Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Νεκρώνει σήμερα η Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού



ΠΗΓΗ  ΑΥΓΗ
της ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΕΡΕΖΟΛΕ

Το "θερμό" φθινόπωρο που έχουν προαναγγείλει συνδικάτα και εργαζόμενοι ενόψει των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Νικολά Σαρκοζί, ξεκινά σήμερα με τη μεγάλη κινητοποίηση που διοργανώνουν, ενωτικά, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Έχουν προγραμματιστεί 190 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, καθώς και πολλές απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στον δημόσιο τομέα καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε χημικές και αυτοκινητοβιομηχανίες. Σήμερα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (προβλέπεται αύξηση του ορίου σύνταξης κατά δύο χρόνια).
Τα συνδικάτα αναμένουν ότι δύο ή περισσότερα εκατομμύρια άνθρωποι θα κατέβουν αύριο στους δρόμους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σαρκοζί δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, αλλά δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης, όπως είναι και η αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 από τα 60 έτη που είναι σήμερα.


Ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε Γαλλία και Ιταλία κατά της πολιτικής για τους Ρομά

Εξάλλου, από 100.000 άτομα διαδήλωσαν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί και ειδικότερα για την πολιτική των απελάσεων των Ρομά, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές και μέλη της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης. Επίσης και στη Ρώμη εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, πολλοί μέλη της κοινότητας των Ρομά, για να διαδηλώσουν επίσης εναντίον της γαλλικής πολιτικής των απελάσεων μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας, αλλά και εναντίον της ιταλικής πολιτικής σε βάρος τους. Πολλοί κρατούσαν ταμπλό με το σύνθημα " Όχι στον ρατσισμό" "Μην καταδικάζετε ένα λαό". Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κάμπο ντέι Φιόρι, πολύ κοντά στο Παλέ Φαρνέζε, περικυκλώνοντας τη γαλλική πρεσβεία η οποία φρουρείτο από δυνάμεις της αστυνομίας. Οι διαδηλώσεις στην Ιταλία διοργανώθηκαν από μια συντονιστική επιτροπή εναντίον των διακρίσεων ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: