Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

HSBC: Έξι σενάρια για το ελληνικό χρέος



ΠΗΓΗ: euro2day

Μικρή πιθανότητα δίνει η HSBC στο σενάριο υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης(involuntary restructuring) των ελληνικών ομολόγων πριν από το 2013 σε έκθεσή της με ημερομηνία 5 Μαΐου, όπου αναφέρει πως οι φόβοι είναι υπερβολικοί. 

Ωστόσο, δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει επιμήκυνση ή/και εθελοντική αναδιάρθρωση έως τότε. 

Η αναδιάρθρωση, κατά τον οίκο, θα προκαλούσε οπωσδήποτε φόβους για "μόλυνση" και άλλων χωρών της περιφέρειας καθώς και του χρηματοπιστωτικού κλάδου - γεγονός που απεύχονται χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. 

Κατά την HSBC, υπάρχουν έξι πιθανά σενάρια που σχετίζονται με το ελληνικό κρατικό χρέος. Από αυτά, εκείνα με τις περισσότερες κατά τον οίκο πιθανότητες να πραγματοποιηθούν είναι το να μην υπάρξει καθόλου αναδιάρθρωσή του (ποσοστό 20%), να υπάρξει βραχυχρόνιο reprofiling (ποσοστό 30%) και να υπάρξει μακροχρόνια μεθοδευμένη αναδιάρθρωση (ποσοστό 35%). 
Αναλυτικότερα, τα σενάρια: 

Σενάριο 1 

Όχι αναδιάρθρωση (20%) 
Με βάση το σενάριο αυτό, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας, πιθανότατα δεχόμενη και βοήθεια από το EFSF, έως ότου μπορέσει να βγει ξανά στις αγορές. Αυτό είναι το βασικό σενάριο και της ευρωπαϊκής ηγεσίας, που όμως δεν φαίνεται τώρα εύκολο να πραγματοποιηθεί.


Σενάριο 2 

Όχι αναδιάρθρωση - επέκταση της βοήθειας (5%) 
Στο σενάριο αυτό, σταδιακά το ελληνικό κρατικό χρέος θα περνά στα χέρια του ΔΝΤ και της Ε.Ε., αφού η χώρα δεν θα βγαίνει στις αγορές. Ο οίκος χαρακτηρίζει πολύ χαμηλή την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. 

Σενάριο 3 

Βραχυχρόνια αναδιάρθρωση - υποχρεωτική (5%) 
Για να επιβάλει η Ελλάδα αναδιάρθρωση σε μη εθελοντική βάση θα πρέπει να υπάρξει ραγδαία αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και εκ μέρους της Ε.Ε. και των θεσμικών οργάνων της. 

Σενάριο 4 

Βραχυχρόνιο εθελοντικό reprofiling (30%) 
Η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας οδήγησε στο να συζητιέται ηπιότερη μορφή αναδιάρθρωσης. Βάσει αυτού του σεναρίου, δεν καταπατώνται οι εξαγγελίες των ιθυνόντων περί μη αναδιάρθρωσης έως το 2013 και δεν πυροδοτείται πιστωτικό συμβάν, ώστε να ενεργοποιηθούν τα CDSs.
 
Σενάριο 5 

Μακροπρόθεσμα αναδιάρθρωση με ανάμιξη του ESM και ρήτρες συλλογικής ευθύνης (35%) 
Το γεγονός ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές υποχρεώσεις έχουν τόσο πολύ αναμιχθεί σε όλη την Ευρωζώνη σημαίνει ότι έχει καταστεί πολύ δύσκολο για τους φορολογουμένους να αποφύγουν την εμπλοκή τους. Έτσι, το βάρος πιθανότατα θα κατευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα. Σε μια παραλλαγή του σεναρίου αυτού, στην αναδιάρθρωση θα περιληφθούν και φορείς όπως το ΔΝΤ, το Eurogroup και η ΕΚΤ. Τότε, το αναγκαίο κούρεμα θα είναι μικρότερο, αλλά θα πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση, αφού επί παραδείγματι το ΔΝΤ δεν έχει ποτέ δεχτεί αναδιάρθρωση των δανείων του. 

Σενάριο 6 

Μακροπρόθεσμα αναδιάρθρωση χωρίς συνεννόηση (5%) 
Μια αναδιάρθρωση που δεν θα αποτελεί προϊόν συνεννόησης θα σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αθέτησαν υποσχέσεις που έδωσαν πέρυσι. Τον έναν μήνα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ψήφισαν για επιμήκυνση των δανείων και τον άλλον αποφασίζουν το κούρεμα αυτών -αυτό θα είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλές-, εκτιμά η HSBC, η οποία προβλέπει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε μεταφορά του κινδύνου και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: