Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Εκπρόσωποι συμφερόντων


Τρεις ευρωβουλευτές δήλωσαν πρόθυμοι να λαδωθούν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, συγκεκριμένων λόμπι.
Κανένας από αυτούς δεν είναι Ελληνας, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Πρόκειται για έναν Σλοβένο, ο οποίος μάλιστα έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών στη χώρα του, έναν Ρουμάνο, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χώρας του, και έναν Αυστριακό. Σημασία δεν έχει ούτε και η ιδεολογική τους ταυτότητα, ο ένας Σοσιαλιστής, ο άλλος Χριστιανοδημοκράτης. Το χρήμα δεν έχει πολιτικό χρώμα.
Και οι τρεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Sunday Times», δέχτηκαν πρόταση δημοσιογράφων της εφημερίδας -που εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι λόμπι- να εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτά έναντι 100.000 ευρώ το χρόνο για τον καθένα ευρωβουλευτή.
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος του δημοσιεύματος είναι πως ο Σλοβένος πρώην υπουργός είναι ο εισηγητής της έκθεσης προόδου για τη FYROM, η οποία προωθείται στο Ευρωκοινοβούλιο και περιέχει θετικά για τη γειτονική χώρα συμπεράσματα. Θα μπορούσε, βέβαια, να συμβαίνει και το αντίθετο, η έκθεση να έχει αρνητικά στοιχεία. Ωστόσο, το παράδειγμα αναφέρεται για να κατανοήσουμε όλοι πως πολλές φορές ενδέχεται να διαμορφωθούν πολιτικές για σημαντικά ζητήματα από παράγοντες, τους οποίους δεν μπορεί κάποιος εύκολα να υπολογίσει.
Στις ΗΠΑ οι τακτικές αυτές δεν θα προκαλούσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σχεδόν απροκάλυπτα και σχεδόν φανερά έχουν αναφερθεί περιπτώσεις βουλευτών ή γερουσιαστών, οι οποίοι εκπροσωπούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Οπως δείχνει και το προαναφερόμενο παράδειγμα, και στην Ευρώπη η ποιότητα της δημοκρατίας δεν έχει θεαματικά διαφορετικά χαρακτηριστικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: