Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Nomura: Τα έκαναν θάλασσα με Ελλάδα



ΠΗΓΗ: euro2day

Ο κορυφαίος οικονομολόγος της Nomura Richard Koo εξηγεί ότι η λιτότητα δεν είναι το γιατρικό της παγκόσμιας κρίσης και τονίζει ότι η ελληνική τραγική κατάσταση θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για τον υπόλοιπο κόσμο, πετώντας το «μπαλάκι» στους πολιτικούς και τη Γερμανία. 

“Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί τον περασμένο Οκτώβριο, συγκλόνισε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα. Αναμένω ότι οι δύο πλευρές τελικά θα καταλήξουν σε συμφωνία. 

Παρ 'όλα αυτά, θεωρώ ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε με την ελληνική κρίση χρέους, η οποία είναι ασήμαντη για την ευρύτερη οικονομία, να έχει πλέον εξελιχθεί και να είναι έτοιμο να δώσει ένα σοβαρό σοκ στην παγκόσμια οικονομία. 

Έχει ζητηθεί σε χώρες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, για να μην αναφέρω την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αλλάξουν δραματικά την προσέγγισή τους για τις δημοσιονομικές τους υποθέσεις καθώς φοβούνται ότι θα γίνουν μια άλλη Ελλάδα”, επισημαίνει ο Richard Koo. 

Ο ίδιος εξηγεί ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα πηγάζουν από τη δημοσιονομική ασωτία, την έλλειψη εγχώριας αποταμίευσης και τον ανέντιμο τρόπο υποβολής των στοιχείων από την Ελληνική Κυβέρνηση. Οι υπόλοιπες χώρες που υποφέρουν από την ύφεση τώρα, εσφαλμένα εφαρμόζουν παρόμοια μέτρα λιτότητας, προκειμένου να αποφύγουν τη μοίρα της Ελλάδας.


Δυστυχώς όμως, οι αξιωματούχοι που χαράζουν την πολιτική πιστεύουν ότι όλα τα δημοσιονομικά προβλήματα είναι τα ίδια και αυτό φαίνεται από τις λύσεις που προτείνουν

Η μεταχείριση άλλων χωρών όπως η Ελλάδα, ακόμη κι αν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα έχουν εντελώς διαφορετικές αιτίες, θα προκαλέσει μια βίαιη στρέβλωση στις οικονομίες τους, εκτιμά ο Richard Koo. 

Ο οικονομολόγος της Nomura χαρακτηρίζει την Ευρωζώνη σαν ένα οδηγό που πραγματοποιεί ένα τεράστιο ελιγμό για να αποφύγει ένα μικρό εμπόδιο, οδηγώντας τελικά το αυτοκίνητο σε τοίχο! 

Η πρόβλεψη του είναι ότι η πολιτική θα παραμείνει υπό την επήρεια του «ξορκιού» της Ελλάδας έως ότου οι ηγέτες της Ευρωζώνης γενικότερα και η Γερμανία ειδικότερα συνειδητοποιήσει ότιυπάρχουν «καλά» δημοσιονομικά ελλείμματα και «κακά» δημοσιονομικά ελλείμματα. 

Καταλήγοντας, ο Richard Koo προβλέπει ότι όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος όταν γράψουν για αυτήν την εποχή θα πουν ότι οι κυβερνήσεις προέβησαν σε εφαρμογή εσφαλμένων πολιτικών, συνθλίβοντας τις οικονομίες τους υπό το φόβο μήπως ακολουθήσουν τα βήματα της Ελλάδας,ενώ στην πραγματικότητα οι συνθήκες για αυτές τις χώρες ήταν τελείως διαφορετικέςαπό ότι στην Ελλάδα. Προτρέπει τους policymakers να απελευθερωθούν από την επίδραση που έχει επιβάλλει το «ελληνικό ξόρκι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: