Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Να το πούμε;


Πηγή: Ελευθεροτυπία
του Γ. Παρασκευόπουλου

Εξαπέλυσαν φοροκυνηγούς για να εισπράξουν 2,6 δισ. μια και τα έσοδα έχουν πάρει τον κατήφορο.
Η μείωση των φορολογικών εσόδων είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, ευθεία απόρροια των μέτρων λιτότητας που γονατίζουν την αγοραστική δύναμη. Και όμως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει ότι μπορεί να απομυζήσει χυμούς από την αποστεγνωμένη αγορά. Πώς προεκλογικά υπήρχαν λεφτά στα κρατικά ταμεία, απλώς το θέμα ήταν η αποτελεσματική διάθεσή τους; Ετσι και τώρα, υπάρχουν λεφτά σε μια αγορά που αγωνιά, απλώς κάποιοι επιτήδειοι τα κρύβουν κάτω από το στρώμα ή σε τίποτα σκοτεινές γωνιές. Αλλά το κράτος-μπαμπούλας θα τα ανακαλύψει, με τους αμείλικτους διώκτες του οικονομικού εγκλήματος, και θα εισπράξει τα ανείσπρακτα.
Από πού; Από χρεοκοπημένες εταιρείες. Από επιχειρήσεις στις οποίες το ίδιο το Δημόσιο δεν επιστρέφει ΦΠΑ. Από προμηθευτές στους οποίους το ίδιο το Δημόσιο χρωστάει. Ο μεγαλύτερος εισφοροφυγάς και ο πλέον αναξιόπιστος οφειλέτης ψάχνει να βρει το δίκιο του, εκεί που πρώτος αυτός δίδαξε τη ρεμούλα, την κλεψιά και την ατασθαλία. Ας επιστρέψει πρώτα το κράτος τα λεφτά που το ίδιο χρωστάει και μετά ας βγει παγανιά κυνηγώντας κακοπληρωτές.
Το 83% των επιχειρήσεων ζορίζεται με πρόβλημα ρευστότητας. Ο τουρισμός τον Ιούνιο ήταν κάτω 15,7%. Οι άνεργοι φτάνουν τις 600.000. Οι ούτως ή άλλως πενιχρές άμεσες ξένες επενδύσεις έπεσαν στα 891 εκατ. από 1,07 δισ. πέρσι. Και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν εισπράττουν φόρους.
Είναι αυτό που λέμε, μας ζητάνε και τα ρέστα. Μας ρήμαξαν καλά καλά και τώρα περιμένουν να εισπράξουν και από πάνω. Και επειδή η φυσιολογική απόδοση φόρων υστερεί από μια συρρικνούμενη οικονομία, βρήκαν το κόλπο να διογκώνουν το οικονομικό έγκλημα και να κατασκευάζουν φοροφυγάδες. Οπως κάποιοι επιχειρηματίες, λέει, που δεν δήλωναν, ως φυσικά πρόσωπα, τις αμοιβές τους. Το ότι οι επιχειρηματικές αμοιβές φορολογούνται στην πηγή, δηλαδή στην ίδια την εταιρεία, το κάνανε γαργάρα. Δημιουργούν, με άλλα λόγια, φανταστικά δικαστήρια και στήνουν ανύπαρκτες ποινικές υποθέσεις για να ξεπλύνουν την αποτυχία της οικονομικής τους πολιτικής.
Και ας έρθουμε στο εμπορικό ισοζύγιο. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8,7%. Αυτό λέγεται αποπληθωρισμός. Περιέχεται στο λαμπρό σχέδιο της κυβέρνησης και της τρόικας: ρίχνουμε την αγοραστική δύναμη για να μειώσουμε τις εισαγωγές, να πέσουν οι τιμές και να γίνουν τα ελληνικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό. Ελα όμως που και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,9%. Αυτό πώς ακριβώς λέγεται;
Πώς λέγεται ένα σχέδιο αποπληθωρισμού με αύξηση του πληθωρισμού και τον τιμάριθμο εκτός ελέγχου;
Θα σας πω πώς λέγεται. Δεν τολμάνε να βγουν τα κυβερνητικά στελέχη έξω από το σπίτι τους. Ετσι λέγεται. Πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν την κάλπη στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ο Γ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «λογική τη διαφαινόμενη (sic) άρνηση υπουργών να μετακινηθούν προς την τοπική αυτοδιοίκηση». Δηλαδή να κατέβουν υποψήφιοι. «Δεν ενδιαφέρονται», λέει, «διότι έχουν ακόμη μεγάλο έργο να επιτελέσουν». Αυτό τώρα πώς λέγεται; Να την πω τη ρημάδα τη λέξη ή να το αφήσω σε σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: