Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΣΧΕΔΟΝ «ΤΖΑΜΠΑ» ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!

ΠΗΓΗ: ISKRA
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΝΕΩΝ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 100% ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗ ΣΤΟ 80% ΤΗΣ ΕΓΣΣΕ!
 
Απίστευτο κι όμως αληθινό!
Η κυβέρνηση, με πρόσχημα και άλλοθι τηναπόκτηση εργασιακής εμπειρίας και τηνκαταπολέμηση της ανεργίας, προσφέρει, σχεδόν τζάμπα νεανική εργασία στο κεφάλαιο!
Συγκεκριμένα, αν μια επιχείρηση προσλάβει ένα νέο 16-24 ετών, που είναι άνεργος ή προσλαμβάνεται για πρώτη φορά σε δουλειά, τότε αυτή θα επιχορηγείται επί 12 μήνες κατά 100% για τις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου), ενώ ο μισθός που θα καταβάλλει ο εργοδότης περιορίζεται μόνο στο 80% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Το πρόγραμμα αυτό μπορεί, αν επιθυμεί ο εργοδότης, να παραταθεί και για άλλους 12 μήνες με την καταβολή από τον ΟΑΕΔ του 70% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) και αμοιβή το μισθό της ΕΓΣΕΕ, με τηνπροϋπόθεση ότι ο εργοδότης θα κρατήσει στη δουλειά το νέο εργαζόμενο για άλλους 6 μήνες!(Μετά, δηλαδή, μπορεί να τον πετάξει στο δρόμο αφού τον «ξεζούμισε» με προνομιακούς όρους για δυόμιση χρόνια!)
Το τραγικό είναι ότι αυτά τα προγράμματα, που με 600 ευρώ το μήνα, όλα κι όλα, το κεφάλαιο θα υπερεκμεταλλεύεται νέους ανθρώπους, χωρίς καμία άλλη δέσμευση για το μέλλον τους,εκθειάζονται με τυμπανοκρουσίες ως «σωτήριες» προσφορές στη νεολαία, η οποία αγωνιά επί χρόνια για μια θέση δουλειάς!

Ακόμα χειρότερο είναι ότι τα προγράμματα αυτά (αντιγραφή επί το δυσμενέστερο, στην ουσία, των παλιών stage) ανοίγουν το δρόμο για να αναπτυχθούν πάρα πολύ νοσηρές αντιθέσεις ανάμεσα στους μεγαλύτερους -και δη ηλικιωμένους- και τους νέους εργαζόμενους. Κι αυτό διότι μπορεί κάλλιστα μια επιχείρηση να απολύει δεκάδες ηλικιωμένους εργαζόμενους και μετά από 6 μήνες να προσλαμβάνει απολύτως νόμιμα στη θέση τους νέους άνεργους έως 24 ετών και να γλυτώνει έτσι όλες τις ασφαλιστικές εισφορές και το 20% του καθαρού βασικού μισθού. Κι αυτή η «φάμπρικα» να συνεχίζεται, περίπου, εσαεί!!!!
Θεωρητικά, ο κτηνώδης δρόμος που έχει ανοίξει, τείνει να συγκροτήσει ένα νέο εργασιακό τοπίο με οδηγό ένα νέο κανόνα: εργασία χωρίς κόστος για το κεφάλαιο και χωρίς δικαιώματα. Το μέλλον ανήκει σε μια νέα πραγματική μισθωτή «δουλεία». Εκτός κι αν το ανατρέψουμε!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: