Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ανάγκα και οι ... θεοί πείθονται: Νίκη των πολιτών Θερμαϊκού - Αντισυνταγματικό το χαράτσι με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου



Πηγή: Ακτιβιστής

Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών, χθες το βράδυ στο χώρο έξω από το ΚΕΠ των Ν. Επιβατών. 
Τόσο από πλευράς προσέλευσης των δημοτών, που απάντησαν θετικά στο κάλεσμα και συμμετείχαν, δημιουργώντας ίσως τη μεγαλύτερη ανοιχτή μη κομματική - παραταξιακή συγκέντρωση που έγινε στο Δήμο Θερμαϊκού. Όσο και με τη μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα που επέδειξαν όχι μόνο με την παρουσία τους αλλά και με τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις τους. Ιδιαίτερα δε σημαντική υπήρξε η αυθόρμητη συγκρότηση της ομάδας αλληλεγγύης και δράσης για το σταμάτημα τυχόν προσπάθειας διακοπής ηλεκτρικού στους συμπολίτες τους. Μιας ομάδας που αριθμεί πλέον πάνω από πενήντα εθελοντές που είναι διατεθειμένοι να σταθούν αρωγοί σε κάθε οικογένεια που θα κινδυνεύσει από τον κρατικό εκβιασμό διακοπής της ηλεκτροδότησης του σπιτιού της.


Η χθεσινή βραδιά τα είχε όλα. Και ενημέρωση και διαμαρτυρία αλλά και ακτιβισμό. 


Κυρίως όμως είχε ένα κίνημα πολιτών που δημιούργησε μια πρωτοφανή παρέμβαση και δρομολόγησε θετικές εξελίξεις για το θέμα του χαρατσιού της κυβέρνησης αλλά κυρίως έδειξε ότι αποτελεί μια σημαντική δύναμη στη διαμόρφωση των γεγονότων στο Δήμο. Όπως τα κινήματα πολιτών και συλλογικοτήτων πανελλαδικά μάχονται και οδηγούν σε αναδίπλωση τους ανάλγητους κυβερνήτες έτσι και η χθεσινή δυναμική παρέμβαση των πολιτών στο Θερμαϊκό ανάγκασε σε υποχώρηση την Διοίκηση και την υποχρέωσε να πάρει σαφή πολιτική θέση καταδίκης του άδικου, αντισυνταγματικού, εκβιαστικού και βάρβαρου κεφαλικού φόρου. Και αυτό έγινε με ψήφισμα που πέρασε, μετά από έντονες και οργισμένες - είναι αλήθεια - παραινέσεις από ένα μεγάλο αριθμό πολιτών. Πολίτες που μετά την λήξη  της συγκέντρωσης εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσεων και ανάγκασαν τη Διοίκηση να αποδεχτεί τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας στις οποίες δεν είχε απαντήσει μέχρι τότε, παρά τις επίσημες  έγγραφες και επανειλημμένες οχλήσεις της.
Έτσι με το ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις: 

  • και το χαράτσι καταδικάστηκε ως παράνομο, άδικο και αντισυνταγματικό,
  • και δηλώθηκε πως δεν θα επιτραπεί να  μείνει στο σκοτάδι κανένα σπίτι στο Θερμαϊκό
  • και χώρος στο Δήμο παραχωρήθηκε στην Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών, όπου θα προσέρχονται οι πολίτες για να καταθέτουν τα δικαιολογητικά ώστε να συνταχθεί (σε πρώτη φάση) ένα ομαδικό εξώδικο κατά της ΔΕΗ, αλλά και υπόλοιπες αναγκαίες νομικές πράξεις άρνησης καταβολής του παράλογου φόρου.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε και την οποία διηύθυνε ο κ. Γιώργος Καριώτης, έγινε ενημέρωση από τον κ. Ιβάνοβιτς Χρήστο, τόσο για την πολιτική κατάσταση που οδηγεί σε εξουθένωση και εξαθλίωση τους πολίτες και τη  χώρα στην υποτέλεια όσο και για την ανάλγητη και αντιλαϊκή πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων που επιβάλλουν χαράτσια στους πολίτες για να πληρωθούν οι διεθνείς τοκογλύφοι. Δόθηκε δε το πλαίσιο οδηγιών που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες που δεν μπορούν και δεν θέλουν να πληρώσουν το δυσβάσταχτο χαράτσι της ΔΕΗ.
Ακολούθησε ενημέρωση από το νομικό Σύμβουλο της Πρωτοβουλίας δικηγόρο κ. Γκεκόπουλο Σωτήρη που ανέλυσε με επιχειρήματα τόσο την αντισυνταγματικότητα του νόμου αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα κινηθούμε στο δρόμο άρνησης της καταβολής του.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Σίμος Δημήτρης που ενεθάρρυνε τους πολίτες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν πρόκειται υπάλληλοι - εργαζόμενοι της ΔΕΗ να προχωρήσουν σε διακοπή της παροχής ρεύματος και ότι ακόμη κι αν επιχειρηθεί από ιδιωτικά συνεργεία και η ΓΕΝΟΠ αλλά και ο Σύλλογος ηλεκτρολόγων θα σπεύσει να το επανασυνδέσει.
Χαιρετισμό απηύθυναν στη συγκέντρωση εκπρόσωπος των εργαζομένων του Δήμου Θερμαϊκού αλλά και μέλος της Λαϊκής Επιτροπής που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών.


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΟΡΓΗ


Η συγκέντρωση συνεχίστηκε με ερωτήσεις προς τους ομιλητές αλλά και τοποθετήσεις που φανέρωναν την οργή των κατοίκων απέναντι στο χαράτσι, στους πολιτικούς που το επέβαλαν αλλά και τη διάθεσή τους να σχηματίσουν ένα δίχτυ αλληλεγγύης που θα συμπαρασταθεί στους πληττόμενους συνδημότες τους. 


ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ


Η πληροφορία πως το  Δημοτικό συμβούλιο (που γινόταν την ίδια ώρα στο εσωτερικό του κτιρίου) δεν  συμμεριζόταν τις απόψεις των συγκεντρωμένων  οδήγησε στην αυθόρμητη είσοδο  των πολιτών στην αίθουσα συνεδριάσεων. Μετά από  ώρες έντονης αντιπαράθεσης (αλλά και διενέξεις πολιτών με δημοτικούς συμβούλους) η συνεδρίαση κατέληξε στο ψήφισμα που προαναφέραμε και που αναμφίβολα αποτελεί μια μεγάλη νίκη του κινήματος πολιτών, τόσο της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών αλλά και της Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού.


Το βίντεο με την ομιλία της Πρωτοβουλίας στη συγκέντρωση:




Το φυλλάδιο με τις οδηγίες που μοιράστηκε στη συγκέντρωση:

        ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ  Δ.Ε.Η.
      ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΜΕ ΔΕΚΟ)
     ---------------------------------------------------------------------------
  
1. Πάμε στο ΑΤΜ με το λογαριασμό ή με τον 12ψήφιο κωδικό        ηλεκτρονικής πληρωμής .
 

2. Βάζουμε την κάρτα:
          Επιλέγουμε : α) «Άλλες Συναλλαγές»
                                β) «Πληρωμές ΔΕΚΟ»
                                  γ) «ΔΕΗ»


3. Πληκτρολογούμε τον 12ψήφιο κωδικό « ηλεκτρονικής συναλλαγής» και θα μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό πληρωμής.


4. Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό, αυτό που αντιστοιχεί στο
     Χαράτσι (πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ)


5. Πληκτρολογούμε το ποσόν που απομένει στο μηχάνημα.


6. Παίρνουμε την απόδειξη και  μαζί με τον λογαριασμό και την     ταυτότητα μας και τα καταθέτουμε σε επιτροπή της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού προκειμένου να συντάξει και υποβάλλει το εξώδικο.



Συγκέντρωση στοιχείων Σάββατο και Κυριακή 10 – 12 πμ στο χώρο του ΚΑΠΗ Ν. Επιβατών (κάτω από το ΚΕΠ)

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: