Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Οι έλληνες τραπεζίτες δεν είναι πλέον golden boys αλλά poor bankers (!!!)


ΠΗΓΗ: bankingnews.gr


Επίσης δείτε το άρθρο του Εconomist, Pity the investment bankers, για την κοινωνική αναλγησία προς τους απολυμένους τραπεζίτες.


Οι τραπεζίτες δεν είναι πλέον golden boys (χρυσά παιδιά). Δεν είναι golden boys και ίσως και να μην ήταν ποτέ. Πλέον είναι poor bankers δηλαδή φτωχοί τραπεζίτες. 
Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι έλληνες κορυφαίοι τραπεζίτες έχουν αναπροσαρμόσει σημαντικά χαμηλότερα τις αποδοχές τους και έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της τωρινής δύσκολης κατάστασης της οικονομίας. 

Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε – και το αναφέρουμε ως θέση – ότι το 2007 όπου οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν κέρδη 5 δις ευρώ το σύνολο των αποδοχών των βασικών στελεχών μαζί με τα bonus έφθασε τα 45-55  εκατ ευρώ δηλαδή το 1% περίπου των συνολικών κερδών όταν στις ΗΠΑ λάμβαναν το 4,5% των συνολικών κερδών. 
Οι μέτοχοι έλαβαν μέρισμα 2,4 δις ευρώ ενώ μοιράστηκαν και stock options στους εργαζομένους. 
Οι καιροί άλλαξαν και πλέον οι τραπεζίτες έχουν μειώσει σε γενικές γραμμές έως 30% με 40% τις αποδοχές τους. 
Το παράδειγμα το έδωσε αρχικά πριν 1,5 χρόνο ο Γ Προβόπουλος ο διοικητής της ΤτΕ ο οποίος μείωσε τις αποδοχές του από 25 χιλ μεικτά σε 20 χιλ μεικτά.


Ακολούθησε το πρώτο κύμα μειώσεων σε όλες τις τράπεζες. 
Να σημειωθεί ότι με βάση τον νόμο για τις προνομιούχες μετοχές οι μηνιαίες απολαβές των τραπεζιτών δεν μπορούν να ξεπερνούν τις μηνιαίες αποδοχές του διοικητή της ΤτΕ.
Μετά την νέα μείωση 30% θα επανακαθοριστούν οι απολαβές όλων των τραπεζιτών προς τα κάτω θα εξισωθούν με τις απολαβές του διοικητή της ΤτΕ.
Ακολούθησε το παράδειγμα του προέδρου της Δημοκρατίας. 
Ο περιορισμός της μηνιαίας χορηγίας του εκάστοτε Προέδρου από το τετραπλάσιο στο διπλάσιο της βουλευτικής αποζημίωσης υπολογίζεται ότι ανέρχεται από τις 23.122 ευρώ σε 11.561 ευρώ, ενώ καταργείται τελείως η χορήγηση των μηνιαίων εξόδων παράστασης το ύψος των οποίων ανέρχεται στο 1/3 της μηνιαίας χορηγίας, δηλαδή στο ποσό των 6.240. 
Σημειώνεται, ότι η περικοπή της μηνιαίας χορηγίας –και όχι μισθού- προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμπαρασύρει αντιστοίχως και την μηνιαία αποζημίωση που λαμβάνουν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, το ύψος της οποίας ορίζεται στο ήμισυ της μηνιαίας χορηγίας. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το όφελος από τις περικοπές αυτές ανέρχεται ετησίως στις 352.350 ευρώ.
Χθες ακολούθησε μια ιδιαίτερα σημαντική, συμβολική και σημειολογική κίνηση από τον Γ Προβόπουλο τον διοικητή της ΤτΕ. 
Μείωσε επιπλέον 30% τις αποδοχές του ή σωρευτικά από το 2009 50% και στέλνει ένα μήνυμα προς όλους με στόχο την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης. 

Οι απολαβές των τραπεζιτών 

Οι απολαβές των τραπεζιτών ανέκαθεν αποτελούσαν   ενδιαφέρουσα πληροφορία για τους απανταχού θιασώτες των φίλα ή εχθρικά διακείμενων στο banking. 
Ωστόσο δυστυχώς στην Ελλάδα αναφορές σε τέτοια θέματα εμπεριέχουν υπέρμετρο λαϊκισμό.
Οι τραπεζίτες είναι managers και οι managers πρέπει να έχουν απολαβές ανάλογες των ρίσκων που αναλαμβάνουν, δηλαδή να πληρώνονται ορθά και ενίοτε καλά.
Πάντως οι έλληνες τραπεζίτες είναι από τους πλέον χαμηλόμισθους παγκοσμίως. 
Το 2007 π.χ. στις ΗΠΑ τραπεζίτης λάμβανε ετησίως 25 εκατ δολάρια ή μηνιαίως 1,78 εκατ δολάρια. 

Ποιοι ήσαν οι καλύτερα αμειβόμενοι τραπεζίτες στο παρελθόν; 

Ο πιο καλά αμειβόμενος  τραπεζίτης στο παρελθόν π.χ. 2010 ήταν  ο Ανδρέας Ηλιάδης της τράπεζας Κύπρου με συνολικές ετήσιες μεικτές απολαβές με μισθό και bonus φιλοδώρημα όπως το ονομάζουν οι Κύπριοι 1,239 εκατ ευρώ. Το φιλοδώρημα φθάνει τις 341 χιλ ευρώ.
Οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές του Ηλιάδη ανέρχονταν στα 92,8 χιλιάδες ευρώ. 
Να σημειωθεί ότι το φιλοδώρημα ήταν  κατά βάση μετοχές…. 
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος της πρώην Marfin λάμβανε ετησίως 257 χιλ ευρώ μεικτές αποδοχές ή 18,35 χιλ ευρώ μηνιαίως. 
Στην Πειραιώς ο πρόεδρος της τράπεζας Μιχάλης Σάλλας λαμβάνει – και ισχύει και τώρα - 12 χιλ ευρώ ετησίως καθαρά συμβολικό ποσό ή 850 ευρώ μηνιαίως. 
Ο διευθύνων σύμβουλος 228 χιλ ευρώ ο Σταύρος Λεκκάκος. 
Ακόμη παλαιότερα π.χ. 2008 -2009 ο Μ. Σάλλας πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς λάμβανε 1,98 εκατ. ευρώ τον χρόνο βασικό μισθό και 1,15 εκατ. έκτακτα, δηλαδή σύνολο περίπου 3,2 εκατ ευρώ. Επίσης διέθετε  και πρόγραμμα συνταξιοδότησης 22 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των υπόλοιπων στελεχών της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας, ο Θ Πανταλάκης ως αντιπρόεδρος τότε στην Πειραιώς  λάμβανε  βασικές αποδοχές 870 χιλιάδες ευρώ και bonus 530 χιλιάδες ευρώ
Οι αποδοχές του Μ. Σάλλα για το 2006 είχαν ανέλθει  σε 3,138 εκατ ευρώ ενώ το σύνολο των προβλέψεων στα 21,937 εκατ ευρώ. 
Οι προβλέψεις αυτές αφορούν πρόγραμμα συνταξιοδότησης του κ Σάλλα μετά βεβαίως από χρόνια. 
Ο κ Μ. Κολακίδης έλαβε το 2006 ως αμοιβή 1,389 εκατ ευρώ ενώ η πρόβλεψη για το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα ανήλθε στα 1,7 εκατ ευρώ, ο κ Πανταλάκης έλαβε 1,39 εκατ ευρώ ενώ η πρόβλεψη για την συνταξιοδότηση του ανήλθε  στα 2,387 εκατ ευρώ.
Ο Θ Πανταλάκης στην ΑΤΕ είχε  απολαβές 300 χιλ ευρώ ετησίως και 282 χιλ η Λάζαρη η υποδιοικητής. 
Ο  Θ Πανταλάκης πάντως πήρε και 470 χιλ αποζημίωση από την Πειραιώς όταν ήταν αντιπρόεδρος και αποχώρησε. 
Ο Απόστολος Ταμβακάκης που ήταν διοικητής της Εθνικής τράπεζας λάμβανε  270 χιλιάδες ως καθαρή αμοιβή και 370 χιλιάδες υπό την μορφή bonus δηλαδή 640 χιλιάδες ευρώ
Οι απολαβές του αντιπροέδρου  ανέρχονταν  σε 230 χιλιάδες και μαζί με το bonus στις 600 χιλιάδες ευρώ. Οι τότε  γενικοί διευθυντές κ.κ. Τουρκολιάς, Λεόπουλος, Χριστοδούλου κ.ά. λάμβαναν  βασικές απολαβές 250, 170 και 180 χιλιάδες αντίστοιχα ενώ μαζί με τα bonus έφθαναν  τα 350 με 400 χιλιάδες ευρώ.
Τα συνολικά bonus σε 16 άτομα άγγιζαν στην Εθνική  τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα πληρώνονται ασφάλιστρα στην διοίκηση τον χρόνο από 5 χιλιάδες ευρώ έως 28 χιλιάδες ευρώ (στην περίπτωση του κ. Τουρκολιά).
Συνολικά στην Εθνική δόθηκαν περίπου 50 εκ. ευρώ σαν μπόνους το 2009. 
Στην Eurobank ο  διευθύνων σύμβουλος Ν. Νανόπουλος λάμβανε  135 χιλιάδες ευρώ βασικές αποδοχές και bonus 770 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι Μπαλλής, Κολακίδης και Καραμούζης εμφανίζουν βασικές αποδοχές 135 χιλιάδες και bonus 650 χιλιάδες το 2008 και 2009. 
Στους γενικούς διευθυντές τα bonus έφθαναν  τις 150 με 180 χιλιάδες ευρώ.
Επίσης έχουν δοθεί και stock options 456 χιλιάδες μετοχές στον Ν. Νανόπουλο και 354 χιλιάδες σε κάθε ένα από τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους.
Στα  3 εκ. ευρώ έφθαναν  οι βασικές απολαβές των μελών του ΔΣ της Alpha bank.
Κατά καιρούς διανέμονταν πολλά stock options (περί τα 2,9 εκατ μετοχές, οι οποίες μοιράζονταν σε 245 στελέχη)
Στην Aspis bank που μετονομάστηκε σε T Bank και εν συνεχεία απορροφήθηκε από το ΤΤ ο εκάστοτε επικεφαλής λάμβανε  600.000 ευρώ ετησίως ενώ η αποζημίωση του Κ Καρατζά ξεπέρασε τα 3,3 εκατ ευρώ. 
Στην Citibank ο εκάστοτε επικεφαλής λάμβανε στο παρελθόν  300.000 ευρώ ετησίως.
Οι μηνιαίες και ετήσιες απολαβές και τα bonus σε ορισμένες περιπτώσεις επέτρεπαν χαρακτηρισμούς golden boys. 
Ωστόσο σε σχέση με το παρελθόν όλα έχουν αλλάξει. 

Οι απολαβές του σήμερα 

Οι απολαβές των τραπεζιτών οριοθετούνται από τις απολαβές του διοικητή της ΤτΕ Γ Προβόπουλου με βάση τον νόμο για τις προνομιούχες μετοχές. 
Με μεικτές αποδοχές 12,5 με 13 χιλ ευρώ μηνιαίως οριοθετούνται οι απολαβές των τραπεζιτών. 
Κανείς τραπεζίτης δεν μπορεί να λαμβάνει υψηλότερες απολαβές από αυτά τα νέα όρια που ο Προβόπουλος με την ορθή του απόφαση προσδιόρισε. 
Πλέον οι έλληνες τραπεζίτες δεν είναι golden boys αλλά poor bankers δηλαδή φτωχός τραπεζίτης. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: