Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΕΒ!



ΠΗΓΗ: ISKRA

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ!
Τελικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν αφορά μόνο τους κύκλους των αγορών και τους αριστερούς που αναδεικνύουν τα αδιέξοδα και τις αποτυχίες του Μνημονίου. Αντιθέτως, μέχρι και ο επικεφαλής του τροϊκανού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό!

Σύμφωνα με το Reuters, ο Κ. Ρέγκλινγκ, προέβη στη σχετική δημόσια διαπίστωση κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε επιτροπή της γερμανικής Βουλής. Το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες γερμανών αξιωματούχων γνωστοποιεί πως ο Ρέγκλινγκ ανέφερε πως το ερώτημα του αν θα γίνει ή όχι αναδιάρθρωση δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα!

Σήμερα μάλιστα, με συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς Πέτερ Κάιτελ, δήλωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση τώρα και όχι το 2013. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, «η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στα χρέη» λόγω της σταθερής εκτόξευσης των αποδόσεων (spreads) των ελληνικών κρατικών ομολόγων.


Ο κ. Κάιτελ, είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις, στα τέλη Ιανουαρίου προτείνοντας μια «αναδιάρθρωση με μέτρο».

Βλέπουμε λοιπόν, πως όχι μόνο οι αγορές αλλά ούτε καν ο επικεφαλής του τροϊκανού ταμείου (EFSF) δεν πιστεύει, πως τα αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα, μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Και από ότι φαίνεται, οι τροϊκανοί ήδη προετοιμάζουν το έδαφος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τοποθετήσεις σαν και αυτή του Κ. Ρέγκλινγκ!

Φυσικά αυτή η αναδιάρθρωση θα είναι πιο επώδυνη από ότι ακόμα και το ίδιο το Μνημόνιο για τον ελληνικό λαό! Και αυτό γιατί είναι σίγουρο, πως η όποια αναδιάρθρωση γίνει υπό την αιγίδα της ΕΕ και τουΔΝΤ, θα συνοδευτεί από μακροχρόνια και ακόμα πιο βάρβαρα αενάως επικαιροποιούμενα μνημόνια!

Η Αριστερά από τη μεριά της δεν μπορεί να μένει θεατής μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ή να αρθρώνει προτάσεις που δεν χτυπούν το πρόβλημα στην καρδιά και την ουσία του! Αντιθέτως, η Αριστεράοφείλει να αρθρώσει με δυναμικό τρόπο μια αντιπρόταση για ριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευσητου ελληνικού χρέους, με απώτερο στόχο τη διαγραφή τουλάχιστον του μισού χρέους καθώς καιευνοϊκές ρυθμίσεις (ριζική μείωση επιτοκίου – μεγάλη επιμήκυνση) για το υπόλοιπο!

Αυτή η διαδικασία προφανώς δεν θα είναι περίπατος, αλλά θα αποτελεί μια διαδικασία σύγκρουσης με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα γενικότερα συμφέροντα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Και φυσικά μια τέτοια διαδικασία, θα συνεπάγεται και τη χρήση ριζικών μέσων πίεσης όπως η προσωρινή ή ακόμα και μόνιμη διακοπή αποπληρωμής του χρέους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: