Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

High Frequency: Εάν σκάσει η φούσκα των 10ετών γερμανικών ομολόγων τότε η Ευρώπη θα γνωρίσει τραπεζικό κραχ - Άμεσα θα χαθούν 228 δισ. ευρώ - Το αναιμικό τραπεζικό σύστημα της και το υψηλό χρέος παραβλέπονται από τους επενδυτές ομολόγων



ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr



Το γερμανικό ομόλογο θα υποχωρήσει κατά 35% όταν η κρίση στην ευρωζώνη θα φαίνεται να τελειώνει, δήλωσε ο Carl Weinberg, επικεφαλής της High Frequency, προειδοποιώντας ότι η πτώση σε ιστορικά χαμηλά της απόδοσης δημιουργεί ολοένα και περισσότερες ανησυχίες για την ύπαρξη φούσκας.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, ωρίμανσης Ιουλίου 2022 υποχωρεί στο 1,162% ενώ η τιμή του είναι στις 105,555 μονάδες. Σύμφωνα με τον Weinberg αυτά τα επίπεδα δεν είναι ρεαλιστικά, ενώ μόλις οι επενδυτές αντιληφθούν την υπερτίμηση των ομολόγων οι εκροές θα αυξηθούν κατακόρυφα. Από την έναρξη της ελληνικής κρίσης η υπερτίμηση φτάνει στο 22%. 
Αναμένουμε τις τιμές του bund να διορθώσουν βίαια όταν ακόμη οι επενδυτές αντιληφθούν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Γερμανίας είναι ευάλωτη και ο τραπεζικός της κλάδος εύθραυστος. Μόλις έλθουν αυτά στην επιφάνεια κανείς δεν θα δίνει στα ομόλογα της χώρας. 
Ο Weinberg ανέφερε ότι τα φυσιολογικά επίπεδα του γερμανικού ομολόγου είναι μεταξύ 2,5-3,5%, ενώ αν λάβουμε υπόψιν μας και τον πληθωρισμό το ποσοστό ανεβαίνει στο 4,5-5%. Επομένως το premium φτάνει τις 300-350 μ.β. Εάν η αγορά διορθώσει τότε θα μιλάμε για πτώση περίπου 35%, ή κεφαλαιακές απώλειες 228 δισ. ευρώ από τα συνολικά 652 δισ. ευρώ που είναι επενδεδυμένα στα γερμανικά ομόλογα. Επομένως, άν αυτή η διόρθωση γίνει βίαια τότε θα γνωρίσουμε ένα ισχυρό κραχ στο τραπεζικό σύστημα, καταλήγει ο Weinberg.


Εύθραυστη η Γερμανία σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ – Το αναιμικό τραπεζικό σύστημα της και το υψηλό χρέος παραβλέπονται από τους επενδυτές ομολόγων



Στο χορό των προειδοποιήσεων για τις καταστροφικές επιπτώσεις πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπήκαν σήμερα και οι Financial Times, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για την ίδια τη Γερμανία.
Η Γερμανία είναι αυτή που επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον από την είσοδο στην ευρωζώνη των αδύναμων χωρών, αναφέρουν στην ανάλυση τους οι FT. Η οικονομία της στηρίζεται κατά 40% στις εξαγωγές, ενώ το τραπεζικό της σύστημα μόνο ισχυρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το χρέος της ξεπερνά το 80% του ΑΕΠ, καθιστώντας την ευάλωτη, ακόμη και αν αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.
Οι αδυναμίες αυτές, κυρίως δε αυτές του τραπεζικού της συστήματος, μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για τη χώρα, την ώρα μάλιστα που επιμένει σε πολιτικές που οδηγούν την ζώνη σε αδιέξοδα. Αν συνυπολογιστεί η τεράστια έκθεση της Γερμανίας σε χώρες που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, όπως η Ελλάδα αλλά και η Ισπανία, η χώρα μόνο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές δεν είναι.
Οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch, σε έκθεση τους, υπολόγιζαν ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στο 4%, ποσοστό ανάλογο με τη συρρίκνωση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Επομένως, σύμφωνα με τους FT, μόνο οι απώλειες για το Βερολίνο από μια έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, αποτιμώνται σύμφωνα με τον αρθρογράφο σε 90 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ασκούσε πιέσεις σε όλες τις αξιολογήσεις των κρατών της περιοχής, ανεβάζοντας το κόστος των διασώσεων για την Γερμανία σε απαγορευτικά επίπεδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: