Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Πορτογαλία: "Ανακάλυψε" ψεύτικα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της



Capital.gr

Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα νήσων Μαδέρα, μια μικρή αυτόνομη περιοχή, υποβάλει από το 2004 στοιχεία για το χρέος που υπολείπονται των πραγματικών, εξέλιξη που αυξάνει τις πιέσεις για τη χώρα να πετύχει τους στόχους της για το έλλειμμα στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 78 δισ. ευρώ που έλαβε από το EFSF.

H Bank of Portugal χαρακτήρισε «σοβαρή» την παράλειψη αυτή, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Τα ελλείμματα προϋπολογισμού της Πορτογαλίας θα αναθεωρηθούν ανοδικά για την περίοδο 2008-2010. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπε πως ελέγχει τους λογαριασμούς της Μαδέρα και θα καταρτίσει σχέδιο λιτότητας για την περιοχή.


"Η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, απαιτεί η Μαδέρα να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της χρηματοοικονομικής της θέσης", αναφέρει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, οι οικονομικοί λογαριασμοί της Μαδέρα δείχνουν ότι απέκρυψε χρέος ύψους 1,1 δισ. ευρώ από το 2008 έως το 2010 που συνδέεται με συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης της Μαδέρα και κατασκευαστικών εταιρειών. Η επίδραση στο δημόσιο έλλειμμα θα είναι 0,3% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι το μη δηλωμένο χρέος έρχεται να προστεθεί σε "τρύπα" 568 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε νωρίτερα το τρέχον έτος και είχε να κάνει με δαπάνη σε προβληματική, τοπική επιχείρηση.

Ύφεση 2% το 2012 προβλέπει η Moody’s για την Πορτογαλία το 2012
Στο 2% και στο 1,7% τοποθετεί το ρυθμό συρρίκνωσης της πορτογαλικής οικονομίας το 2011 και 2012 αντίστοιχα η Moody’s λόγω και των νέων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η εκτίμηση για την ύφεση του 2011 είναι μικρότερη σε σχέση με την πρόβλεψη της κυβέρνησης η οποία αναμένει ύφεση της τάξης του 2,3% ενώ είναι ίδια για το 2012. Σημειώνεται πως η Πορτογαλία το 2010 είχε ρυθμό ανάπτυξης 1,3%. Ο οίκος ανακοίνωσε παράλληλα πως προβλέπει αύξηση της ανεργίας το 2011 στο 12,6% από 10,8% το 2010. Από τη μεριά της η κυβέρνηση αναμένει διατήρηση της ανεργίας σε υψηλό επίπεδο και αύξησή της στο 13,2% το 2012 από το 12% που βρίσκεται αυτήν την περίοδο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: