Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Από τη διαδήλωση της 12 Ιουνίου στη Γερμανία


Από την Αθήνα ως το Βερολίνο-Δεν πληρώνουμε για την κρίση σας





του Νίκου Αλεξάτου

Περισσότεροι από 40 000 άνθρωποι διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο 12 Ιούνη στη Γερμανία κάτω από το σύνθημα "Από την Αθήνα ως το Βερολίνο-Δεν πληρώνουμε για την κρίση σας". 

Σε δύο περίπου ισάριθμες από άποψης συμμετεχουσών/όντων διαδηλώσης σε Στουτγκάρδη και Βερολίνο συνδικάτα, κοινωνικές οργανώσεις, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς και πλήθος κόσμου διαδήλωσης ενάντια στον τρόπο με τον οποίο η γερμανική και οι άλλες ευρωπαίκές κυβερνήσεις διαχειρίζονται την χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική κρίση.


Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις δυναμικές διαδηλώσεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία και Ρουμανία κινήματα απάντησαν πως η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει στην αναδιανομή του πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Ειδικά μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση Μέρκελ που προβλέπουν περικοπές 30% στα γονεϊκά επιδόματα των εργαζομένων, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, την κατάργηση του γονεϊκού επιδόματος και της ασφάλειας σύνταξης σε όσους είναι άνεργοι πάνω από εξι μήνες, μηδενικές αυξήσεις σε συντάξεις και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, η γερμανική κοινωνία φαντάζει ανήσυχη.





Το 79% των πολιτών θεωρεί τα μέτρα "κοινωνικά ανάλγητα"Η κυβέρνηση από τη μεριά της δείχνει συνεχώς σημάδια αδυναμίας, την ώρα που σειρά υψηλότατων στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού παραιτούνται με πρώτο τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, Κόλερ, τον πρωθυπουργό της ΄Εσσης και ηγέτη της πιο σκληροπυρηνικής νεοφιλελεύθερης τάσης της Δεξιάς, Ρόλαντ Κοχ, ενώ φήμες θέλουν και τον υπουργό Άμυνας Γκούτενμπεργκ να παραιτείται της επόμενες μέρες. Τα συνδικάτα από τη μεριά τους υπόσχονται δυναμικές αντιδράσεις με απεργίες και διαδηλώσεις.







Η διαδήλωση στο Βερολίνο είχε παλμό και πάθος, ενώ και στις δύο πόλεις δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις με την αστυνομία η οποία με την προκλητική της παρουσία όξυνε τα πνεύματα και θύμιζε παντού τα όρια της δημοκρατίας των τραπεζών και των επιχειρηματιών. Μέχρι την ώρα πάντως που γράφονται αυτές οι γραμμές, όλοι οι συλληφθέντες από το Βερολίνο έχουν αφεθεί ελεύθεροι. 





Μικρή (η διαδήλωση πραγματοποιούνταν την ώρα του ποδοσφαιρικού αγώνα Ν. Κορέας - Ελλάδας) αλλά ζωηρή ήταν η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη διαδήλωση. Μετανάστες που ζουν δεκαετίες στη Γερμανία, δάσκαλοι και δασκάλες που διαμαρτύρονται ενάντια στις περικοπές οι οποίες θα οδηγήσουν στον ξεριζωμό της διδασκαλίας των ελληνικών στα γερμανικά σχολεία και νεολαίοι που ζητούν έναν καλύτερο κόσμο ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των γερμανών συμπολιτών τους.



Ακούστηκαν πολλά συνθήματα στα ελληνικά και τραγούδια από  την ΕΑΜική εθνική αντίσταση και το εργατικό και αντιδικτατορικό κίνημα. 

Περισσότερες φωτογραφίες στο

3 σχόλια:

isatsitna είπε...

...σημειώνουμε το ότι τις κινητοποιήσεις οργάνωσαν πάνω από 100 οργανώσεις-πρωτοβουλίες-συνδικάτα που συνδέονται με μια πλατιά πλατφόρμα συντονισμού.

Επίσης, εντύπωση μας κάνει ότι ανάμεσα στα αιτήματά τους υπάρχει το "Διαγραφή του χρέους της Ελλάδας και άλλων βαριά χρεωμένων χωρών της ΕΕ. Να πληρώσουν οι πιστωτές!", ένα σύνθημα που η αριστερά της Ελλάδας δυσκολεύεται να θέσει... Το ΚΚΕ έκανε ευτυχώς μια κωλοτούμπα και εκεί που χαρακτήριζε την άρνηση πληρωμής "φιλομονοπωλιακό" αίτημα (δείτε εδώ μια κριτική του οικονομολόγου Δ. Καζάκη) τελικώς το υιοθέτησε, ενώ ο ΣΥΝ ψελλίζει περί αναδιαπραγμάτευσης προσέχοντας μην υποπέσει σε "παραδοξότητες"...[δείτε και εδώ ένα σχολιασμό για τη στάση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το χρέος].
http://aristerosxima.blogspot.com/2010/06/blog-post_13.html

You Pay Your Crisis είπε...

γεια σου isatsina,

εχεις δικαιο, την απαντηση του Καζακη στο Ριζοσπαστη την ανεβασαμε λιγες αναρτησεις πιο κατω, οπως και μια σχετικη αναρτηση απο το "Ανεμογκάστρι".
Ιδωμεν!

Δημήτρης είπε...

Βίντεο από την πορεία :
http://www.youtube.com/watch?v=oz072UNb4sA