Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Πίσω από τις κάμερες όλοι ξορκίζουν την αποτυχία του PSI



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Μπαλή Κάκη

Χθες όλοι ήθελαν να πιστεύουν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας όλα θα πάνε καλά. Ο διεθνής οικονομικός Τύπος ήταν γεμάτος δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία πολλαπλασιάζονται τα σημάδια προόδου προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το δεύτερο δάνειο της Ευρώπης προς την Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της θα επιταχύνει τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών (PSI).
Οι αγορές πόνταραν στην αισιοδοξία, το χρηματιστήριο της Αθήνας έκανε πάρτι προεξοφλώντας τη συναίνεση στο δεύτερο ελληνικό «πακέτο». Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μετά την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Το γραφείο του έβγαλε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι τρεις ηγέτες εκτιμούν ότι «η συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να ολοκληρωθεί στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup».

Αλλά και το γραφείο του Σόιμπλε ανακοίνωσε χθες ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, πλην όμως οι τελευταίες λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας χρειάζονται διευκρινίσεις. Ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν στις τελικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας διάσωσης μέχρι τη νύχτα της Κυριακής, ώστε οι υπουργοί στη συνάντησή τους τη Δευτέρα, να έχουν τη βάση για να λάβουν μια απόφαση. Επιπλέον, τόνισε πως και τα ερωτήματα σχετικά με τον «ειδικό λογαριασμό» και την εποπτεία παραμένουν αδιευκρίνιστα.
«Τώρα είναι δουλειά της Ελλάδας να αποφύγει την άτακτη χρεχκοπία», δήλωσε, για να προσθέσει ότι μια ενδεχόμενη ελληνική χρεωκοπία δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Σαφέστερος ήταν ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ, ο οποίος δήλωσε ότι μια ελληνική χρεωκοπία μπορεί να οδηγούσε στη διάλυση της Ευρωζώνης, η οποία «θα ήταν καταστροφική για την Ολλανδία».
Αυτά στο επίπεδο των επίσημων δηλώσεων. Στο επίπεδο των «διαρροών» αντίθετα η αισιοδοξία είναι μάλλον περιορισμένη. Το κατά κανόνα καλά πληροφορημένο Spiegel, στο τεύχος του που κυκλοφορεί σήμερα, υποστηρίζει ότι «η τρόικα εκδίδει καταστροφικό πιστοποιητικό επιδόσεων για τους Έλληνες», ότι «όλο και περισσότεροι εταίροι της Ευρωζώνης αμφιβάλλουν για την επιτυχία της επιχείρησης διάσωσης ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ» κι ότι «η πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για μια αποτυχία της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας την ερχόμενη Δευτέρα - και μαζί για μια χρεοκοπία της υπερχρεωμένης χώρας».
Το Spiegel προσθέτει ότι, εάν τη Δευτέρα, στο Eurogroup, δεν υπάρξει συμφωνία, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., στις αρχές Μαρτίου. Όπως δήλωσε όμως άνθρωπος της γερμανικής κυβέρνησης, που ξέρει εκ των έσω τα πράγματα, είναι δυνατόν ακόμα και αυτή τη Δευτέρα να τεθούν οι βάσεις για μια χρεωκοπία της Ελλάδας με συνακόλουθη έξοδο από την Ευρωζώνη.
«Ο σκεπτικισμός των κρατών με αξιολόγηση ΑΑΑ είναι ιδιαίτερα μεγάλος σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση» δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. «Ο κίνδυνος ελληνικής χρεωκοπίας παραμένει στο τραπέζι».
Σ’ αυτή την περίπτωση θα είχαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εβδομάδες τώρα διατυπώνονται εικασίες περί ελληνικής χρεωκοπίας. Αλλά μέχρι τώρα πολλοί αρχηγοί κρατών της Ευρωζώνης τρέμουν για το ενδεχόμενο να παίξει ένα τέτοιο σενάριο. Φοβούνται ότι η πτώχευση θα σημάνει εξάπλωση της φωτιάς εντός της ΟΝΕ, όπου μάχονται και άλλα κράτη με υψηλό δημόσιο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: