ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Θραύση κάνει η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς 1 στις 3 νέες προσλήψεις αφορά τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με μετατροπή ακόμα και των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.
Στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2010 περίπου 6.000 συμβάσεις πλήρους εργασίας μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2010. Το ανησυχητικό είναι ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα περισσότερες από 6.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης «μετατράπηκαν» σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, εξέλιξη που απεικονίζει τις ραγδαίες εξελίξεις στην ελληνική αγορά εργασίας.
Κατά το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου έγιναν 64.755 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και 15.831 προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Στο ίδιο χρονικό διάστημα 4.768 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης «μετατράπηκαν» σε μερικής απασχόλησης και 1.324 σε εκ περιτροπής εργασίας εκ των οποίων οι 20 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Στα αστικά κέντραΗ μετατροπή των συμβάσεων εμφανίζει σημαντική αύξηση σε όλη τη χώρα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αττική και Θεσσαλονίκη, διαπιστώνεται το 50% της αύξησης και ακολουθούν πόλεις όπως Λάρισα και Σέρρες, με σημαντική αύξηση αναλογικά με το εργατικό δυναμικό τους.
Αναφορικά με τις νέες προσλήψεις, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους διαπιστώνεται πανελλαδικά αύξηση στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής. Γεγονός που οφείλεται καθαρά στην εποχική τουριστική δραστηριότητα. Η μεγαλύτερη αύξηση σε προσλήψεις παρουσιάζεται στις τουριστικές περιοχές των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Χαλκιδικής και γενικότερα των πόλεων με τουριστική ανάπτυξη. Στον αντίποδα βρίσκονται νομοί όπως η Αττική ή με βιομηχανική δραστηριότητα (Βοιωτία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη), που εμφανίζουν σημαντική μείωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ως προς τις προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής.
Ειδικά από τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΕΠΕ παρατηρείται αύξηση 8,47% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ωστόσο, καταγράφεται μείωση κατά 6,01% σε σχέση με το 2008, εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αισθητή μείωση κατά 14,35% των υπηρετούντων υπαλλήλων (οι κοινωνικοί επιθεωρητές από 439 το 2008 έχουν μειωθεί σε 376).
* Τα πρόστιμα έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 36,95% σε σχέση με το 2009 και 27,09% σε σχέση με το 2008. Αύξηση παρουσιάζουν φέτος οι εργατικές διαφορές, σε ποσοστό 5,61% σε σχέση με πέρυσι και 25,88% σε σχέση με το 2008. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου