Πηγή: Press-gr.blogspot.com
Της Σοφιας Παπαϊωαννου (καθημερινή)
21 Μαρτίου 2010
Το Τ.Τ. διασφαλίστηκε για τη χρεοκοπία της ... ελληνικής οικονομίας. Η αγορά των CDS λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών και η πώληση με εξασφάλιση του απαραίτητου κέρδους
Την ώρα που στην Ελλάδα κατηγορούν τους κερδοσκόπους του εξωτερικού που έπαιξαν με τα σενάρια πτώχευσης της χώρας μας με τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου, τα credit default swaps (CDS) των ελληνικών ομολόγων, και την ώρα που με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας μας συζητείται παγκοσμίως η επιβολή αυστηρότερων κανόνων και ελέγχου της αγοράς των CDS, αποκαλύπτεται πως ελληνική τράπεζα έπαιξε και κέρδισε με CDS.
Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, αφού με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα η ελληνική τράπεζα που αγόρασε CDS είναι κρατική και πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οπως αποκαλύπτεται, ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης είχε αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου για να...
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η «Καθημερινή», ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης αγόρασε τον Αύγουστο του 2009, μήνα που ανακοινώνονται οι εθνικές εκλογές με αφορμή κατά τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή την οικονομική κατάσταση της χώρας, CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το πενταετές spread των CDS ήταν στις 135 μονάδες βάσης. Η νέα διοίκηση πουλά τα CDS τον Δεκέμβριο του 2009 στις 235 μονάδες βάσης. Η παγκόσμια αγορά των CDS το καλοκαίρι του 2009 κυμαινόταν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αγοράζοντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) κατέχει μία θέση που αντιστοιχεί περίπου στο 12,5% της παγκόσμιας αγοράς, ποσοστό που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλους παίκτες. Πράγματι από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο το CDS ανέβηκε κατά 110 μονάδες βάσης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κέρδισε με το αυτό το παιχνίδι περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Hellenic Postbank, Αγγελος Φιλιππίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 για τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων χρόνων της τράπεζας δήλωσε ρητά πως η τράπεζά του είχε αγοράσει CDS και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στέλνει δελτίο Τύπου με την ομιλία του προέδρου όπου αναφέρει: «Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, ναι, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει κοινωνικό ρόλο. Ο κοινωνικός μας ρόλος όμως είναι π.χ. να αγοράσουμε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα) το καλοκαίρι, όταν δεν αγόραζε κανένας, να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη θέση στον κόσμο -και σας λέω ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει καμία θέση στα CDS και εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη όχι από τις ελληνικές τράπεζες, γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν απλά, αλλά στον κόσμο- και να μπορούμε τώρα να βγούμε και να παρέμβουμε και να χτυπήσουμε τους κερδοσκόπους στο κεφάλι. Αυτό είναι μια στρατηγική πολιτική, εθνικά πάρα πολύ ωφέλιμη, και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ωφέλιμη, και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η «Καθημερινή» οι αγοραπωλησίες των CDS έγιναν και μέσω της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, οι συναλλαγές της οποίας σε παράγωγα της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα υπό έλεγχο.
Οι ελληνικές αρμόδιες αρχές λαμβάνουν όλα τα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες των CDS από την αμερικανική DTCC και αναμένεται η αξιολόγησή τους.
Γιατί η συμφωνία για μεγαλύτερο έλεγχο χάλασε την τελευταία στιγμήΟλα ήταν συμφωνημένα. Το «χτύπημα» στα γνωστά σε όλους πλέον CDS θα ήταν συντονισμένο και θα γινόταν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ταυτόχρονα. Την τελευταία στιγμή, όμως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ έκανε πίσω. Αγνωστο γιατί. Οι Ευρωπαίοι προχώρησαν. Αλλωστε, είχαν προετοιμαστεί αρκούντως. Ολη την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια υποεπιτροπή, η οποία είχε συγκροτηθεί στις Βρυξέλλες γι' αυτόν τον σκοπό, συνεδρίαζε πυρετωδώς. Με ελληνική συμμετοχή και μάλιστα ιδιαιτέρως αναβαθμισμένη. Τόσο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τελικώς, η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε ένα πρώτο βήμα, μέσω της συνεδρίασης του EcoFin, την περασμένη Τρίτη. Δεν ήταν, όμως, το αποφασιστικό ούτε αυτό που περίμεναν στα dealing rooms. Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, η ιστορία έχασε τη λάμψη της και ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας: τον αιφνιδιασμό. Η Ουάσιγκτον, πάντως, μέχρι χθες δεν είχε απαντήσει πειστικά στο κρίσιμο ερώτημα: Γιατί αποχώρησε την τελευταία στιγμή; Γεγονός αποτελεί, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε τέλμα. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε πως θα επανέλθει το φθινόπωρο.
Αυτά είπε ο Καμμένος σήμερα (19-5-2011) στον Real fm
Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2009 που ο Ντ. Σ Καν λέει ότι ήδη είχε συμφωνηθεί η προσφυγή στο Δ.Ν.Τ., εκείνη την εποχή πουλήθηκε ένα ασφάλιστρο κινδύνου από το Τ.Τ. ένα CDS αξία 1,3 δισ. δολαρίων. Αυτό το CDS πουλήθηκε και σήμερα με τη διαφορά των spread η αξία του είναι 16 δισ. και σε περίπτωση που έχουμε credit event, όπως χρεοκοπία, πάει στα 60 δισ.
Το θέμα είναι που πουλήθηκε:
Σε εταιρία που συμμετέχουν παλιοί συνεταίροι του αδερφού του πρωθυπουργού.
Η εταιρία λέγεται “I. J. Partners”, όπου υπάρχουν ως μέτοχοι και διαχειριστές Έλληνες και οι οποίοι ήταν μπλεγμένοι σε παλαιότερα σκάνδαλα. Γενική διευθύντρια της εταιρίας είναι
η Μ. Ξαφά.
Ενώ πουλήθηκε αυτό το CDS, την ώρα που γνώριζε ότι η είσοδος στο ΔΝΤ, θα οδηγούσε τα spreads ψηλά, άρα και αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου θα κάλυπτε πιθανές απώλειες του Τ.Τ., πουλήθηκε και αγοραστής φέρεται σε ένα μέρος να είναι εταιρία όπου εμπλέκονται πρόσωπα που είναι στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού και αν όχι του πρωθυπουργού, επειδή ήταν συμμαθητής του, πρόσωπα που μαζί με τον αδερφό του πρωθυπουργού συμμετέχουν σε οργανώσεις και εταιρείες ανάπτυξης πράσινης ενέργειας.
Το κόμμα μου ακόμα δεν το έχω ενημερώσει πλήρως γιατί συλλέγω στοιχεία. Είπα στη Βουλή μήπως κάποιοι ποντάρουν σε πολιτικά CDS ; και εννοώ αυτούς που αγόρασαν CDS που πουλήθηκαν από Ελληνική Τράπεζα.
Ρώτησα επίσημα από το βήμα της Βουλής: ποιοι αγόρασαν, ποιοι κατέχουν, σε τι τιμή αγόρασαν, σε τι τιμή είναι σήμερα και σε τι τιμή θα βγουν αυτά τα ασφάλιστρα κινδύνου σε περίπτωση που γίνει haircut ;
Μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός μιλά με τον Στρ. Καν και δεν ενημερώνει κανένα, αυτό είναι πάρα πολύ βαρύ. Κάποιος κερδίζει 26 δισ. δολάρια και κάποιοι από αυτούς φέρονται να είναι πρόσωπα που εμπλέκονται στην Ελληνική πολιτική σκηνή.
Ομιλώ για την “I.J. Partners”, όπου προϊστάμενος είναι ο εμπλεκόμενος με το Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και συμμαθητής του πρωθυπουργού
Θ. Μαργέλος, που συμμετείχε στους νέους επιχειρηματίες που στήριξαν τον Γ. Παπανδρέου, είναι ο κ. Κουκέρεζ πρόεδρος της Κόστα Ρίκα,
ο οποίος είναι σε μη κυβερνητική οργάνωση με τον αδερφό του πρωθυπουργού και πρόεδρος είναι η Μ. Ξαφά.
Είναι και άλλοι Έλληνες, ο κ. Χ. Μάκας,
είναι ο Μ. Ντεμιρελ της γνωστής οικογένειας και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε μήπως υπάρχει σχέση με τη σύζυγο του κ. Χριστοφοράκου και ένα σωρό πρόσωπα που είχαν αυτά εσωτερική ενημέρωση επιμένω ότι ο πρωθυπουργός λειτούργησε σαν broker.
Όταν πουλάς CDS από κρατική τράπεζα σημαίνει ότι αυτή την ασφάλεια την δίνεις σε ιδιώτες κάτι που είναι νομικά κολάσιμο.
Τα CDS αυτά αν γίνει credit event δίνουν κέρδος μέχρι και 65 φορές παραπάνω από ότι έχουν ποντάρει.
Είναι γυμνά και δεν τα παίρνουν για να καλύψουν ομόλογα αλλά για να κάνουν το παιχνίδι τους. Ποντάρουν στην καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας.
Καλώς έκανε που αγόρασε τα CDS ο κ. Φιλιππίδης. Ο επόμενος το πούλησε χάνοντας το κέρδος.΄΄
2 σχόλια:
Αυτά είπε ο Καμμένος χθες στη Βουλή:
Στη διάρκεια της συζητήσεως για την υπόθεση της Προκαταρκτικής για τη SIEMENS, σε σχόλιο του Υπουργού Επικρατείας κ. Παμπούκη που είπε «εγώ δεν παίζω πολιτικά CDS», απήντησα ότι κάποιοι παίζουν οικονομικά CDS. Κι επειδή αναφέρθηκα πράγματι στο ότι ο Πρωθυπουργός λειτουργεί ως «έμμισθος broker» των διεθνών τοκογλύφων, οφείλω να δώσω δημόσια εξήγηση.
Αναφέρομαι στο ασφάλιστρο κινδύνου, στο CDS, το οποίο αγόρασε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2009 και το οποίο πουλήθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το Δεκέμβριο του 2009, αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν τα spreads ήταν στις 305 μονάδες, με κέρδος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της τάξεως των 40 εκατομμυρίων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Η ίδια περίοδος ήταν, κύριε Πρόεδρε, όπου από τη συνέντευξη του Στρος Καν απεδείχθη ότι ο Πρωθυπουργός, χωρίς να έχει ενημερώσει τα Κόμματα, συνομιλούσε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Άρα, υπήρχε κίνδυνος για τα χρήματα, τα οποία είχαν ασφαλιστεί για τα ομόλογα.
Το συγκεκριμένο ομόλογο, το συγκεκριμένο CDS, η συγκεκριμένη ασφάλεια κινδύνου πουλήθηκε, λοιπόν, εκείνη ακριβώς την περίοδο που η κυρία Βάσω Παπανδρέου είχε αναφερθεί στα Τ3 - Τ10, δηλαδή, στο περιθώριο το οποίο εδίνετο για διαπραγμάτευση επτά παραπάνω ημερών. Άρα, οι κερδοσκόποι επί δέκα ημέρες μπορεί με αέρα να αγόραζαν ή να πουλούσαν ομόλογα ή να γίνονταν τέτοιου είδους πράξεις.
Πράγματι, από έρευνα την οποία διεξήγα, κατέληξα ότι μέρος αυτών των CDS που σήμερα αποτιμώνται περίπου στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, έως 27 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τα spreads, πέρασαν και πήγαν στα χέρια της Εταιρείας «I.G. Partners».
Η Εταιρεία «I.G. Partners» έχει Πρόεδρο τον κ. Μάργελο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί και είχε καταδικαστεί για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού. Είχε αντιπρόεδρο τον πρώην Πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, τον κ. Ζοζέ Μαρία Φιγκέρες, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στη χώρα του για τεράστιο σκάνδαλο με τις τηλεπικοινωνίες. Διευθύντρια της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως φαίνεται από το διαδίκτυο –κι έχω αναρτήσει όλα τα στοιχεία- είναι η κα Μιράντα Ξαφά, στέλεχος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και, μάλιστα, όπως η ίδια είπε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, μεσολάβησε για την είσοδο της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
(συνέχεια)
Μάλιστα ο κ. Φιγκέρες, ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα φέρεται να είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Ι4cense, η οποία έχει ως Πρόεδρο τον αδερφό του Πρωθυπουργού, Καθηγητή, κύριο Αντρίκο Παπανδρέου. Φαίνεται από το διαδίκτυο, από το site που έχει δημοσιευθεί.
Αυτό, λοιπόν, το θέμα θεωρώ ότι είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, διότι αν κάποιοι πράγματι, εν γνώσει τους ότι η χώρα θα περνούσε περιπέτεια πούλησαν το ασφάλιστρο κινδύνου και στέρησαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τουλάχιστον 27 δισεκατομμύρια –που θα γίνονταν 60 δισεκατομμύρια αν έληγε και είχε δημιουργηθεί ένα haircut, το λεγόμενο credit event, δηλαδή ένα γεγονός που θα κούρευε το δημόσιο χρέος, όπως συζητείτο και πρότεινε η Τρόικα και ο κ. Στρος Καν όπως φαίνεται, πριν συλληφθεί την Παρασκευή- τότε η διαφορά θα ήταν της τάξης των 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι τεράστια ποσά. Είναι πάνω από το 1/3 με1/4, δηλαδή του δημοσίου χρέους.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι είχα υποχρέωση να τα αναφέρω πρώτα απ’ όλα στη Βουλή, όπως έπραξα και δεν πήρα απάντησα. Μετά ερωτώμενος από τον κύριο Χατζηνικολάου και επειδή πήρε διάσταση το θέμα, απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία της εταιρείας. ΄Εχω αναρτήσει στο διαδίκτυο -διότι δυστυχώς από τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης φοβάμαι πολύ ότι δεν θα βγουν αυτά- όλα τα έγγραφα που φαίνεται η σχέση των εμπλεκομένων, το μετοχικό κεφάλαιο και δεν θέλω να πω παραπάνω πράγματα όσον αφορά πιθανή εμπλοκή στο θέμα του Κατάρ, πιθανή εμπλοκή στα θέματα που έχουν να κάνουν με την πράσινη ενέργεια και πιστεύω ότι οφείλει η Κυβέρνηση να δώσει μία απάντηση.
Πιστεύω ότι πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων και πιστεύω ότι πρέπει να εμπλακεί άμεσα και η Εισαγγελία. Αν παίζοντρας τέτοια παιχνίδια εις βάρος της χώρας την ώρα που κόβουμε τους μισθούς και τις συντάξεις και την ώρα που δέχεται ο κοινοβουλευτισμός επίθεση και κάποιοι άλλοι κερδοσκοπούν με τέτοια ποσά, τότε υπάρχει θέμα δημοκρατίας και εκείνοι οι οποίοι χειρίζονται τέτοια θέματα πρέπει να πληρώσουν.
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Δημοσίευση σχολίου