Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΥΡΩ!

Πίνακας της Αννας Γρηγορα
Πηγή: ISKRA
ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ Ο ΒΑΝ ΡΟΜΠΕΪ ΒΓΑΖΕΙ "ΚΡΑΥΓΕΣ" ΠΑΝΙΚΟΥ!
Το τρομακτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ευρωζώνη και η ίδια η ΕΕ επιβεβαιώνεται, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, από τις δηλώσεις πανικού των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών. Χτες ήταν κα Μέρκελ και σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, οι οποίοι με πανικόβλητες και υστερικές "κραυγές" προσπάθησαν να «ξορκίσουν» τη διαδικασία αποσύνθεσης στην οποία έχει εισέλθει η ευρωζώνη.  
Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν θα επιβιώσουν» εάν δεν επιλυθούν τα σημερινάδημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε», είπε ο πρόεδρος της ΕΕ ενώπιον του European Policy Center των Βρυξελλών.


«Ο πρώτος χρόνος της συνθήκης της Λισαβόνας», η οποία ετέθη σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2009, «σημαδεύθηκε από την κρίση της ζώνης του ευρώ, ήταν μία περίοδος επιβίωσης και δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
Οι υπουργοί Οικονομικών των δεκαέξι χωρών της ευρωζώνης συναντώνται το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν ταδημοσιονομικά ελλείμματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Ειδικά το Δουβλίνο τελεί υπό την πίεση ορισμένων από τους εταίρους του, και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχθεί εξωτερική οικονομική βοήθεια για τη χρηματοδότηση των τραπεζών του, ώστε να αποκαταστήσει την «εμπιστοσύνη» των αγορών ώστε να αποφευχθεί ένα φαινόμενο επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Από την πλευρά της, η Ιρλανδία επιμένει ότι δεν έχει ανάγκη από "βοήθεια".
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν επανέλαβε χθες το βράδυ ότι η Ιρλανδία δεν θα ζητήσει καμία οικονομική «βοήθεια», διότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Ωστόσο, παραμένει έντονη η φημολογία για επικείμενο «διάσωση» της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ο πρόεδρος της ΕΕ υπενθύμισε ότι η ευρωζώνη έχει ήδη περάσει μία πολύ δύσκολη περίοδο την περασμένη άνοιξη εξαιτίας της κρίσης της Ελλάδας και των συνεπειών της για το σύνολο της ζώνης.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, η ΕΕ «έδειξε την αποφασιστικότητά της» και «μπορεί να πρέπει να την δείξει και πάλι», είπε ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
Ο Γ. Παπανδρέου στο πλευρό των τραπεζιτών
Από την πλευρά του, ο Ούλριχ Κάτερ, διευθύνων οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας DekaBank προειδοποιεί για τις «βαριές συνέπειες» που θα έχει ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Η θέση αυτή βέβαια είναι ταυτόσημη μ’ εκείνη του Έλληνα πρωθυπουργού, του  Γ. Παπανδρέου, ο οποίος απροκάλυπτα έχει πάρει θέση υπέρ των τραπεζών (και) στο εν λόγω θέμα, καθώς απαιτεί, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, την μη ανάληψη οποιουδήποτε κόστους από το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, στα πλαίσια της λειτουργίας του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Έτσι ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται φανατικότερος και από τους γερμανούς τραπεζίτες, καθώς ο ίδιος δεν προΐσταται τράπεζας αλλά κράτους.
Πέρα όμως από αυτή την ενδοσυστημική αντιπαράθεση, το βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης δεν έχει να κάνει ούτε με τα ελλείμματα ούτε με τα χρέη αλλά με τον ίδιο το μηχανισμό του ευρώ, ο οποίος δημιουργεί καταστροφικές ανισότητες και ανισορροπίες σε βάρος των χωρών της περιφέρειας. Γι’ αυτό το λόγο η παρούσα κρίση στην ευρωζώνη όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα ενταθεί, αφού ο «ιός» είναι ολόκληρο το οικοδόμημα του ενιαίου νομίσματος. Όπως άλλωστε αναγνωρίζουν πλέον ακόμα και συντηρητικοί οικονομολόγοι και αναλυτές, το ευρώ δεν είναι ένα απλό νόμισμα. Είναι και μια μηχανή παραγωγής χρεοκοπιών!

6 σχόλια:

στελιος είπε...

Ωστε φταίνε τα ελλείμματα , το Ευρώ, το σπάταλο κράτος, μαζί τα φάγαμε κλπ.?
Και εγώ που νόμιζα πως είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.



Κάτι τέτοια αναμασάνε εκεί στην Iskra και δικαιολογημένα το ΚΚΕ ανεβάζει τα ποσοστά του.

Ανώνυμος είπε...

Στέλιος: "Ωστε φταίνε τα ελλείμματα , το Ευρώ, το σπάταλο κράτος, μαζί τα φάγαμε κλπ.?"

Στέλιο, ξέρεις να διαβάζεις? Αντιγράφω από την τελευταία παράγραφο: "Πέρα όμως από αυτή την ενδοσυστημική αντιπαράθεση, το βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης δεν έχει να κάνει ούτε με τα ελλείμματα ούτε με τα χρέη... κ.λπ."

Στέλιος: "Κάτι τέτοια αναμασάνε εκεί στην Iskra και δικαιολογημένα το ΚΚΕ ανεβάζει τα ποσοστά του".

Όχι, δεν φταίει η Ίσκρα που ανεβάζει τα ποσοστά του το ΚΚΕ. Φταίει ότι το ΚΚΕ έχει μια ξεκάθαρη αντιευρωπαϊκή θέση, ενώ ο Συνασπισμός είναι -ως επί το πλείστον- ένα ασυνάρτητο τουρλουμπούκι από φιλοευρωπαϊστές σοσιαλφιλελεύθερους.
Και δεν μου λες κάτι. Εσένα σου κόβει κανονικά μισθό ο Τσίπρας να αμολάς και από μια μπούρδα κάτω από κάθε άρθρο ή το κάνεις εθελοντικά και αμισθί, όπως οι παλιοί καλοί ηρωικοί κνίτες?

στελιος είπε...

Προς Ανώνυμο. Είναι φανερό ότι δεν έχεις επιχειρήματα γι΄αυτό καταφεύγεις σε υβρεολόγιο.
Μάθε οτι είμαι ανένταχτος και παλεύω για ένα σύγχρονο Μαρξιστικό κόμμα.
Θα είμαι απάντι σε κάθε μικροαστό σαν εσένα ,το καζάκη κλπ που συσκοτίζουν τα πράγματα και δεν αναφέρουν καθαρά και ξάστερα οτι η βασική αιτία της κρίσης είναι το καπιταλιστικό σύστημα και αρνούνται την Ευρωπαική Διεθνή των εργαζομένων.

Ανώνυμος είπε...

Όσο εσύ είσαι ανένταχτος και παλεύεις για ένα "Μαρξιστικό Κόμμα", άλλα τόσο η γιαγιά μου έχει ρόδες και είναι ποδήλατο.
Αλλά δεν πειράζει. Δεν υπάρχει καλύτερη δυσφήμιση για τον Συνασπισμό από τη "διαφήμιση" που του κάνεις εσύ. Από τότε που παρακολουθώ το You Pay, εσύ και ο Καλλωνιάτης μου έχετε ανοίξει τα μάτια. Γι' αυτό ψήφισα στις περιφερειακές δαγκωτό Ανταρσύα και αυτό θα κάνω από δω και πέρα.
Να 'σαι καλά σύντροφε!

στελιος είπε...

Προς Ανώνυμο , σχολιαστές, αναγνώστες,
Το youpay είναι ένα μπλογκ, ανεξάρτητο, ελεύθερο, στον χώρο της Αριστεράς που σκοπό έχει να ανοίξει συζήτηση και προβληματισμό για την κατάσταση της χώρας.
Γι΄αυτό και τα άρθρα του έχουν όλο το φάσμα για να μας διευκολύνει να ανταλλάξουμε απόψεις.
Για να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο οπως αξίζει σε σκεπτόμενους ανθρώπους πρέπει να ξεχωρήσουμε την κριτική μας θέση από προσωπικούς χαρακτηρισμούς και υβρεις.
Γιατί ολοι πρεπει να συμβάλλουμε στην αναγεννηση της Αριστεράς και των νέων σκέψεων χωρίς φόβο μήπως μας βρίσουν ορισμένοι.
Ο καθένας έχει δικαίωμα στις απόψεις του ακόμη και αν δεν είναι αρεστές απο μερικούς.
Εκφράζω απόψεις σε αυτό το πνεύμα.
Δέχομαι κάθε κριτική γιατί έτσι μου δίνει το ερέθισμα να βελτιώσω τις δικές μου.Ομως σε υβρεις δεν απαντώ και καταλαβένετε τον λόγο.
Δεν είμαι αυθεντία ούτε αλάνθαστος αλλά δεν δέχομαι και καμία αυθεντία .
Ολοι πρέπει να κρίνουν και να κρίνονται.
Μάθε Ανώνυμε οτι μετά την αποχωρησή μου από το ΚΚΕ που ημουν στέλεχος το 89,γνωρίζω πολύ καλά το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής και οι περισσότεροι με γνωρίζουν γιατί ήμασταν σε κοινούς αγώνες.
Ομως το κόμμα το σύγχρονο δεν μπορεί να γίνει με συσκότιση και χωρίς καθαρή συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

Ήρεμα συν-τροφοι!
Δεν είσαστε μόνο εσείς σε αυτό το μπλογκ. Είμαι και εγώ πρώην εισοδιστης στο Πασοκ,ανένταχτος πλέον, ενδεχομένως και άλλοι και αγωνιώ για την σύσταση του Μετώπου! Σταματήστε να μετράτε μόνο τα κουκιά σας γιατί αυτή η πολυδιάσπαση είναι ο καρκίνος που πρέπει να καταπολεμηθεί.