Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

«Αποτυχία στην Αθήνα»Πηγή: dw-world
Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τα νέα μέτρα, στα οποία συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα. Οι περισσότερες εφημερίδες αμφισβητούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί λύση στο αδιέξοδο της χώρας.
Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί με αφορμή τα νέα μέτρα λιτότητας: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί ούτε με τη μείωση των κατώτατων μισθών, ούτε με τις μειώσεις των αποδοχών, που παγώνουν έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Από πού θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας; Προς το παρόν καμία μεγαλύτερη επιχείρηση δεν θα επενδύσει στην Ελλάδα. Γι' αυτό και δεν θα προχωρήσει η υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων. Χαμηλότερες αποδοχές σημαίνουν μόνο: λιγότερα έσοδα για το δημόσιο και περιορισμό της κατανάλωσης. Άδεια θα παραμείνουν επίσης και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο».
«Το μόνο που απομένει είναι ένα ριζικό κούρεμα από τους μεγάλους ιδιώτες πιστωτές, όπως οι τράπεζες κα τα hedge funds. Το μερίδιό της θα πρέπει να καταβάλει και η ΕΚΤ. Στη συνέχεια η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ. Όλα αυτά έχουν αναμφίβολα κόστος και τα αποτελέσματα θα αργήσουν να φανούν. Δεν υπάρχει όμως καμία ρεαλιστική εναλλακτική λύση».


Ο φόβος μπροστά στο μεγάλο βήμαΕίναι πιθανή μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ;
Η εφημερίδα Die Welt δεν είναι πεπεισμένη ότι η λύση της κρίσης στην Ελλάδα βρίσκεται στις περικοπές και τις απολύσεις: «Αν δούμε τα πράγματα από οικονομική σκοπιά τότε η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη διότι είναι οικονομική αδύναμη και επειδή το επίπεδο της δημόσιας διοίκησής δεν αρκεί για να συμπορευθεί με τις άλλες χώρες-μέλη. Από πολιτική άποψη όμως, εκείνοι που διαχειρίζονται την κρίση τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό φοβούνται να κάνουν ένα τόσο μεγάλο βήμα».

Την αποτελεσματικότητα των μέτρων αμφισβητεί και η Frankfurter Rundschau: «Ποιο θα είναι το κέρδος μιας γενικής μείωσης μισθών σε μια χώρα, στην οποία οι εξαγωγές αποτελούν μόλις το 8% του ΑΕΠ; Ίσως όμως η υποταγή της Αθήνας να συμβάλλει στην σταθερότητα στην ευρωζώνη. Διότι η σκληρότητα σε βάρος της οικονομικά ασήμαντης Ελλάδας, όπως άλλωστε και το δημοσιονομικό σύμφωνο, έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να ξεκαθαρίσουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη».


Καμία ευκαιρία δεν δόθηκε στον Λουκά ΠαπαδήμοΓιατί δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες ο Λουκάς Παπαδήμος;
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της με τίτλο «Αποτυχία στην Αθήνα»:
«Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μικρή διάρκεια της θητείας της. Τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες σε μια χώρα που χρειάζεται ριζικές αλλαγές; Και όλα αυτά υπό αντίξοες συνθήκες, με έναν ανεπίσημο κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων, του οποίου τα μέλη μισούνται μεταξύ τους μέχρι θανάτου και προετοιμάζονται για τις επόμενες εκλογές.

Στον Λουκά Παπαδήμο δεν δόθηκε εξ αρχής καμία ευκαιρία, ούτε η δυνατότητα να την εκμεταλλευθεί. Εκείνοι που θα μπορούσαν να πληρώσουν φόρους έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Απομένουν οι φτωχότεροι να πληρώσουν το λογαριασμό και είτε δεν θέλουν πλέον να το πράξουν, είτε δεν μπορούν».


Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: