Πηγή: Banking News
του Π. Λεωτσάκου
(upd)Η Ευρώπη καταβάλλει μια τιτάνια προσπάθεια ώστε η τελική λύση που θα υιοθετηθεί για την Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνει πιστωτικό γεγονός δηλαδή credit event και αυτό γιατί δεν θέλουν να στιγματιστεί η Ευρώπη ότι χώρα μέλος της χρεοκόπησε βρέθηκε σε καθεστώς default.
Τι θα συμβεί αν τελικά υπάρξει credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός;
Πρώτα από όλα να διευκρινιστεί έστω και απλουστευμένα τι σημαίνει credit event.
Μια χώρα όπως η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας.
Όμως με νομικούς όρους δεν έχει χρεοκοπήσει καθώς η ΕΕ η Τρόικα στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα άρα αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της τα ομόλογα της κανονικά ενώ επίσης καταβάλλει και τους τόκους με συνέπεια.
Αν για κάποιο λόγο η Ελλάδα σταματήσει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της ή η Ελλάδα προχωρήσει σε κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους άρα αλλάξουν οι όροι των αρχικών συμφωνιών μεταξύ δανειστή και δανειζόμενου των ομολογιούχων και της Ελλάδος τότε αυτό σηματοδοτεί το πιστωτικό γεγονός.
Δηλαδή η Ελλάδα αθέτησε τις υποχρεώσεις της.
Στην Ευρώπη συζητούν την επιμήκυνση του παλαιού ελληνικού χρέους αλλά εθελοντικά ώστε να μην εκδηλωθεί πιστωτικό γεγονός.
Αν εκδηλωθεί πιστωτικό γεγονός είτε μέσω default από την χώρα λόγω στάσης πληρωμών, είτε μέσω της αναδιάρθρωσης χρέους χωρίς εθελοντικά χαρακτηριστικά ή ακόμη και εθελοντικά αλλά να προκύψουν νομικά ζητήματα, ή τεχνικά μέσω της τοποθέτησης της Ελλάδος σε selective default σε επιλεκτική χρεοκοπία δηλαδή θα πληρωθούν τα CDS.
Πρωτίστως να εξηγηθεί γιατί υπάρχει μεγάλη επιμονή και εμμονή με τα CDS;
Τα CDS είναι το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας είναι το παράγωγο των ομολόγων που αντισταθμίζει τον κίνδυνο του ομολόγου.
Οι θέσεις σε CDS ανέρχονται σε 5,5 με 6,5 δις δολάρια στα ελληνικά CDS. Τα CDS αποτιμώνται σε δολάρια.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι τα CDS είναι δύο κατηγοριών τα CDS που συνδέονται με το ομόλογο για το οποίο αγοράστηκαν ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου και τα naked CDS τα γυμνά CDS τα οποία ενώ αγοράστηκαν δεν υπάρχει το συνδεδεμένο με αυτά ομόλογα καθώς πωλήθηκε ή απλά ποτέ δεν αγοράστηκε.
Η Ελλάδα αν αποφασίσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τον κρίσιμο ρόλο των CDS στα ομόλογα.
Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι ποιοι θα ωφεληθούν αν η χώρα προχωρήσει σε default σε χρεοκοπία;
Γιατί όσοι κατέχουν naked CDS πιέζουν για γρήγορη αναδιάρθρωση; Λήγουν τα CDS και πιέζονται;
Από τα 5,5 με 6,5 δις δολάρια περίπου τα 2 δις ίσως και παραπάνω είναι naked CDS δηλαδή γυμνά δεν φέρουν ομόλογα ως αντιστάθμιση.
Κυκλοφορεί μια πληροφορία στο Λονδίνο ότι πίσω από τα naked CDS υπάρχουν πολλοί έλληνες.
Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να διασταυρωθεί υπό την έννοια ότι οι συναλλαγές CDS δεν γνωστοποιούνται αλλά αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των hedge funds και άλλων θεσμικών υπάρχουν και έλληνες επενδυτές.
Οι έλληνες έχουν ποντάρει στην χρεοκοπία της χώρας τους.
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι τα CDS κατά βάση τα παρακολουθούν σε πολλά hedge funds Έλληνες που εργάζονται σε αυτά.
Τι θέλουν να κερδίσουν όλοι αυτοί;
Αν πληρωθούν όλα τα CDS το δυνητικό κέρδος θα είναι επενδεδυμένο κεφάλαιο 5,5 με 6,5 δις δολάρια και τελικό κέρδος 25 με 30 δις δολάρια, πραγματικά τεράστιο κέρδος.
Τι θα συμβεί μετά το πιστωτικό γεγονός
Αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα τι θα συμβεί τελικά;
Πρωτίστως οι εκδότες των CDS οι 5 – 6 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν μέρος των CDS στους κατόχους τους. Ταυτόχρονα CDS θα πληρώσουν και όσοι τα κατείχαν πριν των τωρινών κατόχων.
Η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στην πληρωμή των CDS υπό την έννοια ότι δεν πληρώνει CDS. Βέβαια θα έχει χρεοκοπήσει και αυτό θα σημάνει ότι η Ελλάδα πλέον θα είναι 100% αναξιόχρεη και αφερέγγυα.
Όμως τι θα συμβεί μετά;
Υπάρχει μια αίσθηση ότι αν πληρωθούν τα CDS θα κοπάσει η κερδοσκοπία στην Ελλάδα.
Αυτό έχει μια βάση αλλά υπάρχει και αντίλογος.
Οι εκδότες των CDS θα διακρατούν ελληνικά CDS και θα συνεχίζουν στην προσπάθεια να καλύψουν τις απώλειες τους να πιέζουν την Ελλάδα.
Αλλά αν η χώρα χρεοκοπήσει η Ελλάδα δεν θα έχει να πληρώσει άρα ματαίως οι πιέσεις.
Η Ελλάδα μπορεί να μπει σε άλλες περιπέτειες καθώς τότε θα έχει μπει στο στόχαστρο των μεγάλων και ισχυρών.
Για τα ομόλογα αρχικώς θα υπάρξει μεγάλη πτώση στα CDS αλλά εν συνεχεία μπορεί να αυξηθούν εκ νέου βίαια.
Για το ΧΑ και τις τραπεζικές μετοχές ουδέν σχόλιο θα έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί.
Ωστόσο μετά τα ράλι που έρχονται μετά από credit event είναι εντυπωσιακά 200% 300% και όσο πιστεύει η επιθυμία ή φαντασίας σας.
Οι χαμηλότερες κλίμακες βαθμολογίας από την Moody’s
Ba1 Κολομβία, Γουατεμάλα, Ουρουγουάη, Μαρόκο
Ba2 Ελ Σαλβαδόρ, Ιορδανία, Τουρκία
Ba3 Αίγυπτος
B1 Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Δομινικανή δημοκρατία, Αγκόλα, Λίβανος
B2 Ουκρανία, Βενεζουέλα
B3 Αργεντινή, Τζαμάικα, Πακιστάν
Caa1 Ελλάδα
Caa2
Caa3
Ca
C (Η χρεοκοπία)
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου