Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ (ΚΑΙ) ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ!



Πηγή: ISKRA
Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΤΑ € 2 ΔΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΣΟ Η ΚΑΘΑΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ!
Πριν από ένα χρόνο η επιβολή του μνημονιακού προγράμματος και ειδικότερα το κούρσεμα του εργατικού εισοδήματος, στηρίχθηκε πάνω στον ισχυρισμό πως η τόνωση της ανταγωνιστικότητας κόστους θα αυξήσει αποφασιστικάτις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Ένα χρόνο όμως μετά το Μνημόνιο, αποδεικνύεται πως ο παραπάνω ισχυρισμός δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μιαπροπαγάνδα της κατώτατης υποστάθμης!
Μια πολύ καλή απόδειξη του ισχυρισμού μας είναι τα στοιχεία σχετικά με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας την Τετάρτη 20 Απρίλη (δείτε το σχετικό πίνακα πατώντας εδώ).
Συγκεντρωτικά, το έλλειμμα εμφανίζεται μειωμένο κατά 29,7% (€4,74 δις από 6,75δις), σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2010, οδηγώντας τα κυρίαρχα ΜΜΕ, σε πανηγυρισμούς και σε υπονοούμενα πως το Μνημόνιο έχει και οφέλη!
Μια όμως πιο ενδελεχής μελέτη των στοιχείων που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνει ποια είναι η πραγματικότητα.


Καταρχήν, το έλλειμμα του Εμπορικού Ισοζυγίου, μεγάλωσε οριακά από €5,48 δις σε € 5,95 δις.
Για την εξέλιξη αυτή δεν ευθύνεται μόνο η αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων, που είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενα, αλλά και η οριακή μόνο αύξηση των εξαγωγών των λοιπών αγαθών (πλην καυσίμων και πλοίων). Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές λοιπών αγαθών βρίσκονται ελάχιστα πάνω από τα επίπεδα του αντίστοιχου διμήνου του 2009 (€ 1,88 δις αντί €1,84 δις).
Και όλα αυτά μάλιστα, παρά την έκρηξη της μαύρης εργασίας, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη στασιμότητα των μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σε δεύτερο επίπεδο, το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Υπηρεσιών, εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένο (€722 εκατ.) σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2010 (€680 εκατ.) αλλά κάτω από τα επίπεδα του διμήνου του 2009 (€781 εκατ.).
Ακόμα, όμως και η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 8%, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2009, για την οποία επίσης «χαμογελούν» τα ΜΜΕ, ουσιαστικά έχει εξανεμιστεί σχεδόν από τονπληθωρισμό!
Τρίτον, το Ισοζύγιο Εισοδημάτων (αμοιβές, μισθοί, τόκοι, μερίσματα, κέρδη κλπ), είναι ουσιαστικά στάσιμο.
Τέλος, η μόνη υποκατηγορία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που εμφανίζει ουσιαστική βελτίωση, είναι το Ισοζύγιο Τρεχουσών Μεταβιβάσεων, το οποίο αφορά κυρίως τις δοσοληψίες με την ΕΕ.
Αυτό από έλλειμμα ύψους €650 εκατ. το πρώτο δίμηνο του 2010, εμφανίζει πλεόνασμα της τάξης του€1,36 δις!
Όλως τυχαίως, αυτή η ακριβώς η αύξηση των ενισχύσεων από την ΕΕ συμπίπτει σχεδόν απόλυτα με την μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών!

2 σχόλια:

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Καλή ανάσταση!,
αλλά...
Λάθος! Μεγάλο λάθος κάνεις, Πεντανόστιμη Cynical, να γράφεις ότι «απότυχε» το Μνημόνιο.
Διότι η επιτυχία ή αποτυχία κρίνεται από το ποιοί είναι οι ΣΤΟΧΟΙ του, που δεν είναι βέβαια αυτοί που προβάλει ο ...Κυριάκος Στρουθοκάμηλος-Τενεκές του Διεθνούς ΝεκροΤομείου (τα είδα κάπου έτσι γραμμένα, και τά αντιγράφω...) και ο εγχώριος λακές του κ. Γ.Α.Π.
Οι στόχοι στην Ελλάδα, όπως πιο πριν σε άλλες χώρες, είναι να εξαθλιωθεί εντελώς ο λαός, ώστε να δεχτεί αδιαμαρτύρητα το ξεπούλημα της γής και των εθνικών πόρων στους «επενδυτές» που... θα δώσουν δουλειά στον κοσμάκη, θα φέρουν ανάπτυξη κλπ κλπ...
Η εφαρμογή του Μνημόνιου έχει λοιπόν μέχρι στιγμής απόλυτη επιτυχία!

Και κάτι της ημέρας:

Έστειλα στην ΝΕΤ (αλλά κι αλλού...) το παρακάτω. Στείλτε κι εσείς το ίδιο (ή παρόμοιο).
Κάνει καλό στην υγεία (μας).
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΑ... ΣΤΗΝ ...ΨΩΡΟΓΙΩΡΓΑΙΝΑ
Ακόμα και νά 'ρθη η Ανάσταση δυό μέρες νωρίτερα....
Ακούγοντας από το πρω'ί' τον Μπάση (νομίζω) να ψέλνει κάθε τόσο το "Χριστός Ανέστη" στη ΝΕΤ ξαφνιάστηκα και το πρώτο που κοίταξα ήταν το ημερολόγιό μου.
22 έχει ο μήνας, όχι 24. Μεγάλη Παρασκευή είναι, που οι χριστιανοί -υποτίθεται ότι- θρηνούν τα πάθη και την εκτέλεση του Χριστού τους κι όχι Κυριακή του Πάσχα, που -ξαναϋποτίθεται ότι- γλεντάνε για την ανάστασή του.
Όμως εσείς επιμένατε να επαναλαμβάνετε κάθε λίγο δια του ως άνω τραγουδιστή ότι... "Χριστός Ανέστη", διότι προφανώς θεωρείτε ότι η επανάληψη του "τρέϊλερ" συμφέρει περισσότερο από τον σεβασμό των θεατακροατών σας.
Και δή ενός συχνού, σχεδόν αποκλειστικού, όπως η αφεντομουτσουνάρα μου.

Θου, λαέ, φυλακήν τω στόματί μου!

Αν ήμουν χριστιανός και βρισιάρης ούτε ξέρω[*] με πόσα «κοσμητικά» θα στόλιζα τους (αξιοκρατικά βεβαίως-βεβαίως επιλεγμένους) προεδροδιευθυντές σας.
Δεν είμαι όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο...
Γιαυτό ως σεμνοταπεινός άθεος περιορίζομαι στο να κλαίω (για μιά ακομα φορά...) τα λεφτά με τα οποία μέσω λογαριασμών ΔΕΗ σάς έχω χρυσώσει δεκαετίες τώρα, στο να καταριέμαι το πρωθυπουργό και την κλίκα του που σάς διάλεξε και στο να ενημερώνω τους φίλους μου για το ποιόν σας.
Όπως και νά 'χει...
Καλή σας ανάσταση (με πραγματική σημασία, έ!)
-------
[*] Είμαι σίγουρος ότι ΕΣΕΙΣ ξέρετε... Στολίστε τους δεόντως λοιπόν στην πρώτη ευκαιρία.

Υ.Γ.
Και... by the way που θά 'λεγε και ο Κίμωνας Κ., εκείνα τα παιδιά, που σηκώνουν ομαδικά τα χέρια και σχηματίζουν στον τοίχο το σκιώδες δέντρο-σήμα σας, από απελπισία τά σηκώνουν;;;
Επειδή βλέπουν χοντράδες σαν την παραπάνω;;;

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ανώνυμος είπε...

Όποιος είδε την εκπομπή της ΝΕΤ "οικονομικοί δολοφόνοι" πρέπει να διαπιστώσει ότι ο ΓΑΠ είναι η τελευταία πράξη του δράματος που έρχισε το 1981 με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία! Τότε άρχισε και ο άκρατος δανεισμός προκειμένου να μπουκώσει το ΠΑΣΟΚ τους ψηφοφόρους του (με δανεικά) για να μείνει στην εξουσία όσο πιο πολύ γινόταν και να προλάβει την υποδούλωση της χώρας μας.
Ο Σημίτης ήταν μία παρένθεση μέχρι ο ΓΑΠ (μα τι αστέρι είναι αυτό το παιδί!) να αποκτήσει ... παγκόσμιο κύρος σαν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (σύλλογος των απανταχού δικτατόρων και τυραννίσκων, Μουμπάρακ, Καντάφι κλπ, κλπ.). Διαφορετικά σε τι θα διαφέραμε από τις δικτατορίες τύπου Β. Κορέας, Κούβας κλπ όπου η εξουσία μεταβιβάζεται από Daddy στον γιό κληρονομικώ δικαίω;

Τώρα στα πιό σοβαρά: Στο μάτι των διεθνών τοκογλύφων είναι από καιρό τα πετρέλαια του Αιγαίου και το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης. Η συνταγή ήταν γνωστή από την εποχή του Ρήγκαν στην Λατινική Αμερική: Πρώτα κάποιος "Ηγέτης" (Φύρερ!) εξαθλιώνει την χώρα (με το αζημίωτο φυσικά) και μετά έρχονται οι έξωθεν σωτήρες με αντάλλαγμα τους εθνικούς πόρους! Δεν σας κάνει εντύπωση ότι η πολυ-διαφημιζόμενη ανάπτυξη είναι ακόμη στα χαρτιά; Αφού είναι αντίθετη μετους τελικούς σκοπούς τους!

Συμφωνώ λοιπόν ότι το μνημόνιο "πέτυχε" τους πρώτους στόχους. Τώρα ετοιμάζεται η δεύτερη φάση, πιό σκληρή. Θα τους αφήσουμε;

"λεφτά υπάρχουν"