Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ "ΜΠΟΝΑΜΑΔΕΣ" ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!


ΠΗΓH:  Iskra
TΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΪΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ!
   Δεν πρόλαβε να περάσει μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις, τη Δευτέρα 30 Αυγούστου, του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, με τις οποίες ζητούσε την μη επιβολή νέων φόρων καθώς και τη μείωση του συντελεστή της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα είναι στο 40% καιέσπευσε η κυβέρνηση να υπερθεματίσει!

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ικανοποιήσει και με το παραπάνω τις θέσεις του ΣΕΒ.

Συγκεκριμένα, γίνεται καταρχήν λόγος για μείωση του συντελεστή φορολογίας των διανεμόμενων επιχειρηματικών κερδών από το 40% που είναι σήμερα. Κύριος στόχος της αλλαγής αυτής, είναι η διευκόλυνση της μεταφοράς κερδών, υπό τη μορφή μερισμάτων, από ελληνικές επιχειρήσεις στις μητρικές τους στο εξωτερικό. Μιλάμε με άλλα λόγια, για εξαγωγή κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους!

Δεύτερον, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επισπεύσει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των αδιανέμητων κερδών από το 24%, όπου βρίσκεται σήμερα. Σημειώνεται πως μια τέτοια ρύθμιση δεν αποτελούσε αίτημα (τουλάχιστον δημοσίως διατυπωμένο) του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Το πλάνο της ισχύουσας νομοθεσίας προβλέπει πως η σχετική μείωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το 2014 (23% το 2011, 22% το 2012, 21% το 2013) αλλά σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες η Κυβέρνηση βιάζεται να πιάσει το 20% νωρίτερα, δηλαδή το 2013 ή ακόμα και το 2012!

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΥΠΟΥ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ «ΤΡΟΙΚΑ»!

Η πρακτική της μείωσης των φορολογικών συντελεστών αποτελεί ως γνωστόν πάγια επιλογή των απανταχού της γης «ταλιμπάν» της ελευθερίας των αγορών, με σκοπό την δήθεν «παροχή κινήτρων στο κεφάλαιο για να κάνει επενδύσεις». Βέβαια η πολιτική αυτή έχει δείξει τα αποτελέσματά της διεθνώς σε χώρες όπως η Ιρλανδία.

Η Ιρλανδία σήμερα βρίσκεται στο κλαμπ των PIIGS, μαζί με την Ελλάδα, καθώς η μείωση των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο στο 14% κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα τόσο τη διόγκωση των δημοσιονομικών προβλημάτων όσο και την κατάργηση πολλών κοινωνικών παροχών, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του ιρλανδικού λαού σήμερα κατά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ!

Η κυοφορούμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο σε συνδυασμό με τις μέχρι τώρα αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης) καθώς και με την επίσης κυοφορούμενη κατάργηση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο αγροτικό πετρέλαιο, δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι τα μνημονιακά μέτρα είναι όχι μόνοαντιαναπτυξιακά αλλά και βαθύτατα ταξικά!

Η μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την συντελούμενη αναδιανομή των φορολογικών βαρών από το κεφάλαιο στα λαϊκά στρώματα, θα αποτελέσει για τον ιστορικό του μέλλοντος, τη μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση αναδιανομής εισοδήματος στην ελληνική κοινωνίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα!

Μπορούμε να τους σταματήσουμε; Θα το μάθουμε μόνο αν το προσπαθήσουμε!

1 σχόλιο:

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Kαι καλά θα κάνει!

Καπιταλιστική Κυβέρνηση είναι, δεν είναι περιοδεύον θίασος της Άννας Βαγενά!