Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Κλιμακωτές ανατιμήσεις κατά 15% στο ηλεκτρικό ρεύμα για την τριετία


πηγή το ΒΗΜΑ

του Ανδρέα Χριστοδουλάκη


Η ΡΑΕ «ψαλίδισε» την πρόταση της ΔΕΗ- «Συγκρατημένες αυξήσεις για το 2011''

Αυξήσεις περί το 15% στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ για την τριετία 2011-2013 εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη θα επιμερίσει τις αυξήσεις στην τριετία, ενώ η ίδια έχει δεσμευθεί ότι για το 2011, που θα είναι δύσκολη χρονιά, θα προσπαθήσει να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Στην κατηγορία κατανάλωσης από 800 ως 2.400 κιλοβατώρες, όπου ανήκει η πλειονότητα των νοικοκυριών, οι αυξήσεις θα είναι αυτού του επιπέδου (15%), ενώ για την κατηγορία κατανάλωσης στις 1.700 κιλοβατώρες (που αποτελεί τη μέση κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας), μετά την απόφαση της ΡΑΕ να κόψει τις αυξήσεις που είχε ζητήσει η ΔΕΗ, οι αυξήσεις θα είναι περί το 5% ετησίως. Στις κατηγορίες από 801 ως 2.000 kWh το τετράμηνο, ανήκουν περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ από το σύνολο των 7,5 εκατ. καταναλωτών της επιχείρησης (το 27%).


Οι τελικές αποφάσεις της ΡΑΕ προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξουν καθόλου αυξήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις ως 800 κιλοβατώρες (που εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και γλιτώνουν) ενώ στις υψηλές καταναλώσεις από 2.400 κιλοβατώρες και άνω θα υπάρξουν και μειώσεις. Η ΡΑΕ στην εισήγησή της «ψαλιδίζει» κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες την αύξηση που είχε προτείνει η ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη κατηγορία, περιορίζοντας αισθητά τη μέση ετήσια επιβάρυνση. Ακόμη και έτσι πάντως, η εισήγηση φέρνει αυξήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, οπότε το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τη ΡΑΕ επεξεργάστηκαν εναλλακτικό σενάριο που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μηδενική επιβάρυνση για τους συγκεκριμένους καταναλωτές.

Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ εκτός από την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουμε, υπάρχουν και τέσσερις άλλες χρεώσεις μη ανταγωνιστικές, δηλαδή οι χρεώσεις δικτύου μεταφοράς, δικτύου διανομής, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το τέλος ΑΠΕ. Το σενάριο που προκρίνει το ΥΠΕΚΑ είναι η αύξηση στην αξία του ρεύματος να ισοσταθμιστεί με αντίστοιχες μειώσεις στις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις για τα δίκτυα. Οι μειώσεις αυτές θα είναι ικανές να αμβλύνουν ή ακόμη και να εκμηδενίσουν την όποια επιβάρυνση από την αύξηση στην αξία του ρεύματος. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι καταναλώσεις ως 800 κιλοβατώρες να μην έχουν καθόλου αύξηση στο σύνολο του λογαριασμού (αξία ρεύματος και χρεώσεις δικτύων, ΥΚΩ, ΑΠΕ) τουλάχιστον ως το πρώτο εξάμηνο του 2011. Οσο για τη δεύτερη κατηγορία ωφελημένων από τις αλλαγές, αυτοί είναι οι καταναλωτές άνω των 2.400 κιλοβατώρων, οι οποίοι όταν εφαρμοστούν οι νέες χρεώσεις θα δουν μειώσεις στα τιμολόγιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: