Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Φοροεπιδρομή και φοροδιαφυγή


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ | Σάββατο 28 Αυγούστου 2010


Το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε τους πολίτες να υποβάλλουν βίντεο με ιδέες τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Εκτιμά το υπουργείο ότι θα υπάρξει έτσι μια ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Κάποιοι ασφαλώς και θα υποβάλουν τέτοιες ιδέες και ίσως οι ίδιοι και μερικοί ακόμη να ενισχύσουν τη φορολογική τους συνείδηση. Ομως η τάση στην κοινωνία είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Πριν από έξι ή εννέα μήνες όλοι ήθελαν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διαμορφώθηκε το κίνημα των αποδείξεων και όλοι είχαν αποφασίσει να δώσουν ό,τι μπορούν στην Εφορία για να σωθεί η χώρα. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι πολίτες έχουν αγανακτήσει από τη φοροεπιδρομή, η ζήτηση και η κατανάλωση έχουν μειωθεί σημαντικά, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, τα χρήματα δεν φτάνουν για να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις. Και καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είναι σε θέση να αποταμιεύσει και πνίγεται στα χρέη, αυξάνονται αυτοί που είτε δεν έχουν είτε δεν θέλουν να πληρώσουν άλλους φόρους. 

Η ελληνική οικονομία στηρίζεται στην κατανάλωση. Σήμερα η κατανάλωση έχει παγώσει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν και οι εργαζόμενοι απολύονται. Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη χειρότερο καθώς η ύφεση βαθαίνει και οι τράπεζες δεν έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας ελλείψει ρευστότητας. Οι μικροεπιχειρηματίες που απάντησαν σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ εμφανίστηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό να βλέπουν την παύση πληρωμών προς το Δημόσιο ως τη μόνη λύση για την επιβίωση της επιχείρησής τους. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό διότι δείχνει μια αλλαγή νοοτροπίας, από θετική προς αρνητική για το Δημόσιο και τους φόρους. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στο ρητό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» το οποίο συμπληρώνεται και με μια νέα εκδοχή: «ουκ αν λάβεις παρά του μη δίδοντος». Η ιδέα λοιπόν του να στείλουν οι πολίτες ιδέες σε μορφή βίντεο για τη διαμόρφωση της φορολογικής συνείδησης είναι μεν καλή, αλλά ίσως να μην έχει αποτέλεσμα. Διότι η φορολογική συνείδηση χτίζεται κυρίως από την αντίληψη του φορολογουμένου ότι το κράτος είναι δίκαιο και ότι επιστρέφει στους πολίτες τους φόρους μέσω δημοσίων έργων, υπηρεσιών υγείας και παιδείας, κοινωνικού κράτους κ.λπ. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Τα χρήματα των φορολογουμένων στέλνονται στο εξωτερικό για να πληρωθούν οι διεθνείς πιστωτές. Η έλλειψη ανταποδοτικότητας του φορολογικού συστήματος καθόλου δεν συμβάλει στη διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης. Αντίθετα η αβάσταχτη επιβάρυνση με φόρους σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εισοδημάτων στην άλλη κατεύθυνση οδηγεί. Στη φοροαποφυγή και στη φοροδιαφυγή. 


3 σχόλια:

Στέργιος είπε...

Στη λαϊκή, συμμετοχική, σοσιαλιστική δημοκρατία που έχουμε, η συμμετοχή στη γιγάντια προσπάθεια της πατρίδος να σωθεί από τα νύχια των «αγορών» είναι εθνικό καθήκον. Όχι μόνο θα συμβάλουμε με ιδέες για τη πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά αν εποπτευθούμε το γείτονα, το φίλο, τη μάνα μας την ίδια να φοροδιαφεύγει, πρέπει να γίνουμε οι πρεσβευτές της αποκατάστασης της τιμής δια της ενημέρωσης του ΣΔΟΕ, των ΔΟΥ, της ΕΛΑΣ, των ΜΑΤ, της Τρόικας κλπ. κλπ για το έγκλημα που κάνουν.

Λένε ότι το σχέδιο το είχαν εφαρμόσει και οι Ναζί…. Συκοφαντίες!!!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Μικρή παρέκαβαση από το θέμα…

Έκθεση κοσμήματος και ζωγραφικής στη Μύκονο


Μια καλή φίλη και σπουδαία νεαρή καλλιτέχνιδα, η δημιουργός μοναδικών χειροποίητων Βερτικαλιστικών κοσμημάτων (Verticalismus jewelry) αργυροχρυσοχόος και διαμαντολόγος Κυριακή Βέρρου, εκθέτει τη δουλειά της από 4 έως 11 Σεπτεμβρίου στο Leto Hotel στην Μύκονο. Η έκθεση γίνεται παράλληλα με την έκθεση ζωγραφικής με βερτικαλιστικά έργα του ιδρυτή του Βερτικαλισμού – Verticalismus, ΑΤHANASIO CELIA.

Όσοι έχουν δει τα κοσμήματα της Κικής, μένουν με την εντύπωση μια νέας διάστασης πραγμάτων στο χώρο του καλλιτεχνικού κοσμήματος.

Οι φίλοι που θα βρεθούν στη Μύκονο αυτό το διάστημα μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση και να θαυμάσουν τα έργα ζωγραφικής και τα τεχνουργήματα κοσμήματος που εκτίθενται.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 4 Σεπτεμβρίου και θα παραβρεθούν οι γνωστοί και φίλοι του Athanasio Celia, οι οποίοι είναι παγκόσμιας αναγνώρισης προσωπικότητες.


Στέργιος: http://aristeripolitiki.blogspot.com/

Dyer είπε...

Καλά πόσο Αμερικανάκια μας περνάνε;