Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η έξοδος από το ευρώ θα κοστίσει 45.000 ευρώ σε κάθε ιρλανδική οικογένεια


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Το κόστος για κάθε οικογένεια σε περίπτωση που η Ιρλανδία εγκαταλείψει το ευρώ μπορεί να ανέλθει σε 45.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της γιγαντιαίας επενδυτικής τράπεζας UBS για τους πελάτες της.
Η απειλή διάλυσης του ευρώ κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών του Γιαν Κις Ντε Τζάγγερ έριξαν μία 'βόμβα' ισχυριζόμενοι πως οι χώρες που συστηματικά παραβαίνουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να εκδιώχνονται από το κοινό νόμισμα.

Με την Ελλάδα να μην έχει διασφαλίσει το νέο πακέτο διάσωσης, οι πιθανότητες εξόδου της από το ευρώ έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες και οι αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία που είναι οι άλλες δύο υπό διάσωση προβληματικές οικονομίες και αποτελούν στόχο των κερδοσκόπων. Η επίδραση ντόμινο θα προκαλέσει κερδοσκοπικές πιέσεις και για Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία.
"Εκτιμούμε πως η έξοδος μίας αδύναμης χώρας από το ευρώ θα επιφέρει ένα κόστος μεταξύ 9.500 και 11.500 ευρώ ανά άτομο στους πολίτες της στη διάρκεια του πρώτου έτους και 3.000 ως 4.000 ευρώ ανά άτομο τα επόμενα χρόνια" αναφέρει η έκθεση της UBS. "Αυτό ισοδυναμεί με 40-50% του ΑΕΠ το πρώτο έτος". Αναφέρεται πως το ΑΕΠ της Ιρλανδίας ξεπερνά ελαφρά τα 150 δισ. ευρώ φέτος. "Το κόστος για μία χώρα που φεύγει από το ευρώ είναι σημαντικό, καθώς οι συνέπειες περιλαμβάνουν τη χρεοκοπία του κράτους, τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τη κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου" σύμφωνα με την UBS.



H έννοια της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ με επιστροφή στο νόμισμά της - το ιρλανδικό πουντ για παράδειγμα - το οποίο και θα υποτιμήσει, διαγράφεται από τους οικονομολόγους της UBS. "H έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να γίνει με μία μικρή υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος. Η ιδέα μιας νομισματικής υποτίμησης 10-20% αποτελεί καθαρή φαντασία. Για ποιο λόγο μία χώρα να περάσει τέτοια τραυματική εμπειρία για μία τόσο μικρή προσαρμογή ;"
Η πρόταση εγκατάλειψης του ευρώ για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω νομισματικής υποτίμησης του νέου νομίσματος "είναι απίθανο να λειτουργήσει στην πραγματικότητα" σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η Ευρώπη θα επιβάλλει μαζικούς δασμούς ενάντια στις εξαγωγές της χώρας που αποστατεί. "Η ΕΕ σαφώς υπαινίσσεται σχετικά πάνω στο θέμα, λέγοντας πως εάν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ θα υποστεί αντισταθμιστικά μέτρα έναντι οποιασδήποτε αδικαιολόγητης νομισματικής υποτίμησης" σύμφωνα με την UBS.
Όσον αφορά την πρόταση εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ και την αναβίωση του μάρκου, η έκθεση ισχυρίζεται πως πάλι θα υπάρξουν εταιρικές χρεοκοπίες, επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου. Επίσης εκτιμά πως θα κοστίσει σε κάθε Γερμανό 8.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 4.500 ευρώ ανά έτος τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, το κόστος μιας πλήρους διάσωσης της Ιρλανδίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας σε περίπτωση χρεοκοπίας μόλις που θα υπερβεί τα 1.000 ευρώ ανά Γερμανό σε μία εφάπαξ επιβάρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: