Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το PSI+ και το haircut 50% θα έχει όφελος για το ελληνικό κράτος μόλις 30-40 δις ευρώ – Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα όσων ποντάρουν στο ναυάγιο του σχεδίου αυτού…..



Πηγή: bankingnews.gr

Το επιχείρημα αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς οι θιασώτες του σεναρίου που θέλει να ναυαγήσει η αναδιάταξη του χρέους με την εμπλοκή των ιδιωτών έχει αυξηθεί. 

Με βάση την επιχειρηματολογία που αναφέρεται το πραγματικό κέρδος της Ελλάδος από ένα haircut 50% θα είναι μόνο 30 με 40 δις ευρώ στο καλό σενάριο γιατί;
Αν υποθέσουμε ότι το haircut είναι 50% και η διαδικασία εθελοντική. 
Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον υπάρξει μια αξιοπρεπής συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί ο στόχος των 100 δις ευρώ αλλά 65 δις ευρώ θα μπορούσαν να απομειωθούν. 
Όμως με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν έως 30 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν το χρέος θα μειωθεί κατά 65 δις αλλά θα αυξηθεί κατά 30 δις ευρώ καθώς τα έως 30 δις κεφάλαια του ταμείου θα επιβαρύνουν το χρέος. 
Άρα το κέρδος που προκύπτει είναι περίπου 35 δις ευρώ. 
Δηλαδή το συνολικό χρέος από 360 δις ευρώ θα μειωθεί στα 325 δις ευρώ. Δηλαδή υπήρξε μια παγκόσμια αναστάτωση για 35 δις ευρώ; 
Ωστόσο αν ακυρωθεί το PSI και δεν υπάρχει plan b εναλλακτικό σενάριο η Ελλάδα θα καταρρεύσει μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. 

Ποια θα μπορούσε να είναι τα plan B; 

Αν ακυρωνόταν το  PSI+ δηλαδή το haircut 50% και η απομείωση 65 με 70 δις ευρώ το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο; 
Ορισμένοι αναφέρουν ότι αντί του PSI θα μπορούσε η ΕΚΤ, το ESM ή το EFSF, να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. 
Δηλαδή η ΕΚΤ ή το ESM ή το EFSF  να ανακοινώσουν  ότι αγοράζουν το ελληνικό χρέος. 
Σε αυτή την περίπτωση τι θα συμβεί οι τιμές των ομολόγων τεχνικά θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι αποδόσεις να υποχωρούν. 
Προφανώς οι τράπεζες ως πωλητές θα ήθελαν να πωλήσουν υψηλότερα άρα να μειώσουν τις ζημίες τους. 
Όμως σε ένα ομόλογο με τιμή 43 μονάδες βάσης ας υποθέσουμε ότι με την ανακοίνωση της ΕΚΤ ή του ESM  ότι αγοράζουν  ελληνικό χρέος θα έφθανε στις 55 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ ή το ESM  θα εμφανιζόταν στην αγορά και θα ανακοίνωναν ότι θα αγοράσουν  το τάδε ομόλογο στις 55 μονάδες βάσης αυτό σημαίνει haircut 45%. 
Στο ομόλογο λήξης 2037 το οποίο έχει τιμή αγοράς πώλησης 19-24 ας υποθέσουμε ότι θα αυξάνονταν οι τιμές στις 35 μονάδες βάσης. 
Το haircut θα ήταν 65%. 
Τι σημαίνουν όλα αυτά; 
Ότι οι ελληνικές τράπεζες είτε με PSI+ είτε την ΕΚΤ θα υποστούν μεγάλες ζημίες και θα χρειαστούν μεταξύ 13,5 και 19,7 δις  ευρώ κεφάλαια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: