρχές του 21ού αιώνα η τότε «κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο ψήφισε τον νόμο για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια και όλοι πίστεψαν ότι μέχρι -το αργότερο- το 2015 οι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.


Σιγά- σιγά αποκλιμακώθηκαν και οι κινητοποιήσεις γύρω από το Γκόρλεμπεν, μια κωμόπολη στην Κάτω Σαξονία, όπου επιστρέφουν για να ταφούν σε μολύβδινα δοχεία τα πυρηνικά απόβλητα των γερμανικών εργοστασίων μετά την επεξεργασία στην οποία υπόκεινται στις ειδικές εγκαταστάσεις σε Γαλλία και Βρετανία. Κάπου έπρεπε να αποθηκευτούν τα πυρηνικά απόβλητα -και δη στη Γερμανία, αφού εκεί παράχθηκαν- και, εφόσον άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα η μέρα που θα πάψουν να παράγονται καινούργια, κόπασαν και οι διαμαρτυρίες.
Αυτή η παύση συναγερμού ίσχυε μέχρι προχθές. Μέχρι να αποφασίσει η νυν γερμανική κυβέρνηση να υποταχθεί στις πιέσεις του ατομικού λόμπι και να παρατείνει τη ζωή των πυρηνικών εργοστασίων. Αίφνης το «Ατομική ενέργεια; Όχι ευχαριστώ» έγινε και πάλι επίκαιρο, οι Γερμανοί βγήκαν και πάλι στους δρόμους. Και η πρώτη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων στο Γκόρλεμπεν, μετά την κυβερνητική απόφαση, εξελίχθηκε σε άγρια σύγκρουση.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατασκήνωσαν επί μέρες μέσα στο κρύο πάνω στις ράγες του τρένου που μετέφερε τα μολύβδινα δοχεία και μετά στον επαρχιακό δρόμο που οδηγούσε στο Γκόρλεμπεν με στόχο να καθυστερήσουν τόσο τη μεταφορά ώστε να τινάξουν τον προϋπολογισμό της στον αέρα. Έβγαλαν τα χαλίκια από τις ράγες, δέθηκαν με αλυσίδες στη μέση του δρόμου, έκαναν τα κορμιά τους εμπόδια.
Αλλά και οι χιλιάδες αστυνομικοί που συνόδευσαν το ανεπιθύμητο φορτίο και μετέφεραν επί δυο μερόνυχτα στα χέρια τους διαδηλωτές μακριά από τις ράγες και τον δρόμο για πρώτη φορά τόλμησαν να κριτικάρουν δημόσια την κυβέρνηση. Έχουν κι αυτοί τους ίδιους φόβους με τον υπόλοιπο πληθυσμό για τους κινδύνους της ατομικής ενέργειας και θεωρούν ότι η Μέρκελ έκανε λάθος  και τώρα το «λούζονται» αυτοί.
Τριάντα χρόνια κράτησε η αντίσταση για το Γκόρλεμπεν, για να κοπάσει μόλις διαφάνηκε το τέλος της ατομικής ενέργειας. Και τώρα που, προσδοκίες των ανθρώπων διαψεύστηκαν θα κρατήσει άλλα τριάντα χρόνια. Η λύση στο αδιέξοδο είχε σχεδόν βρεθεί, αλλά χάθηκε διά χειρός Μέρκελ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: