Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Διαδηλώσεις στην Πορτογαλία το Σάββατο


Εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι κατέκλυσαν το Σάββατο το κέντρο της Λισαβόνας σε μια εθνική διαδήλωση κατά των νέων μέτρων λιτότητας που ανήγγειλε η κυβέρνηση.
Πηγή: ΕΝΕΤ
31/5
Με τη λέξη «Φτάνει» να κυριαρχεί σε πανό και συνθήματα, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι από όλη τη χώρα πραγματοποίησαν πορεία στην κεντρική αρτηρία της πρωτεύουσας καταρρίπτοντας, κατά την εκτίμηση της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας της χώρας (CGTP), κάθε προηγούμενο ρεκόρ προσέλευσης.

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για σχεδόν 300.000 διαδηλωτές -πολύ πάνω από τις 200.000 που είχαν κατεβεί στους δρόμους τον Μάρτιο του 2009 ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας- ενώ η αστυνομία αρνήθηκε να αποκαλύψει τις δικές της εκτιμήσεις. Οι διαδηλωτές αντιτάσσονται στο πρόγραμμα λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η οποία, μετά το πρώτο κύμα μέτρων του Φεβρουαρίου που βασίζονταν κυρίως στην περικοπή των δαπανών, ανακοίνωσε και δεύτερο πακέτο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γενικευμένη αύξηση των φόρων, μείωση των κοινωνικών παροχών και πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο. 


Η κυβέρνηση φιλοδοξεί έτσι να μειώσει γρηγορότερα το δημόσιο έλλειμμα από 9,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε 4,6% του ΑΕΠ το 2011, ώστε, όπως λέει, ν' αποφύγει τη μετάδοση της ελληνικής κρίσης. Υποστηριζόμενη στην προσπάθεια αυτή και από το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης, βρήκε ακόμη ένα σύμμαχο στη δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική ομοσπονδία και παραδοσιακά προσκείμενη στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, την UGT, η οποία διαχώρισε τη θέση της από την κινητοποίηση του Σαββάτου τονίζοντας ότι δίνει «προτεραιότητα στον διάλογο» και αρνείται να συμβάλει στην «κοινωνική αστάθεια». Η CGTP έχει πάντως ήδη γνωστοποιήσει ότι ενδέχεται να καλέσει τους εργαζομένους σε γενική απεργία τις επόμενες ημέρες, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αναγγείλει κινητοποιήσεις στις 17 και 19 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: