Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ερχονται γερμανικά ταμιευτήρια (αφού φρόντισαν να κλείσουν πρώτα το ΤΤ)

Πηγή: Ελευθεροτυπία

«Στη Γερμανία λέμε ότι στο χρήμα τελειώνει η φιλία». Τάδε έφη Georg Fahrenschon, πρόεδρος της Ενωσης Ταμιευτηρίων Γερμανίας (DSGV), ο οποίος ζήτησε από τους Ελληνες, σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, να αποταμιεύσουν τα χρήματά τους σε... γερμανικά ταμιευτήρια.
Ο Georg Fahrenschon
Ο Georg Fahrenschon
Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η παροχή δανείων στις τοπικές οικονομίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, «το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν έφτασε ποτέ στην πραγματική οικονομία»!

Η ιδέα της δημιουργίας στην Ελλάδα δικτύου τοπικών τραπεζών στα πρότυπα των γερμανικών ταμιευτηρίων δεν είναι καινούργια. Το γερμανικό λόμπι, διά μέσου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και μερικά χρόνια.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο πρόεδρος της Ενωσης Ταμιευτηρίων Γερμανίας ήταν πιο συγκεκριμένος. «Σε πρώτη φάση, εξετάζουμε με τους Ελληνες εταίρους μας τη δημιουργία δύο μονάδων στην κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Επιπλέον, δρομολογούμε την ίδρυση Συνδέσμου Ταμιευτηρίων στην Αθήνα, ο οποίος θα συντονίζει τη συνεργασία και την ίδρυση νέων ιδρυμάτων», σημείωσε ο κ. Fahrenschon.
Οπως τόνισε, «πρόκειται για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, στοχεύοντας ξεκάθαρα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Οι τράπεζες-ταμιευτήρια θα συνεργάζονται μεταξύ τους, θα χρηματοδοτούνται από τοπικές καταθέσεις και θα αποτελούν ιδρύματα με κοινωφελή προσανατολισμό, που δεν θα χρειάζεται να αποδίδουν σε κεφαλαιούχους.
Σύμφωνα με τον κ. Fahrenschon, την εκπόνηση του σχεδίου για την ανάπτυξη τοπικών τραπεζών στην Ελλάδα επιμελήθηκε το Ιδρυμα για τη Διεθνή Συνεργασία της Τράπεζας Ταμιευτηρίου, ενώ από το φθινόπωρο του 2012 έχουν γίνει σχετικές συνομιλίες στην Ελλάδα.
Οχι νέο κούρεμα
Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Fahrenschon, αφού πρώτα συνεχάρη τους Ελληνες για το γεγονός ότι το ανά μονάδα κόστος εργασίας μειώθηκε δραστικά και ότι ο δημόσιος προϋπολογισμός θα παρουσιάσει για πρώτη φορά του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα, παραδέχτηκε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο!
Ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρέπει να περιμένετε νέο κούρεμα, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέα βλάβη στις ελληνικές τράπεζες, προέχει ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων», ακολουθώντας κατά γράμμα τη ρητορική της καγκελαρίου της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.
Από την πλευρά του, στη σημασία των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από κοινού με τη Γερμανία και έχουν στόχο τη στήριξη της ρευστότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μ. Μαΐλλης. «Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ελληνικών τραπεζών, που ήδη ολοκληρώνεται, θα υπάρξει μεγάλο διάστημα αναδιαρθρώσεων και προσαρμογών. Το γεγονός αυτό μας βάζει σε σκέψεις ότι είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει επί μακρόν το πρόβλημα ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Μαΐλλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: