Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ντοκιμαντέρ: Ακριβή μου Ελλάδα


Ακριβή μου Ελλάδα by tvxorissinora

Ημερομηνία προβολής: 20-6-2005
ΠΗΓΗ: tvxs


Γιατί η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Μια από τις εξηγήσεις που συχνά παρουσιάζεται είναι η εισαγωγή του ευρώ, η οποία πράγματι προκάλεσε αυξήσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες: η εκπομπή ξεκινά με εικόνες από την Ρώμη, όπου το 2003 ένα αυθόρμητο κίνημα φτωχών λεηλάτησε σούπερ μάρκετ και καταστήματα «απαλλοτριώνοντας» προϊόντα που είχαν ανατιμηθεί. Γιατί όμως ειδικά η Ελλάδα επηρεάστηκε από την εισαγωγή του ευρώ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης;



Αναζητώντας την απάντηση η εκπομπή βουτάει σταάδυτα της ελληνικής κοινωνίας: καρτέλ, ολιγοπώλια και μυστικές συμφωνίες, κρατικά μονοπώλια, κυκλώματα της παρά-οικονομίας, πολυεθνικές, μεσάζοντες, διαφθορά, τράπεζες, αλλά και η… ελληνική νοοτροπία.
Ο φακός της εκπομπής παρακολούθησε ένα γεωργικό προϊόν από το χωράφι του αγρότη μέχρι το πιάτο του καταναλωτή. Οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να πουλούν τόσο φθηνά, ώστε πολλές φορές αφήνουν τα προϊόντα τους να σαπίσουν στο χωράφι γιατί δεν τους συμφέρει να τα μαζέψουν. Αλλά τα ίδια προϊόντα καταλήγουν στον καταναλωτή σε ακριβές τιμές, γιατί μεσολαβεί ένα ολόκληρο κύκλωμα μεσαζόντων που πολλές φορές κινείται και δρα την νύχτα, έξω από την κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη.
Η εκπομπή αναλύει και τις δραματικές κοινωνικές συνέπειες της ακρίβειας: τη δημιουργία των «νεόπτωχων», μιας κοινωνικής ομάδας που αποκλείεται από την κοινωνική ζωή και της οποίας ο αριθμός μεγαλώνει. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) πάνω από δύο εκατομμύρια Έλληνες ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας*. Μπορεί η ακρίβεια και οι κοινωνικές της επιπτώσεις να αντιμετωπιστούν;

*Το όριο υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: