Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η ομοιοπαθητική της διαφθοράς



Πηγή: ΠΟΝΤΙΚΙ
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Χαράς ευαγγέλια για κυβέρνηση και ΜΜΕ! Μετά το κολοσσιαίο θέμα του «ιπτάμενου παπουτσιού» και τα τηλεοπτικά δικαστήρια που στήθηκαν στο άψε - σβήσε, λίγο πριν βρομίσει το πτώμα και δεν το αντέχουν ούτε τα δελτία ειδήσεων, άνοιξε πάλι το θέμα των φορτηγατζήδων. Επιτέλους!
● Άλλη μια κοινωνική ομάδα – ανεξαρτήτως του βαθμού δικαίου ή αδίκου, το οποίο άλλωστε κανείς δεν θα ψάξει – αποκομμένη από τις υπόλοιπες θα συγκεντρώσει την μήνιν και τα διασταυρούμενα πυρά παραδομένη στη χλεύη της κοινωνίας.
● Άλλη μια «επικοινωνιακή» νίκη θα προστεθεί στον τιτάνιο κυβερνητικό αγώνα κατά της διαφθοράς, της οπισθοδρόμησης, των συντεχνιών.
● Άλλη μία ευκαιρία ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού»: ολόκληρη η κοινωνία εναντίον κάθε μέρους της το οποίο αποκόπτεται και δίνεται βορά στον πολιτικό και «ενημερωτικό» κανιβαλισμό.
Φυσικά κανείς δεν πρόκειται να συζητήσει το είδος της επιχειρούμενης αλλαγής:
● Τι είδους μεταφορές είχαμε πριν από τη «μεταρρύθμιση» και τι θα έχουμε μετά.
● Τι θα εξυπηρετούν αυτές οι μεταφορές.
● Αν θα είναι ευκολότερο στην πολιτεία να ελέγχει φορολογικά τους νέους μεταφορικούς κολοσσούς.
● Αν θα μπορεί να ελέγχει το τι, πώς και γιατί διακινείται από το ελληνικό έδαφος.
● Καμιά συζήτηση για ποιος θα ελέγχει το μεταφορικό έργο μετά την «απελευθέρωση».
Τσιμουδιά! Προέχει ο αγώνας κατά της διαφθοράς και των συντεχνιών. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που πρέπει να εμπιστευθούμε χωρίς να αναρωτιόμαστε...
Ψεύδη κατά συρροήν
1. Όταν επί χρόνια ακούγαμε ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση έχει τινάξει το ασφαλιστικό στον αέρα, οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ότι είχαμε ακριβώς τονίδιο μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης με την «Ευρώπη των 27»: δηλαδή τα61,4 χρόνια! Άρα κάτι άλλο έφταιγε: Κατά πάσα λογική πιθανότητα η εισφοροδιαφυγή, η κακοδιαχείριση και η καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων. Κανείς όμως δεν τα προέβαλε σε «πρώτο πλάνο», διότι αποτελούν ευθύνη του κράτους. Δηλαδή όσων επί δεκαετίες μάς κυβερνούν.
2. Το Σαββατοκύριακό ο Μανώλης Καψής στο δελτίο ειδήσεων του Mega σημείωσε ότι το μισό ετήσιο έλλειμμα του «αμαρτωλού» ΟΣΕ είναι τα έξοδα εξυπηρέτησης παλαιών δανείων. Για δες! Κι αυτό κρυφό μας το κρατούσαν.
● Ποιοι πήραν αυτά τα δάνεια και γιατί;
● Τι τα έκαναν, αφού ο ΟΣΕ παραμένει τόσα χρόνια εγκαταλελειμμένος στη μοίρα του;
● Μήπως τα ελλείμματα και τα χρέη (και στον ΟΣΕ) είναι προϊόν εγκατάλειψης και κυβερνητικής διαφθοράς και απλώς πάλι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το μάρμαρο;
● Μήπως σκοπίμως ο σιδηρόδρομος, την ώρα που ανθούσε σε όλη την Ευρώπη ως περιβαλλοντικά και οικονομικά ωφέλιμο μέσο μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, έμεινε στην άκρη προκειμένου να αναπτυχθούναποκλειστικά οι οδικές μεταφορές;
● Μήπως αυτό συνέβη επειδή οι οδικές μεταφορές απαιτούσαν και τα «μεγάλα» οδικά έργα, τα οποία συχνά πληρώνονταν πολύ πάνω από το κανονικό κόστος τους;
● Μήπως, αν και η μερίδα του λέοντος για την κατασκευή τους κατεβλήθη από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, ο ελληνικός λαός συνεχίζει να πληρώνει πολλαπλάσια την αξία τους μέσω των ιδιωτικοποιημένων διοδίων;
● Μήπως οι κυβερνήσεις των «μεγάλων έργων» και της ψευδεπίγραφης «ανάπτυξης» απλώς βύθιζαν τη χώρα στα ελλείμματα και τα χρέη για να ωφεληθούν κάποιοι φίλοι τους και τώρα θα πληρώσουν χρυσή τη νύφη και ο σιδηρόδρομος και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν και το σύνολο της κοινωνίας;
3. Τώρα ο πρωθυπουργός δηλώνει με μεγάλη βεβαιότητα ότι, αν παταχθεί ηφοροδιαφυγή, δεν θα χρειαζόμαστε δάνεια!
● Και πώς, καλοί μας άνθρωποι, κατάντησε η χώρα, ολόκληρη την τελευταίαδεκαετία, να έχει δαπανήσει το 98% του συνόλου του δανεισμού της όχι βεβαίως για τους μισθούς και τις συντάξεις που σήμερα ξεσκίζετε, αλλά για να πληρώνει τον... δανεισμό της;
● Τι κάνατε τόσα χρόνια με τη φοροδιαφυγή ώστε να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
Βεβαίως, αν υποθέσουμε ότι έχουν έστω ένα σπέρμα αληθείας όλες αυτές οιαερολογίες που ακούμε και διαβάζουμε, τότε γεννάται ένα απλό ερώτημα:Γιατί ο πρωθυπουργός, με έλλειμμα 22 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010,αρνήθηκε να πάρει από τις «αγορές» όλα όσα έλειπαν από την οικονομία, οι οποίες πρόσφεραν... 26 δισ., ώστε να κερδίσει έναν χρόνο, στη διάρκεια του οποίου θα πάτασσε τη φοροδιαφυγή και θα έλυνε το πρόβλημα;
Την απάντηση έχει δώσει ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ στις 3 Μαΐου, λίγες μέρες μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ:
«Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο ΔΝΤ».
Σφάξε με αγά μου...
Όπως κι αν έχει το πράγμα, σήμερα η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. Πώς; Με την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Δηλαδή:
● Την τακτική της διαφθαρμένης Ν.Δ., που οδήγησε... μόνη της τη χώρα στη χρεοκοπία.
● Την τακτική των... αναπτυξιακών κυβερνήσεων Σημίτη.
● Την τακτική που πάντα δικαιώνει τους φοροφυγάδες και τη διαφθορά, ενώ καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό και στερεί από κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τους συνεπείς φορολογούμενους.
Φαίνεται ότι και αυτή η κυβέρνηση κάτι έχει ακούσει για την ομοιοπαθητική: «Τα όμοια τοις ομοίοις εισίν ιάματα» («Τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια») λέει ο ιπποκράτειος «νόμος των ομοίων», ο οποίος όμως καμιά σχέση δεν έχει με την οικονομία, με την ορθή και χρηστή διαχείρισή της. Δεν μπορούμε να ενισχύουμε τη διαφθορά για να την πατάξουμε.
Κι αφού, βεβαίως, η κυβέρνηση αποτύχει πλήρως ακόμη μια φορά, θα εφορμήσει πάλι κατά της πλέον σίγουρης πηγής εσόδων: των μισθών και τωνσυντάξεων, αυτής της αγιάτρευτης πληγής του σπάταλου και διαφθαρμένου κράτους. Ώστε ο πρωθυπουργός, ακόμη μια φορά, να μας σώσει από τη χρεοκοπία...

12 σχόλια:

Ψευτοστέργιος είπε...

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ! ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΕΙΝΑΙ.

H περαίωση μάλιστα όχι απλά ωφελεί το φοροφυγά αλλά ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ και το φοροφυγά.

waste είπε...

πάντως καλό είναι να τελειώνουμε με το λανθασμένο επιχείρημα πως το 95-98% των δανεικών τα τελευταία χρόνια πήγαν στην εξυπηρέτηση άλλων δανείων . είναι λάθος (λογιστικό).
το νέο χρέος της δεκαετίας εάν θυμάμαι καλά είναι "μόλις" 100-120δις ευρω. και η εξυπηρέτησή του γινόταν με επιτόκια 4-5%.

αυτό το 95-98% βγαίνει ανακυκλώνοντας ξανά και ξανά τα ίδια δανεικά. Δηλαδή εκδίδω ένα ομόλογο 100 ευρώ το 2000 και το 2004 που λήγει πληρώνω 116 ευρω (4% επιτόκιο). Το 2004 όμως ανακυκλώνω το ομόλογο του 2000 και το ξαναεκδίδω με αξία 100. και το 2008 ξαναεπιστρεφω 116 ευρώ. οι τοκοι λοιπον από το ομόλογο, το κόστος δηλαδή του δανεισμού είναι 16+16=32 ευρώ, όχι 16+116 ;)

Ψευτοστέργιος είπε...

waste,
Αυτό με το 95-98% δεν είναι λογιστικό λάθος κατά τη γνώμη μου και μπορείς να δεις στο 'αρθρο τον τελευταίο πίνακα: τα ψέματα και οι αλήθειες για το χρέος του Καζάκη (ποντίκι 25/3) και εδ'ω
http://youpayyourcrisis.blogspot.com/search/label/%CE%91%CE%A1%CE%98%CE%A1%CE%91%20%2F%20%CE%9A%CE%91%CE%96%CE%91%CE%9A%CE%97%CE%A3?updated-max=2010-06-10T22%3A12%3A00%2B03%3A00&max-results=20

Αλλωστε και αν δεις στο σάιτ του οδδηχ τα χρέη (μαζί με τόκους ) έως τη λήξη του μνημονίου είναι πάνω από 11 δις που είναι το πακέτο. Η πρώτη δόση πήγε σε ένα ομόλογο και στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η μεγαλύτερη απάτη χάρις στην οποία είναι ακόμα πάνω ο ΓΑΠ είναι ότι πληρώνονται από το ΔΝΤ μισθοί και συντάξεις. Χρεοκωπία η μνημόνιο είναι ΓΕΛΟΙΟ δίλημμα. Το ορθό είναι από τη μία μεριά ζημιές των ευρωκαρχαριών (τράπεζες και ευρωνόμισμα), και από την άλλη το πακέτο μνημόνιο plus χρεοκωπία ελληνικού λαού. Αυτό όφειλε η αροστερά να το ξεκαθαρίσει.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟ, ας μην επαιρνε αρχικά θέση για μέσα ή έξω από το ευρώ κλπ. ΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. Ο κόσμος πιστεύει τα παραμύθια περί "αναγκαίου κακού"

Επίσης στο παραδειγμά σου με το ομόλογο το πιο σωστό είναι ότι τα 16 ευρώ τα έχεις δώσει κατά τη διάρκεια του ομολόγου ως τοκοχρεωλύσια που εγγράφονται στον τακτικό προυπολογισμό και στο τέλος δίνεις τα 100. (εκτός αν είναι zero coupon οπότε δεν έχει κουπόνι και στο τέλος δίνεις λιγότερο από 100

Ψευτοστέργιος είπε...

110 δις όχι 11 δις!! Ο... δαίμων του πληκτρολογίου
Επίσης το άρθρο είναι "τα ψέματα και οι αλήθειες για το χρέος" του Καζάκη στο ποντίκι 25/3

Ψευτοστέργιος είπε...

Επίσης στο zero coupon στην αρχή δίνεις (αυτός που αγοράζει το ομόλογο λιγότερο από 100) Σορρυ για τα πολλά λάθη. Δεν είναι η μέρα μου!

waste είπε...

ναι ήξερα πως αυτό το λάθος το έκανε πρώτος ο καζάκης κι από τότε αναπαράγεται αριστερά δεξιά.

οπότε ας το πάρουμε με τη σειρά για να γίνω πιο κατανοητός. εκδίδεις ένα ομόλογο 100 ευρώ το 2000. τα παίρνεις και τα παίζεις στο στοίχημα (εννοω δεν μας ενδιαφέρει τι τα κάνεις).

σε 4 χρόνια που λήγει το ομόλογο (με κουπόνι 4%), εσύ ως κράτος θα έχεις πληρώσει τόκους 16 ευρώ οι οποίοι όπως σωστά είπες εγγράφονται στον προυπολογισμό.
επειδή όμως στη λήξη του ομολόγου δεν έχεις τα αρχικά 100 ευρώ που πήρες, εκδίδεις ένα καινούργιο ομόλογο το 2004 για να ανα-χρηματοδοτήσεις το παλιό.

Αυτό ο Καζάζης το ονομάζει "πληρωμή δανείων".

το 2008 λήγει το ομόλογο του 2004 και πρέπει να επιστρέψεις πίσω 100 ευρώ (που πάλι δεν έχεις). Έτσι εκδίδεις πάλι ένα ομόλογο για να χρηματοδοτήσεις εκείνο το αρχικό γαμοστοίχημα που έβαλες.

φτάνει το 2012 και η μέρα της κρίσης ;) κατεβαίνουν οι εξωγηινοι και σου λένε τέρμα το παιχνιδι, ας κάνουμε ταμείο.

ποιο είναι το χρέος σου?
100 (από το αρχικό ομόλογο)
+16 από τους πρώτους τόκους
+16 από τους δεύτερους
+16 από τους τρίτους.
άρα σούμα =148 ευρώ χρέος.

Ο καζάζης κάνει το λογικό λάθος να αθροίζει τα ενδιάμεσα ομόλογα , βάζοντας τα στην κατηγορία αποπληρωμή παλαιών δανείων: λέγοντας 100 το 2000, +100 το 2004 + 100 το 2008 =300 +48 σε τόκους 348 σύνολο εκ των οποίων μόνο τα 100 πηγαν σε επενδύσεις (το αρχικό στοίχημα δηλαδή). Κατι το οποιο φυσικά είναι λάθος διότι το χρέος σου ήταν πάντα το ίδιο (μόνο οι τόκοι προστίθενται).

όταν λέμε φέτος πως το κράτος ήθελε να δανειστεί 20δις λόγω ελλείμματος + άλλα 40 λόγω λήξης παλαιών ομολόγων, μόνο τα 20 δις είναι καινούργια (που μέσα τους έχουν και τόκους). Τα 40 είναι ανακύκλωση παλαιών ομολόγων που έληγαν.

εννοώ τα πράγματα είναι αρκετά τραγικά από μόνα τους, δεν χρειάζονται υπερβολές. είναι σημαντικό να είμαστε σωστοί στα νούμερα διότι από εκεί θα πιαστεί το κάθε παπαγαλάκι για να σε πει καραγκιόζη (κι ας έχεις δίκιο σε όλα ταλλα).

Ψευτοστέργιος είπε...

waste , τα ίδια λέμε δεν υπάρχει λάθος. Τα προσθέτει μεν αλλά τα αφαιρεί από την άλλη στήλη αφού μιλάει για πληρωμες δανείων. Δες επίσης και το πρωτογενές αποτέλεσμα της δεκαετίας.Μόλις 15 δις ευρώ έλλειμμα από όλη τη δεκαετία. Ουσιαστικά είναι μια ιδιότυπη αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης (για την ελλάδα όμως, όχι για τους δανειστές αφού αυτοί αλλάζουν πρόσωπα και έτσι δεν παραπονιούνται!! Αυτό γίνεται και με το δντ)
Το κράτος πρέπει να εξυπηρετεί τόκους, δημοσιονομικά ελλείμματα και ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Η διαφορά αυτού του χρέους που εξυπηρετεί από αυτό που δανείζεται -και τα δύο ανά έτος- είναι αυτό το ποσό που θα μπορούσε να πάει σε μισθούς, συντάξεις ή και σε θαλασσοδάνεια βεβαίως βεβαίως!!!!
Αν μάλιστα δεις και την κατάσταση 2010 μέχρι το 2013 θα δεις ότι το πακέτο ΔΝΤ είναι μικρό!! Αρα ούτε καν για τα δάνεια τους δε φτάνει!!
Αλλωστε το πρωτογενές ελλειμμα μηδενίζεται σχετικά εύκολα. Ηδη είμαστε πολύ κοντά χωρίς να έχει πειραχτεί κανένας "μεγάλος" (εννοώ τις νόμιμες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις) ούτε και να έχει δημιουργηθεί σοβαρός φοροεισπρακτικός μηχανισμός. (εχοντας απλά πετσοκόψει τον κόσμο!!)

ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ. ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΦΙΓΓΟΜΑΣΤΕ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΩΣΤΕ ΟΙ BANKSTERS ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΖΗΜΙΑ? ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο,ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ. ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΠΙΣΩ ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ.

Ε ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ!

(ΠΑΡΕΠΙΠΤΩΝΤΩΣ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΕ-ΓΣΕΕ 2010 ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.)

Ψευτοστέργιος είπε...

waste , τα ίδια λέμε δεν υπάρχει λάθος. Τα προσθέτει μεν αλλά τα αφαιρεί από την άλλη στήλη αφού μιλάει για πληρωμες δανείων. Δες επίσης και το πρωτογενές αποτέλεσμα της δεκαετίας.Μόλις 15 δις ευρώ έλλειμμα από όλη τη δεκαετία. Ουσιαστικά είναι μια ιδιότυπη αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης (για την ελλάδα όμως, όχι για τους δανειστές αφού αυτοί αλλάζουν πρόσωπα και έτσι δεν παραπονιούνται!! Αυτό γίνεται και με το δντ)
Το κράτος πρέπει να εξυπηρετεί τόκους, δημοσιονομικά ελλείμματα και ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Η διαφορά αυτού του χρέους που εξυπηρετεί από αυτό που δανείζεται -και τα δύο ανά έτος- είναι αυτό το ποσό που θα μπορούσε να πάει σε μισθούς, συντάξεις ή και σε θαλασσοδάνεια βεβαίως βεβαίως!!!!
Αν μάλιστα δεις και την κατάσταση 2010 μέχρι το 2013 θα δεις ότι το πακέτο ΔΝΤ είναι μικρό!! Αρα ούτε καν για τα δάνεια τους δε φτάνει!!
Αλλωστε το πρωτογενές ελλειμμα μηδενίζεται σχετικά εύκολα. Ηδη είμαστε πολύ κοντά χωρίς να έχει πειραχτεί κανένας "μεγάλος" (εννοώ τις νόμιμες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις) ούτε και να έχει δημιουργηθεί σοβαρός φοροεισπρακτικός μηχανισμός. (εχοντας απλά πετσοκόψει τον κόσμο!!)

ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ. ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΦΙΓΓΟΜΑΣΤΕ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΩΣΤΕ ΟΙ BANKSTERS ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΖΗΜΙΑ? ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο,ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ. ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΠΙΣΩ ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ.
Ε ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ!
(ΠΑΡΕΠΙΠΤΩΝΤΩΣ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΕ-ΓΣΕΕ 2010 ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.)

Ψευτοστέργιος είπε...

waste , τα ίδια λέμε δεν υπάρχει λάθος. Τα προσθέτει μεν αλλά τα αφαιρεί από την άλλη στήλη αφού μιλάει για πληρωμες δανείων. Δες επίσης και το πρωτογενές αποτέλεσμα της δεκαετίας.Μόλις 15 δις ευρώ έλλειμμα από όλη τη δεκαετία. Ουσιαστικά είναι μια ιδιότυπη αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης (για την ελλάδα όμως, όχι για τους δανειστές αφού αυτοί αλλάζουν πρόσωπα και έτσι δεν παραπονιούνται!! Αυτό γίνεται και με το δντ)
Το κράτος πρέπει να εξυπηρετεί τόκους, δημοσιονομικά ελλείμματα και ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Η διαφορά αυτού του χρέους που εξυπηρετεί από αυτό που δανείζεται -και τα δύο ανά έτος- είναι αυτό το ποσό που θα μπορούσε να πάει σε μισθούς, συντάξεις ή και σε θαλασσοδάνεια βεβαίως βεβαίως!!!!
Αν μάλιστα δεις και την κατάσταση 2010 μέχρι το 2013 θα δεις ότι το πακέτο ΔΝΤ είναι μικρό!! Αρα ούτε καν για τα δάνεια τους δε φτάνει!!
Αλλωστε το πρωτογενές ελλειμμα μηδενίζεται σχετικά εύκολα. Ηδη είμαστε πολύ κοντά χωρίς να έχει πειραχτεί κανένας "μεγάλος" (εννοώ τις νόμιμες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις) ούτε και να έχει δημιουργηθεί σοβαρός φοροεισπρακτικός μηχανισμός. (εχοντας απλά πετσοκόψει τον κόσμο!!)

Ψευτοστέργιος είπε...

(συνεχεια)

ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ. ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΦΙΓΓΟΜΑΣΤΕ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΩΣΤΕ ΟΙ BANKSTERS ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΖΗΜΙΑ? ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο,ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ. ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΠΙΣΩ ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ.

Ε ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ!

(ΠΑΡΕΠΙΠΤΩΝΤΩΣ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΕ-ΓΣΕΕ 2010 ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.)

waste είπε...

η πλάκα είναι πως ενώ λέμε το ίδιο πράγμα φτάνουμε σε διαφορετικό συμπέρασμα:

Το να πεις ότι με μια στάση πληρωμών απελευθερώνεις και τους τόκους και τα χρεολύσια που το κράτος θα έδινε στις αγορές (και υποστηρίζει και ο καζάκης) είναι λάθος.


το μόνο που κερδίζεις είναι οι τόκοι (13δις σύμφωνα με τον προυπολογισμό του 2010, λίγο παραπάνω πραγματικά διότι τα επιτόκια εκτοξεύφθηκαν), καθώς τα χρεολύσια τα πληρώνεις με νέο δανεισμό. (που φυσικά δεν θα υπάρξει λόγω στάσης)

και μόλις συνειδητοποίησα πως το έχω κάνει το ίδιο λάθος και στο TEOTWAYKI.

αρα πχ , εάν αντί για μνημόνιο κηρύτταμε στάση τον μάη, θα έπρπε να κάνουμε επιπλέον περικοπές (η αύξησεις φόρων) της τάξης των 10 δις προκειμένου να ισοσκελίσουμε τον προυπολογισμό μας

(23 δις έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης - 13 δις οι τόκοι = 10 δις που κανεις δεν θα μας δάνειζε λόγω στάσης και θα έπρεπε να τα βρούμε από περικοπές ή αύξηση φόρων)


σόρυ για το γκάστρωμα κι ευχαριστώ που με βοήθησες να φτάσω μέχρι εδώ (αν και μπορεί να διαφωνείς)

nikos__alfa είπε...

Waste
Δεν κατάλαβα γιατί σε στάση πληρωμών συνεχίζεις να πληρώνεις χρεολύσια! Μπορείς να το εξηγήσεις;
Και αν αναφέρεσαι στο πρωτογενές έλλειμα ,που δημιουργεί ανάγκη δανεισμού και με την στάση πληρωμών, αυτό βεβαίως μπορεί να καλυφθεί με αύξηση φόρων και μείωση δαπανών ,αλλά φυσικά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την εφαρμοζόμενη που συμπιέζει το λαικό εισόδημα και οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης και στην τραγική ύφεση που βιώνουμε με κατακρήμνιση των εσόδων παρά τους νέους φόρους!
Ξέχασαν το βασικό:Ότι οι φτωχοί ξοδεύουν γιατί έχουν πάντα τεράστιες ανικανοποίητες ανάγκες στην καθημερινή τους ζωή και η κατανάλωση τους στηρίζει κυρίως την εγχώρια παραγωγή!
Και τα υπόλοιπα μπορούν να εξασφαλιστούν με εσωτερικό δανεισμό που θα προσθέτει και τους τόκους στην εγχώρια αγορά!(το λέει και ο Βιλιάρδος).
Νομίζω απαντήσεις υπάρχουν το ζήτημα είναι πως και ποιοί θα τις εφαρμόσουν!
Αναζητείται κυβέρνηση!