Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Μπλόκο Γερμανών -ΔΝΤ στο νέο δάνειο!!!



thumb
Η σύσκεψη των αρχηγών την Τετάρτη κρατούσε μέχρι την ώρα που το «Π» πήγαινε για εκτύπωση. Τα μέτρα που η τρόικα είχε υπαγορεύσει ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους και το νέο δάνειο ήταν σοκαριστικά, και μάλιστα χωρίς καν να είναι... τα τελικά, αλλά οι πιθανότητες να μην επιτευχθεί η συμφωνία, έστω και αν χρειαζόταν να «ματώσουν» πολιτικά οι πολιτικοί αρχηγοί, ήταν ελάχιστες.
Το χειρότερο όλων ήταν ότι, την ημέρα της σύσκεψης, οι «Financial Times» της Γερμανίας αποκάλυπταν πως η περίφημη «μεγάλη δόση» του Μαρτίου δεν θα εκταμιευθεί, αφού ο Σόιμπλε σκοπεύει να δώσει μόνο τα 30 δισ. για τις τράπεζες στο πλαίσιο του PSI.
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός καλούνταν να συμφωνήσουν σε μια κοινωνική και οικονομική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, χωρίς να έχουν στο χέρι ούτε καν το επικοινωνιακό «καρότο» της... «μεγα-δόσης» των 90 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας καλούνταν να προσυπογράψουν την οριστική καταδίκη της χώρας (αλλά και της δική τους) απλώς για να πάρουν την... επόμενη δόση του πρώτου δανείου της τρόικας. Και για να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του χρέους με τους όρους που πολλές φορές έχουμε αναλύσει.

Ουσιαστικά το «πακέτο» που θα στείλουν -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - την Κυριακή στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους βουλευτές να το ψηφίσουν, είναι μια τεράστια θυσία χωρίς αντάλλαγμα, η οποία, όπως θα δείτε και στο πλούσιο ρεπορτάζ του «Π» που ακολουθεί, καμιά απολύτως σχέση δεν έχει ούτε καν με μια προσωρινή διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία.
Εκτός ίσως από το ότι αυτή θα επιχειρηθεί να είναι «συντεταγμένη», υπό τον έλεγχο των δανειστών και σε δόσεις. Απλώς και μόνο για να μην γίνει «μια κι έξω» συνταράσσοντας πολιτικά (και όχι κυρίως οικονομικά) την ευρωζώνη. Ένας πραγματικός κοινωνικός και εθνικός εφιάλτης μόνο και μόνο για να διασφαλιστεί ότι οι διεθνείς τοκογλύφοι θα παίρνουν δανεικά, τόκους και πανωτόκια...
«Φρένο» από τον Σόιμπλε
Μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, οι Γερμανοί ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση στο Eurogroup να μην δοθεί το δεύτερο δάνειο στην Ελλάδα όπως έχει αποφασιστεί από τη Σύνοδο Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου! Δηλαδή να ακυρωθούν οι όροι της συμφωνίας, αφού, έτσι και αλλιώς, τα 130 δισ. ευρώ είναι... λίγα.
Οι Γερμανοί, με τη στήριξη πάντα του ΔΝΤ, το οποίο επιθυμεί να απέχει ολοκληρωτικά από τη νέα δανειοδότηση, υποστηρίζουν ότι, από τη στιγμή που τα χρήματα θα είναι πάνω από 145 δισ. ευρώ λόγω της αστοχίας στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, θα πρέπει να επανεξεταστούν και οι συμφωνίες για τις δόσεις.
Κοινώς, οι Γερμανοί αρνούνται πλέον να μας δώσουν την πρώτη δόση - μαμούθ του νέου δανείου, που θα πρέπει να φθάσει τα 80 δισ. ευρώ, διότι «φοβούνται» ότι θα χαλαρώσουν περαιτέρω οι κρατικοί μηχανισμοί και θα μπει η χώρα σε επίσημη προεκλογική περίοδο, η οποία θα παγώσει τα πάντα. Οι σκληροπυρηνικοί της Ε.Ε. και του ΔΝΤ (με πρώτο και καλύτερο τον Πολ Τόμσεν) θέλουν, εάν δοθεί τελικά η βοήθεια, να «τρέξει» με το σταγονόμετρο και βεβαίως να συνοδεύεται με αυστηρή εποπτεία.
Μέχρι να τελειώσουν οι διαβουλεύσεις για το νέο δάνειο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει τις δόσεις του πρώτου δανείου, ίσως με πιο χαμηλό επιτόκιο. Τα επιπρόσθετα χρήματα που θα χρειαστούν για την αποπληρωμή του PSI, τα 30 δισ. ευρώ, αναμένεται να τα λάβουμε ως επείγουσα δανειοδότηση ειδικού σκοπού.
Πλήρης η χρεοκοπία
Παράλληλα, σιγά - σιγά και με μεθοδικότητα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υπό την εποπτεία του σκληρού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ράβει την πλήρη απαξίωση της Ελλάδας και την καθολική συντεταγμένη πτώχευση.
Για πολιτικούς λόγους, ακόμη τουλάχιστον, η πτώχευση θα πραγματοποιηθεί εντός ευρώ, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι αντιμέτωποι με εθνικές εκλογές και δεν θέλουν να χρεωθούν μια αποτυχία, όπως αυτή της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ. Άσχετα με το εάν αυτή είναι η «αμαρτωλή» Ελλάδα.
Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο «Π» ανέφερε ότι ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει κάκιστες σχέσεις με τη Μέρκελ, επειδή τη θεωρεί... «χαλαρή», έχει ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες που θα επιτρέψουν τη συντεταγμένη πτώχευση της χώρας εντός ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει:
1 Αναγκαστικό κούρεμα του χρέους σε επίπεδο κοντά στο 80%-85%, σε δύο δόσεις. Εάν και εφόσον η συμφωνία για το PSI κλείσει και υπάρξει εθελοντική συμμετοχή, τότε θα υπάρξει και μια δεύτερη δόση κουρέματος. Εάν όμως το PSI αποτύχει να προσελκύσει τον στόχο, τότε οι Γερμανοί θα απαιτήσουν να ακυρωθεί το πρόγραμμα και να ακολουθήσει αναγκαστικό κούρεμα που θα φέρει την πλήρη χρεοκοπία.
2 Σε όλη αυτή φάση πριν από την έξοδο από το ευρώ, την οποία ο Σόιμπλε υπολογίζει σε δύο χρόνια από τώρα, στην Ελλάδα θα εγκατασταθούν οι υπερεπίτροποι που θα ελέγχουν όχι μόνο τον προϋπολογισμό, με δικαίωμα βέτο, αλλά και όλους τους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας που αποφέρουν έσοδα. Και μπορεί εμείς να το γράφαμε εδώ και μήνες, όμως τώρα ο κύβος ερρίφθη, με πρόφαση τη χαώδη κατάσταση του υπό διάλυση πολιτικού συστήματος.
Παίρνουν περιουσία - έσοδα
3 Όπως ανακοίνωσαν Μέρκελ και Σαρκοζί, θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο διαχείρισης του ελληνικού χρέους όπου θα μπαίνουν οι τόκοι από το κεφάλαιο της εξυπηρέτησής του, αλλά και επιπλέον έσοδα του κράτους, ώστε να διασφαλίζεται μεσοπρόθεσμα ότι οι δανειστές θα λαμβάνουν στην ώρα τους τις αποπληρωμές των δανείων, ακόμη και αν η χώρα είναι βουτηγμένη στη φτώχεια, βρίσκεται στα όριά της ή... εν μέσω κοινωνικής εξέγερσης.
Δεν θέλουν δηλαδή κανένας μελλοντικός πρωθυπουργός να κηρύξει την Ελλάδα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να σταματήσει τις πληρωμές στους δανειστές και να χρησιμοποιήσει κονδύλια για να αναστηλώσει την οικονομία και την κοινωνία. Αυτό έχει τη σημασία του, διότι εκπηγάζει από το αρχικό σχέδιο που κατάρτισε το ΔΝΤ για εμάς.
Η λογική είναι «βγάλτε τα εσωτερικά έξοδά σας μόνοι σας». Πώς όμως θα γίνει αυτό σε μια χώρα βυθισμένη στην ανεργία, την ύφεση και τα ελλείμματα;
4 Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται οι δανειστές να μας ανακοινώσουν ότι πρέπει να δημιουργήσουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διαχείρισης Ελληνικών Ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο θα μεταβιβαστεί όλος ο ελληνικός πλούτος που μπορεί να ρευστοποιηθεί, να πουληθεί, να ενοικιαστεί και να δοθεί ως εγγύηση. Η δικαιολογία είναι ότι δεν μαζέψαμε ούτε ένα ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις που υποσχεθήκαμε. Επί της ουσίας όμως φεύγει και αυτός ο έλεγχος από τα χέρια μας
5 Ενδεχομένως να παγώσει το δικαίωμα ψήφου στα συμβούλια της Ε.Ε. Όχι μόνο στα θέματα της οικονομίας. Και αυτό έχει τη σημασία του εν όψει διαβουλεύσεων με τα Σκόπια, των ευρω-τουρκικών  διαπραγματεύσεων για  την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. κ.λπ.
Πλήρης διασυρμός
Δεν φταίνε όμως για όλα αυτά μόνο οι ξένοι δανειστές και οι σχεδιασμοί τους, καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα εξουσίας τούς επιτρέπουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Η χώρα βρίσκεται στο «και πέντε» του διασυρμού και της απαξίωσης, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί επιμένουν να παίζουν το παιχνίδι μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, δείχνοντας ότι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι πλέον δημιουργείται στη συνείδηση - και στις... διαθέσεις - των πολιτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τραγελαφική αντιμετώπιση για τη «διάσωση» του 13ου και 14ου μισθού. Η τρόικα τους χάρισε την επικοινωνιακή καραμέλα (τους έχει μάθει καλά άλλωστε), ενώ την ίδια στιγμή ρούφηξε τρεις μισθούς από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και βεβαίως άλλαξε τα φώτα στον κατώτατο μισθό ικανοποιώντας έτσι το λόμπι των επιχειρηματιών που δύο χρόνια τώρα... «παραπονιόταν». Βέβαια, τα αυτιά τους παραμένουν κλειστά και στα νέα καμπανάκια. Πριν καν αποφασιστούν τα νέα μέτρα που θα κλείσουν τις μαύρες τρύπες του ελλείμματος του 2011, τα στοιχεία εσόδων για τον Ιανουάριο δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2012 κοντεύει να τιναχτεί στον αέρα από τον πρώτο μήνα του έτους!
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου, τα δημόσια έσοδα τον Ιανουάριο υποχώρησαν 7%, δείχνοντας ότι η ύφεση δεν παλεύεται με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα. Ο εκτροχιασμός φαίνεται από το γεγονός ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ υποχώρησαν κατά 19% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 και τώρα υπάρχουν σκέψεις ότι ο προϋπολογισμός του 2012 πρέπει να ξαναγραφτεί πριν καν εφαρμοστεί! Ό,τι δηλαδή προειδοποιούσαμε από την εποχή της... κατάρτισής του!
Εμείς απλώς να κλείσουμε σημειώνοντας ότι η πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού είναι όρος για να λάβουμε το δεύτερο δάνειο. Και ότι Ε.Ε. και ΔΝΤ, διαβάζοντας απλώς τα νούμερα, ψάχνουν την ευκαιρία για να μας σουτάρουν - πρώτα στην ελεγχόμενη πτώχευση και εν συνεχεία και από το ευρώ. Τώρα γιατί οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, αλλά και μεγάλος μέρος των ΜΜΕ, έκαναν και κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, τι να πούμε. Ο νοών νοείτω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: