Σάββατο 3 Απριλίου 2010

φουντώνει η ανεργία,τρίζουν οι συμβάσεις

ΑΥΓΗ[φυλλο 4/4/2010]
του Α.Πετρόπουλου

Το φράγμα του 1.000.00 αναμένεται να υπερβούν οι άνεργοι στη χώρα μας τους επόμενους μήνες, ενώ η κυβέρνηση που πιέζεται για τη δρομολόγηση αλλαγών "σοκ" στα εργασιακά από διεθνείς οργανισμούς και Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί εναγωνίως τη στατιστική μείωση της ανεργίας, επιβαρύνοντας όμως ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιαίτερα το ΙΚΑ που καλείται να πορευτεί χωρίς ασφαλιστικές εισφορές (για τουλάχιστον 119.00 επιδοτούμενους) και ζημιωμένο από την πρόσφατη χαριστική ρύθμιση χρεών (ύψους 10 δισ. ευρώ) υπέρ των επιχειρήσεων.


"Σπάει" το φράγμα του 1.000.000 ανέργων, πιέσεις για ευέλικτους μισθούς και ατομικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Κατά 16.200 αυξήθηκαν οι μερικώς απασχολούμενοι


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι έφτασαν τους 766.159 τον περασμένο Φλεβάρη του 2010 (14,6% του εργατικού δυναμικού), ενώ ο πραγματικός αριθμός τους είναι αρκετά μεγαλύτερος αφού πολλοί άνεργοι (περίπου το 30% του στατιστικού ποσοστού) δεν καταγράφονται, καθώς είτε έχουν περάσει σε κατάσταση αεργίας, είτε εργάζονται περιστασιακά, έστω και μία ώρα τη βδομάδα. Σε καθαρούς αριθμούς και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι εγγεγραμμένοι - κατά δήλωσή τους - άνεργοι στον ΟΑΕΔ, μεταξύ Δεκεμβρίου 2008 και Δεκεμβρίου 2009 αυξήθηκε κατά 200.000 φθάνοντας τους 762.000 από 562.000!



Ακόμα πιο σοκαριστικά είναι τα ποιοτικά στοιχεία της ανεργίας. Η ανεργία στους νέους έχει εκτιναχθεί στο 28%, ενώ στις γυναίκες που υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των ανέργων σχεδόν 1 στις 3 παραμένει άνεργη.


Στο στόχαστρο συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εργοδότες, μετά και τις περικοπές των μισθών στο δημόσιο, θα προσέλθουν με προτάσεις για "πάγωμα" των μισθών, ενώ φλερτάρουν με προτάσεις για "ευελιξία" στους μισθούς που έχει ήδη εισηγηθεί στην κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ και ταυτόχρονα "πριμοδοτούν" τα 4ήμερα εργασίας σε μια σειρά επιχειρήσεις, περικόπτοντας έτσι κατά τουλάχιστον 20% το κόστος εργασίας.



Η πρόταση για "ευελιξία στους μισθούς" αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας οι οποίοι θα αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που προσδιορίζονται από τους εισαγωγικούς μισθούς των εκάστοτε εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με άλλα λόγια οι νέοι θα αμείβονται με μικρότερους μισθούς από τα 740 ευρώ που ορίζει σήμερα η σύμβαση.



Άλλωστε "η εισαγωγή ενός "υπο-κατώτατου" μισθού για τους νέους και η μείωση του κόστους εργασίας για τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους" αποτελεί μία από τις βασικότερες συστάσεις που καταγράφονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ με θέμα τις εξελίξεις γύρω από την ανεργία των νέων στην Ελλάδα.


Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για εκρηκτική άνοδο της ανεργίας των νέων, προβλέποντας ότι μέχρι το τέλος του 2010, το ποσοστό της ανεργίας σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία θα εκτιναχθεί στο 28% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, έναντι ποσοστού 25% τον Σεπτέμβριο του 2009. Επίσης, προτείνει βαθιές τομές στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με «τη μετάβαση προς τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και την άρση των εμποδίων για τις απολύσεις». Στον ίδιο καμβά εντάσσονται και οι προτάσεις - συστάσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν προς τον υπουργό Απασχόλησης, καθώς στην τελευταία συνάντηση είχε ζητήσει "απελευθέρωση της εργασίας".





Να σημειωθεί ότι οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν διπλάσια πιθανότητα να υποφέρουν από τη μακροχρόνια ανεργία σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Από τους νέους ανέργους μόνο το 6% λαμβάνει επίδομα ανεργίας την ώρα που το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 17%. «Οι νέοι άνθρωποι υποφέρουν ιδιαίτερα από την κρίση της απασχόλησης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Αν. Γκουρία, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα και είχε σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη. «Πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν οι νέοι Ελληνες την επαφή τους με την αγορά εργασίας" πρόσθεσε ο κ. Γκουρία.

3 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Δεν μπορεί, πάλι κάποιο στατιστικό κολπάκι θα βρουν για να μειώσουν την ανεργία...

pentanostimi είπε...

@Greek Rider
σιγουρα,αλλά στην κοινωνιά θα κάνει μπαμ η αυξηση της ανεργιας.....πού να τους κρύψεις?

Ανώνυμος είπε...

"πού να τους κρύψεις?"

Σε στρατόπεδα. Κάτι άκουσα για αύξηση της θητείας.