Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Special Olympics: Δαπανηρό μάρκετινγκ στις πλάτες των ΑμεΑ



Πηγή: tvxs 
Την έντονη αντίδραση της κοινότητας πολιτών με αναπηρία προκαλεί η διοργάνωση των Special Olympics 2011 από την Αθήνα. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την ώρα που οι δομές ΑμεΑ παραπαίουν, δαπανώνται από την Ελλάδα του Μνημονίου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη διεκπεραίωση ενός δαπανηρού «κοσμοπολίτικου γεγονότος».
«Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο θα κοστίσουν αυτοί οι αγώνες», αναφέρει ο κ. Βαρδακαστάνης, τονίζοντας ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό θα διατεθούν 26 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις χορηγίες το κόστος θα ξεπερνά σίγουρα τα 70 εκατ. ευρώ, συμπληρώνει. «Είναι προσβολή για τον Έλληνα και την Ελληνίδα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας», διαμηνύει, καταγγέλλοντας ότι την τελευταία περίοδο «κλείνουν κέντρα ΑμεΑ» λόγω έλλειψης πόρων.




Άλλωστε, η ΕΣΑμεΑ έχει χαρακτηρίσει εξαρχής τη συγκεκριμένη διοργάνωση, και την επικοινωνιακή πολιτική για την προώθησή τους, ως «φιλανθρωπίστικης αντίληψης, συμπονετικού συντηρητισμού και κολακευτικού λαϊκισμού», καθώς «αντιμετωπίζει το άτομο με νοητική αναπηρία όχι ως υποκείμενο δικαιωμάτων, αλλά ως αντικείμενο οίκτου και ελέους». Προσθέτει δε πως «οι αγώνες αυτοί δεν γίνονται για τα άτομα με αναπηρία, αλλά αποτελούν μία ξεπερασμένη παραχώρηση σε ένα συντηρητικό κατεστημένο που διαχειρίζεται αυτήν την υπόθεση στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες φορέων εκπροσώπησης των ΑμεΑ, οι εργαζόμενοι των αντίστοιχων δομών είναι απλήρωτοι επί μήνες λόγω της μείωσης των επιχορηγήσεωνγια το 2010. Μάλιστα, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι χρηματοδοτήσεις για το 2011, οι οποίες έχουν υποστεί περαιτέρω περικοπή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε δημόσια ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα θεραπευτήρια διακόπηκε μέσα στο χειμώνα η θέρμανση. Την ίδια ώρα, σημειώνονται ελλείψεις σε επιστημονικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Η διεξαγωγή των Special Olympics στην Αθήνα αποφασίστηκε το 2007, ωστόσο, η σχετική σύμβαση υπογράφηκε από τη νυν κυβέρνηση. Μόνο για την τελετή έναρξης της διοργάνωσης απαιτούνται 7 εκατ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης των φορέων ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης ΑμεΑ της Αττικής για τα έτη 2010-2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: