Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Οι εφοπλιστές μπλοκάρουν τη συμφωνία με την Ελβετία!



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Τον "πατριωτισμό" τους επιδεικνύουν για άλλη μια φορά οι Έλληνες εφοπλιστές, καθώς απαιτούν να μην πληρώνουν φόρους στη χώρα τους. Μάλιστα έχουν απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να εξαιρεθούν από τη διμερή συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας που έχει σκοπό την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Το έγγραφο που αποκαλύπτει η "Αυγή" της Κυριακής έχει σταλεί τον Δεκέμβριο του 2011 στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ετοιμάζεται για περισσότερο από 2 χρόνια, και ακόμη δεν έχει υπογραφεί - και φαίνεται πως η αντίδραση των εφοπλιστών μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων στην Ελβετία, όπως έχει πει ο Ευ. Βενιζέλος, προέρχεται από εφοπλιστικές δραστηριότητες.

Η επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (την υπογράφει ο πρόεδρος Θόδωρος Βενιάμης) έφθασε στο γραφείο του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών στις 14 Δεκεμβρίου. Με ιδιόχειρη σημείωσή του ο Ευ. Βενιζέλος την αρχειοθέτησε στο γραφείο του και στον γενικό γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία (σε αντίθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, δεν την αρχειοθέτησε στο υπουργείο, αλλά μόνο σε ένα κουτάκι του γραφείου του...).


Τι απαιτούν οι εφοπλιστές; "Όπως περιληφθεί στο κείμενο της σχετικής συμφωνίας όρος βάσει του οποίου οι ρυθμίσεις τής υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας δεν θα έχουν εφαρμογή για τις καταθέσεις των Ελλήνων εφοπλιστών που ευρίσκονται στην Ελβετία". Μάλιστα επισυνάπτουν δήθεν "για την διευκόλυνση των υπηρεσιών" και σχέδιο διάταξης στα ελληνικά και τα αγγλικά, καθώς και κείμενο αιτιολογικής έκθεσης, για την περίπτωση που απαιτηθεί! Ουσιαστικά φαίνεται πως υπαγορεύουν το τμήμα της συμφωνίας σε ό,τι τους αφορά.



Η ελβετική τράπεζα, όχι η Ελλάδα, θα τους ελέγχει!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης αναφέρει ότι οι εφοπλιστές έχουν επιλέξει τις ελβετικές τράπεζες για κατάθεση των νόμιμων εσόδων τους, που προέρχονται από την εκμετάλλευση των πλοίων τους, τα οποία αποκτούν στην αλλοδαπή και τα οποία "είναι νόμιμα και απαλλάσσονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας από επιβολή φορολογίας". Η νομική τους επιχειρηματολογία προέρχεται από νόμους του 1975 και 1978 και το άρθρο 107 του Συντάγματος για επενδύσεις κεφαλαίου εξωτερικού.

Οι εφοπλιστές απαιτούν να μην τους ελέγχει καν το ελληνικό κράτος: "Καταθέσεις πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων με ελληνική σημαία ή ξένη σημαία των οποίων η διαχείριση γίνεται από διαχειρίστρια εταιρεία εγκατεστημένη στην Ελλάδα και των αμέσων και εμμέσων μετόχων αυτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και καταθέσεις των εν Ελλάδι εγκατεστημένων διαχειριστριών εταιρειών δεν εμπίπτουν εις το πεδίον εφαρμογής της παρούσης συμφωνίας". Ζητούν δηλαδή να μην φορολογούνται όχι μόνο οι καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και στην Ελλάδα!

Και ποιος θα εξετάζει την προέλευση των χρημάτων; Μα φυσικά "η ελβετική τράπεζα θα ελέγχει και θα διαπιστώνει με εσωτερική διαδικασία". Άρα το ελληνικό κράτος δεν μπορεί ούτε να τους ελέγχει - είναι μια εκδοχή του "αν με βρείτε, πιάστε με", που έχει πει ο Βίκτωρας Ρέστης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκτός τόπου και χρόνου το δημοσίευμα σας...

Οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους καθότι οι υπηρεσίες τους είναι διεθνής, εκτός και των Ελληνικών συνόρων, αλλά και των διεθνών συνόρων.

Τα περισσότερα πλοία τους έχουν ξένες σημαίες, οπότε είναι ξένες επιχειρήσεις και πάλι δεν φορολογούνται στην Ελλάδα (αλλά και σχεδόν πουθενά στον κόσμο).

Ακόμα και στην Ελλάδα, τα κέρδη των διεθνών δρομολογίων πλοίων ΔΕΝ φορολογούνται, ενώ οι απειλές του Σύριζα για φορολόγηση ήταν κωμικοτραγικές, αφού μέσα σε μια νύχτα θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαίες στα πλοία τους και να πάψουν να είναι Ελληνικά, και να μην μπορούν να φορολογηθούν (με τεράστιες απώλειες για το ΝΑΤ)

Οπότε αφού έτσι κι αλλιώς τα κέρδη τους είναι αφορολόγητα, δεν τους νοιάζει αν έχει πρόσβαση το Ελληνικό κράτος στους λογαριασμούς τους (εκτός από το θέμα των προσωπικών τους δεδομένων).

Φιλίστωρ είπε...

Το σχόλιο του Ανώνυμου όχι μόνο είναι εκτός θέματος, αλλά διακινεί επιπλέον την προσφιλή στους εφοπλιστές παραπληροφόρηση.

Μας λέει λοιπόν ο Ανώνυμος ότι οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν de facto φόρους, καθόσον οι υπηρεσίες τους είναι διεθνείς. Τότε λοιπόν γιατί χρειάζονται τις 55 φοροαπαλλαγές και σκούζουν μόνο στο άκουσμα ότι μπορεί να τις χάσουν;

You Pay Your Crisis είπε...

Να συμπληρωσω οτι όλα γίνονται, μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται.

Με τον ίδιο τρόπο που γινονται διμερεις συμφωνιες για φορολογηση καταθεσεων, offshore δραστηριοτητων, κλπ, θα μπορουσαν να γινουν αντιστοιχες συμφωνιες και για τα κερδη απο τη ναυτιλια.

Αλλα είπαμε, καποιοι θελουν να κανουν βολτες με κοτερα τα καλοκαιρια στη Μυκονο...