Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ηλεκτρονικό φακέλωμα


by giorgis

Με ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, που όμως πέρασε απαρατήρητο από όλα τα ΜΜΕ, (εξαίρεση η «Αυγή», ο «Ριζοσπάστης» και η τηλεόραση του «902» -δείτε το βίντεο), ασχολείται σε τετρασέλιδο του ρεπορτάζ το περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί.
Μιλάμε για την «Κάρτα του πολίτη» που προωθεί η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει την γνωστή αστυνομική μας ταυτότητα, και που σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού που υπογράφει η Αννα Δολάνη, σημαίνει ότι όλοι/ες μας θα φακελωθούμε ηλεκτρονικά.

Απ’ αυτό το πάρα πολύ σημαντικό δημοσίευμα παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα:

Δείγμα DNA, αποτύπωμα φωνής, βιομετρική φωτογραφία, ΑΜΚΑ, ενιαίος εκλογικός αριθμός, πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του κάθε πολίτη είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα αποτυπώνει και θα εμπεριέχει η κάρτα του πολίτη. Σύμφωνα με πρόσφατη διαβούλευση του υπουργείου Εσωτερικών, στόχος της δημιουργίας της είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η μετάβαση στη μετά ΚΕΠ εποχή.

Παράλληλα, πιθανότατα εντός του έτους θα υποχρεωθούμε να παραλάβουμε τη λεγόμενη φοροκάρτα, στην οποία θα καταγράφεται κάθε εμπορική - οικονομική συναλλαγή του καθενός από μας και εν συνεχεία θα μεταβιβάζεται από την τράπεζα στο υπουργείο Οικονομικών. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα οδηγήσει στην κατάργηση των αποδείξεων αλλά και στο πλήρες «φακέλωμα» των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων κάθε Έλληνα, όπως και του «προφίλ» του και του τρόπου ζωής του. 
Πολλοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιου είδους «εφαρμογές», αφού τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα θα είναι με ιδιαίτερη ευκολία σε δημόσια θέα ...

Η κερκόποτρα της ψηφιακής εποχής

Η συζήτηση για τη δημιουργία κάρτας, στην οποία ενσωματώνεται ένα σύνολο πληροφοριών με τις οποίες ταυτοποιείται καθένας από μας, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για τη χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως είναι τα βιομετρικά χαρακτηριστικά (π.χ. η ίριδα του ματιού μας, δείγμα DNA, η απόσταση ανάμεσα στα μάτια και τη μύτη του ατόμου, αποτύπωμα φωνής κ.λπ.), ως στοιχείων αναγνώρισης και ταυτοποίησης μας τόσο έναντι των υπηρεσιών του κράτους όσο και διασυνοριακά, στο πλαίσιο ταξιδιών, ιδίως προκειμένου για πολίτες χωρών που έχουν κατηγορηθεί ως «κοιτίδες τρομοκρατίας». ...


Παραβίαση του Συντάγματος



Εγκριτοι νομικοί κύκλοι, εν αναμονή της εξειδίκευσης του κυβερνητικού σχεδίου για την κάρτα του πολίτη, συγκλίνουν κατηγορηματικά στο ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, κατοχυρώνει το απόρρητο της ιδιωτικής του ζωής, προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα και περιφρουρεί τα προσωπικά δεδομένα κάθε πολίτη. Και, δυστυχώς, οι εμπνευστές της κάρτας δεν έχουν προβλέψει ούτε καν τις στοιχειώδεις εγγυήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών, σύμφωνα και με το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Βάσει του Ν. 2472/1997 για τα προσωπικά δεδομένα, η τήρηση και η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνο με τη συναίνεση του προσώπου που αφορούν, το οποίο απαιτείται να έχει προηγουμένως επακριβώς ενημερωθεί τουλάχιστον για το τι είδους χρήση και επεξεργασία θα γίνει, πόσο διάστημα θα διαρκέσει, ποιοι σκοποί θα εξυπηρετηθούν, ποιος θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση και τη χρήση, ποιες προδιαγραφές ασφαλείας έχουν υιοθετηθεί, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα περιέλθουν σε χέρια τρίτων.

Ειδικά για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, λόγου χάρη οικονομική συμπεριφορά και συναλλαγές, οι θεσμικές εγγυήσεις είναι απαγορευτικές για την καθιέρωση της κάρτας του πολίτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: