Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Η κρίση -τουλάχιστον- βγάζει ενδιαφέροντα βιβλία



ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
του Μ. Λίτση

Αν κάτι καλό... αφήνει η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και όχι μόνο είναι η εκδοτική άνοιξη που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, με βιβλία που έχουν άμεση σχέση με το θέμα.
Ας δούμε λοιπόν επιγραμματικά μερικά από τα βιβλία που έφθασαν στα χέρια μας και που θίγουν μερικά από τα ακανθώδη ζητήματα που έχει ανοίξει η οικονομική κρίση και η πολεμική για την αντιμετώπισή της.
* «Debtocracy - Χρεοκρατία». Το γνωστό διαδικτυακό ντοκιμαντέρ των συναδέλφων Κατερίνας Κιτίδη και Αρη Χατζηστεφάνου, με ένα εκατομμύριο αναφορές στο Google, κυκλοφορεί τώρα και σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Καθηγητές, οικονομολόγοι και ακτιβιστές μιλούν για το μέχρι προ τινός ζήτημα ταμπού. Την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου έχει ο οικονομολόγος και διδάκτορας του Πάντειου Πανεπιστημίου, Λεωνίδας Βατικιώτης.


* «Ανοίγουμε τα βιβλία του Χρέους» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια). Ενα ακόμη βιβλίο για το χρέος, που συνέγραψαν δύο γνωστοί ακτιβιστές, ο Ερίκ Τουσέν από την οργάνωση CADTM (Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου) και η Μαρία Λουσία Φατορέλι από την οργάνωση «Jubilee South». Το βιβλίο έχει μεταφράσει και επιμεληθεί ο συνάδελφος Γιώργος Μητραλιάς, ο οποίος στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν για τους πιστωτές το χρέος των χωρών του κόσμου είναι χρυσωρυχείο, για τους λαούς τους είναι σωστός ζουρλομανδύας».
**Με το χρέος καταπιάνεται και ο Ελληνας διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Γιάννης Τόλιος. Στο βιβλίο του «Κρίση, "απεχθές" χρέος και αθέτηση πληρωμών» (Εκδόσεις Τόπος), ο συγγραφέας του αναλύει τα αίτια και τις συνέπειες του χρέους, ως «συμπυκνωμένης» έκφρασης της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού.
**Η κρίση έβαλε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο «καινούργιες» λέξεις και χρηματιστηριακά προϊόντα, όπως τα Credit Default Swaps (Ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας). Με το βιβλίο του «Κρίσης Λεξιλόγιο-Οι οικονομικοί όροι που μας καταδυναστεύουν» (Εκδόσεις Ποταμός), ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Βαρουφάκης, ξεδιαλύνει τις σύγχρονες οικονομικές και χρηματιστηριακές έννοιες, παραθέτοντας παράλληλα ενδιαφέροντα λήμματα που αφορούν πρόσωπα και πράγματα που έχουν να κάνουν, έμμεσα ή άμεσα, με την οικονομική κρίση.
* Με την κρίση άρχισε να γεννιέται και μια νέα κριτική-αμφισβήτηση στα θέσφατα της ΟΝΕ. Οι καθηγητές Γεώργιος Αργείτης (Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Αθανάσιος Κορατζάνης (εκπονεί σήμερα τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης), στο βιβλίο τους «Οικονομική Πολιτική Σταθεροποίησης και Αστάθεια στην ΟΝΕ» (Εκδόσεις Παπαζήση), υποστηρίζουν ότι η κρίση είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ που έχει επιβάλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία αποτυπώνει την επίδραση του, κυρίαρχου σήμερα, μοντέλου οικονομικής θεωρίας της «νέας συναίνεσης».
* Πίσω βέβαια από όλα αυτά, κρύβεται ο «θεός» χρήμα, που παρά τις μεταμορφώσεις του στο διάβα των αιώνων παραμένει βασιλιάς... Από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» κυκλοφορεί η μελέτη του Βρετανού ιστορικού και οικονομολόγου Niall Ferguson «Η εξέλιξη του χρήματος-Μια οικονομική ιστορία του κόσμου». Στο βιβλίο που συνοδεύεται από ενδιαφέρουσα εικονογράφηση, ο Ferguson ξεδιπλώνει μία σειρά από συναρπαστικά σενάρια, όπου οι Μέδικοι, οι Ρότσιλντ, η Τράπεζα της Αγγλίας, το χρηματιστήριο του Παρισιού, οι ασφαλιστικές εταιρείες και η Γουόλ Στριτ έχουν συμβάλει με τον τρόπο τους ώστε η ιστορική σημασία του ρευστού χρήματος να απογειωθεί στη στρατόσφαιρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: