Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2010 φέρνει η κατάρρευση των εσόδων

Πηγή: Αυγή

Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/08/2010
Πρόσθετα μέτρα (μέσω "ακρωτηριασμού" του κράτους με νέο ψαλίδισμα των δαπανών του), τα οποία θα ληφθούν έως το τέλος του χρόνου, προδικάζονται μετά τη μεγάλη απόκλιση που καταγράφει στο σκέλος των δημοσίων εσόδων η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010. Μάλιστα η απόκλιση αυτή ανακοινώθηκε χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μόλις 24 ώρες αφ’ ότου ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωνε πως θα απαιτηθούν διορθωτικά μέτρα μέσα στο 2010 εφόσον συνεχιστεί η αστοχία στο μέτωπο των εσόδων και της δημοσιοποίησης των -επί το σκληρότερο- αλλαγών στο Μνημόνιο...  

Ειδικότερα δε τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξάνονται με εξαιρετικά αργό ρυθμό, 4,1%, δηλαδή κατά πολύ βραδύτερα του στόχου για 13,7%. Παράλληλα επανέρχονται τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας από διεθνείς αναλυτές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στα 12.100 εκατ. ευρώ από 20.050 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010, σε δημοσιονομική βάση, και περιορίστηκε κατά 39,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου επταμήνου του 2010, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και επισημαίνει πως έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2010.

Ωστόσο, αποκρύπτει ότι στην ουσία ο ετεροχρονισμός πληρωμών και ο de facto ακρωτηριασμός του ΠΔΕ είναι τα μέσα που μετέρχεται για να συγκρατεί το έλλειμμα...

Ο περιορισμός του ελλείμματος από 45,4% το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010 σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων του Δημοσίου, αλλά και στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην απόδοση μέρους των φορολογικών μέτρων, όπως η πρώτη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, οι αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, στην είσπραξη εσόδων ύψους 805 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στην είσπραξη εσόδων ύψους 327 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 116 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 10% έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 13,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8% και οι τόκοι κατά 0,2% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για ασφάλιση και περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1.326 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών (μείωση κατά 890 εκατ. ευρώ), των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 700 εκατ. ευρώ και τέλος των δαπανών για μισθούς και συντάξεις κατά 775 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 36,3%, ενώ τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 23,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.


Π. Λαφαζάνης: Αμετάστρεπτη πορεία εκτροχιασμού 


Σχολιάζοντας τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο  επτάμηνο και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ που ζητά η Κομισιόν μέχρι τέλους του 2010, ο, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης δήλωσε:


"Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως κάθε έλεγχο στις οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις, οι οποίες ακολουθούν έναν απίστευτα τραγικό κατήφορο! Με την ύφεση να βαθαίνει! Τα spreads να καλπάζουν σε νέα ύψη! Την ανεργία να φτάνει σε ορισμένους κλάδους μέχρι 70%! Και τις μικρές επιχειρήσεις να βάζουν μαζικά λουκέτο! Ο προϋπολογισμός, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων του, έχει μπει σε μια αμετάστρεπτη πορεία εκτροχιασμού σε σχέση με τις προβλέψεις.


Η κυβέρνηση ματαίως επιχειρεί να διασώσει τα προσχήματα στα δημοσιονομικά αποτελέσματα, με λογιστικές αλχημείες, μια ιδιόμορφη στάση πληρωμών και τη μεγάλη περικοπή απαραίτητων δαπανών, όπως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με συνέπεια να βαθαίνει περαιτέρω η ύφεση και η παραγωγική διάλυση της χώρας.


Τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία ζητάει να ληφθούν η Κομισιόν, προκειμένου να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων, θα δώσουν τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό! Ζούμε το "Βατερλώ" των επιλογών κυβέρνησης - "τρόικας", οι οποίες οδηγούν τον τόπο στη μεγαλύτερη οικονομικοκοινωνική τραγωδία μετά τον πόλεμο!


Αυτήν την ώρα η ίδια η επιβίωση της χώρας και του ελληνικού λαού απαιτούν την άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του.


Την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, ως αφετηρίες ενός προοδευτικού προγράμματος διεξόδου από την κρίση, αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης του τόπου".


Νέα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους


Στο μεταξύ επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αυτή τη φορά από την "Telegraph".


Στο άρθρο της με τίτλο "Η ελληνική κρίση αρνείται να φύγει" η "Telegraph" φιλοξενεί δηλώσεις διεθνών αναλυτών που αναφέρονται στον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, αλλά και σε προβλέψεις για συρρίκνωση φέτος της οικονομίας της χώρας σε ποσοστό μεγαλύτερο του εκτιμώμενου.


Ενδεικτικά, ο Simon Ward της Henderson Global Investors επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν το κενό χρηματοδότησής τους με δάνεια από την ΕΚΤ και διερωτάται για το πόσα εχέγγυα έχουν μείνει ώστε να συνεχιστεί αυτό.


Οι επενδυτές αμφιβάλλουν για το αν το σχέδιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι υλοποιήσιμο χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και υποτίμηση, υποστηρίζει ο Stephen Lewis της Monument Securities, ενώ ο Chris Pryce της Fitch Ratings, από την πλευρά του, αναμένει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 4,5% - 5% εφέτος.

2 σχόλια:

OMADEON είπε...

Το άρθρο στην Daily Telegraph, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Παναγόπουλος, είναι το "Greek crisis refuses to go away", του Ambrose Evans-Pritchard (γνωστού καλού αρθρογράφου και για άλλα άρθρα του που αφορούν την Ελλάδα).

OMADEON είπε...

Υ.Γ. για τον Evans-Pritchard, συλλογή συνδέσμων κάνω εδώ:
http://www.delicious.com/omadeon/Evans.Pritchard