Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Η Γερμανία ανακαλύπτει "τα κατορθώματα" της στην ΕλλάδαΠΗΓΗ: ISKRA
ΑΦΟΡΜΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ
Σύσσωμος σχεδόν, ο γερμανικός τύπος αναφέρθηκε χθές  στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και στο πρόγραμμα λιτότητας που στην ουσία η Γερμανία επέβαλε στη χώρα μας,προκειμένου να  μας σώσει .Ο Γερμανικός τύπος,με αφορμή τη μελέτη της ΕΣΕΕ για το λιανεμπόρειο,κανει εκτεταμένες αναφορές στα λουκέτα που μπαίνουν στην ελληνική αγορά και τις άλλες βαριές συνέπειες στην ελληνική οικονομία απο τα μέτρα που εχουν λειφθεί και κατάρτισε η κυβέρνηση για να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία.

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΜΜΕ

«Κατά τους τελευταίους 10 μήνες πολλά εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει, το δε ποσοστό ανέρχεται σε 17%. Ακόμα πιο χειρότερη είναι η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο και με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη του εμπορικού συλλόγου, κατά μήκος της οδού Σταδίου ένα στα τέσσερα καταστήματα έχουν κλείσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης αυτής κατά το τρέχον έτος και μέχρι σήμερα οι καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές τους. Για παράδειγμα η αγορά υποδημάτων έχει μειωθεί σε ποσοστό 20% σε σχέση με τον τελευταίο χρόνο. Αλλά και ο τομέας της ένδυσης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 19,6%. Στην αγορά των οικιακών συσκευών καταγράφεται επίσης μείωση κατά 10%.
Αιτία για την εξέλιξη αυτή αποτελεί επίσης και η συνεχής αύξηση των έμμεσων φόρων σε τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά, η αύξηση του ΦΠΑ από 19 σε 23% καθώς και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις»


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ FINANCIAL TIMES

«Εκατοντάδες καταστήματα στην Ελλάδα έβαλαν λουκέτο».

«Ευρωπαίοι πολιτικοί επευφημούν την Ελλάδα για το αυστηρό πρόγραμμα περικοπών. Λιγότερο ενθουσιασμένοι είναι οι Έλληνες λιανέμποροι. Το πρόγραμμα λιτότητας βάζει φρένο την κατανάλωση. Στο κέντρο της Αθήνας έκλεισε τους τελευταίους μήνες ένα στα τέσσερα μαγαζιά». Πρόκειται για τις πρώτεςσυνταρακτικές συνέπειες του προγράμματος περικοπών, παρατηρεί η εφημερίδα για να συμπληρώσει ότι τους τελευταίους 10 μήνες το 17 % των καταστημάτων στην Αθήνα αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο. «Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης. Σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους, στη Σταδίου, έκλεισε το 25 % των μαγαζιών»

ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ KURIER
 «Σημαντική υποχώρηση καταγράφει και η κατανάλωση. Οι Έλληνες αγόρασαν φέτος 20 % λιγότερα υποδήματα από ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρσι ενώ στην ένδυση σημειώθηκε πτώση της τάξης του 19,6%. Ως βασικοί λόγοι αναφέρονται η αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε καπνό, οινοπνευματώδη και αλκοόλ, στην αύξηση του ΦΠΑ από το 19 στο 23 % καθώς και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κατά 20 %. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ το εισόδημα των Ελλήνων θα πέσει σύντομα στα επίπεδα του 1984».

 SONNTAGSZEITUNG
 «Υποχώρησε σημαντικά η κατανάλωση στην Ελλάδα»
 «Η κρίση και το σκληρό πρόγραμμα περικοπών για τη διάσωση της χώρας είχαν εκρηκτικές συνέπειες για το εμπόριο», γράφει η εφημερίδα και αναφέρεται στα λουκέτα που αναγκάστηκαν να βάλουν χιλιάδες καταστήματα, κυρίως στην Αττική αλλά και στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας που οδήγησε σε δραματική πτώση της καταναλωτικής διάθεσης.
 WELT
  «Η οικονομική καταστροφή της χώρας προκάλεσε αρνητικά δημοσιεύματα και φόβισε πολλούς τουρίστες. Για το 2010 οι ξενοδόχοι υπολογίζουν μείωση της τάξης του 20 %».

Δεν υπάρχουν σχόλια: