Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ωρομίσθιοι, ενοικιαζόμενοι ή ανασφάλιστοι οι εργαζόμενοι


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Στην αγορά εργασίας στα ξενοδοχεία της Αθήνας το μίνι κραχ αποτελεί, ήδη, γεγονός. Μόνιμοι υπάλληλοι απολύονται και τη θέση τους παίρνουν ωρομίσθιοι και ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, ενώ η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία καλπάζει.
Ξενοδόχοι φωνάζουν για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς πολλοί επιχειρηματίες χρησιμοποιούν νοικιασμένους υπαλλήλους όχι μόνο για εργασίες καθαρισμού αλλά και σε άλλες ειδικότητες. «Κάποιοι χρησιμοποιούν νοικιασμένους εργαζόμενους και για θέσεις καμαριέρων, κάτι όμως, που είναι παράνομο», λέει ο Λεωνίδας Καραθανάσης, πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στον τουρισμό και τα επιστιτιστικά επαγγέλματα. Αυτή την πρακτική ακολουθεί ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με συνδικαλιστές του χώρου, γνωστός όμιλος με ξενοδοχεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, παρά τις σχετικές καταγγελίες.

Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων στην καρδιά της Αθήνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2008 απασχολούσε 105 μόνιμους υπαλλήλους ενώ τώρα μόλις 71.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρηματιών της Αθήνας, την τελευταία διετία υπολογίζεται ότι έχει χαθεί το 20% των μόνιμων θέσεων απασχόλησης. Ακόμα και στο πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ που αφορά 10.000 θέσεις και προβλέπει την επιδότηση κατά 40% των εισφορών για υπαλλήλους που αμείβονται με μισθό έως 1.000, οι ξενοδόχοι έχουν προσφερθεί να αξιοποιήσουν μόνο τις 8.000 θέσεις. Γεγονός που, σύμφωνα με τον Λ. Καραθανάση, προοιωνίζεται νέα απώλεια θέσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος χάθηκαν περίπου 10.000 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων σε μονάδες όλης της χώρας (το 5% του συνόλου). Την τελευταία διετία το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι διπλάσιο και αγγίζει τις 20.000 θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: