Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η ΤτΕ δεν δίνει στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος το υπ.Οικονομικών


Μετά την ψήφιση τροπολογίας για αμνηστία σε Δ.Σ. τραπεζών για δάνεια

 ΠΗΓΗ: enet.gr

Τελευταία ενημέρωση: 13:17 Πέμπτη 30 Μαΐου 2013
 
Επικαλούμενη τις διατάξεις περί υπηρεσιακού και επαγγελματικού απορρήτου, η Τράπεζα της Ελλάδος αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα βουλευτή να διαβιβαστούν στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των δανείων που έλαβαν τα κόμματα από το 1996 και μετά καθώς επίσης από ποια τραπεζικά ιδρύματα. 

 
Οι όροι χορήγησης δανείων και παροχής εγγυήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα δεν καθορίζονται διοικητικά με αποφάσεις της ΤτΕ αλλά ελεύθερα με τραπεζικά κριτήρια, στο πλαίσιο της Συνθήκης της ΕΕ αναφέρει το έγγραφο της Τράπεζας που διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
 
Η Τράπεζα επισημαίνει ότι έχει καθορίσει υποχρεώσεις για την ύπαρξη διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου,  έχει καθορίσει τα διοικητικά όργανα που θα ελέγχουν την επάρκεια και την τήρηση των διαδικασιών αυτών και κάθε τρία χρόνια αξιολογεί την πορεία τους λαμβάνοντας τα αναγκαία διορθωτικά ή κυρωτικά μέτρα όπου απαιτείται. Υπογραμμίζει όμως ότι δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτονται τα πορίσματα που εκπονούνται και τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως αναφέρεται στο Ν. 3601/2007.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών όπου αναφέρεται ότι «η σύναψη δανείων, μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των συναλλασσομένων με αυτά μερών, διακρίνεται από εξ΄ ολοκλήρου ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εντός της ελεύθερης αγοράς, καθώς και από σχηματισμό σχετικών προβλέψεων εκ μέρους των πρώτων, για κάλυψη πιστωτικών κινδύνων».
 
Τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την αμνηστία διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για δάνεια που χορήγησαν σε ΝΠΔΔ ή Ιδιωτικού Τομέα του Δημοσίου. Εκκρεμεί η διαβίβαση στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγγραφης απάντησης στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Κακλαμάνη ο οποίος είχε απευθυνθεί στον κ. Ρουπακιώτη ζητώντας του να αποστείλει τα στοιχεία για τις εκκρεμείς ή τελειωθείσες υποθέσεις απιστίας με καταδικαστικές αποφάσεις κατά διοικήσεων τραπεζών για δάνεια προς ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ του Δημόσιου Τομέα. 
 
(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: