ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΑΡΙΕΣ»
ΑΠΟΔΟΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΣΤΟ ΔΝΤ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ!
Πηγή: ISKRA
Τις τελευταίες ημέρες αυτό που απασχολεί τους διεθνείς κύκλους των αγορών, είναι η ακριβής μορφή των μηχανισμών «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», τους οποίους θα οικοδομήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μετά το 2013, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Ως γνωστόν το 2013, είναι η χρονιά κατά την οποία «απενεργοποιείται» ο μηχανισμός προσωρινής στήριξης ύψους € 750 δις.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, στο γερμανικό συντηρητικό περιοδικό «Der Spiegel», είναι εξόχως αποκαλυπτική! Σύμφωνα, με τον Β. Σόιμπλε, η ελεγχόμενη χρεοκοπία θα περιλαμβάνει δύο στάδια: πρώτον, τη μετάθεση του χρόνου λήξης των ομολόγων (επιμήκυνση χρέους)και δεύτερον, (εάν το πρώτο στάδιο δεν επαρκεί), τη μερική διαγραφή της αξίας των ομολόγων.
Φυσικά, το πλαίσιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας δεν θα έρχεται «μόνο» του! Όπως δηλώνει ξεκάθαρα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, «Αν μια χώρα έχει πρόβλημα ρευστότητας, τότε η ΕΕ θα επιβάλει ένα πρόγραμμα λιτότητας και εξυγίανσης όπως στην περίπτωση της Ελλάδας». Με άλλα λόγια, η συνταγή του «δικού μας» Μνημονίου, θα φορεθεί στα κορμιά των εργαζομένων κάθε χώρας της ΕΕ, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με μια κρίση χρέους , στο άμεσο μέλλον! Πρακτικά, η ΕΕ, θα αναλαμβάνει την οικονομική κηδεμονία κάθε χώρας, στο πλαίσιο της επιμήκυνσης του χρέους της.
Το δεύτερο στάδιο, θα επιβάλει στους πιστωτές μια μερική διαγραφή του χρέους («κούρεμα» ομολόγων), προσφέροντας τους σε αντάλλαγμα εγγυήσεις για το υπόλοιπο μέρος του χρέους. Φυσικά το «κούρεμα» αυτό, δεν θα σημάνει σε καμία περίπτωση μια ανακούφιση της υπό ελεγχόμενη πτώχευση χώρας αλλά το αντίθετο! Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία οικοδομείται με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, δηλαδή τωνπιστωτριών τραπεζών. Από τη μια το «κούρεμα» θα είναι όσο το δυνατόν πιο μικρό από την άλλη η ίδια η ΕΕ, θα εγγυάται για το υπόλοιπο μέρος του χρέους.
Οι επιπτώσεις του πλαισίου αυτού της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, δεν θα σημάνουν μόνο την επιβολή σκληρών αντεργατικών μέτρων και την ολοκληρωτική ανατροπή του συσχετισμού δύναμης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Αυτό που διαφεύγει συχνά της προσοχής, είναι πως η οικοδόμηση ενός μηχανισμού, ο οποίος α) θεωρεί λίγο – πολύ βέβαια, την έλευση μιας κρίσης χρέους στο άμεσο μέλλον και β) εμπλέκει άμεσα τους πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες, στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης, ανεβάζει δραματικά το κόστος δανεισμού σήμερα. Με άλλα λόγια, αυτό θα σημάνει πως εντείνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις πιέσεις για το ξεχαρβάλωμα ακόμα και του τελευταίου ίχνους κοινωνικού κράτους.
Ένα τελευταίο σημείο της συνέντευξης του κ. Β. Σόιμπλε αφορά την δυνατότητα εμπλοκής του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Και σε αυτό, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι σαφής: «δεν υπάρχει θεσμός ο οποίος να διαθέτει παρόμοιο μέγεθος εμπειρίας και τεχνογνωσίας για την αναδιάρθρωση, αλλά και παρόμοιο μέγεθος φήμης στις αγορές»... Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ, αναμένεται να αποκτήσει και τυπικά πλέον θεσμικό ρόλο στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΟΝΕ...
Συμπερασματικά, τα σχέδια για την ελεγχόμενη χρεοκοπία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνουν δύο πράγματα: Πρώτον, την ομολογία αποτυχίας του μηχανισμού των € 750 δις, στο να ρίξει τα spreads των περιφερειακών χωρών της ΕΕ. Δεύτερον και κυριότερο, το γεγονός πως η ίδια δομή της ΕΕ και ειδικότερα της ΟΝΕ, παράγει τεράστιες μακροοικονομικές και κατ επέκταση δημοσιονομικές, ανισορροπίες που πλήττουν τις περιφερειακές χώρες της Ένωσης. «Μέτρα» σαν αυτά που προτείνει ο κ. Σόιμπλε, όχι απλά δεν θα αμβλύνουν αλλά αντίθετα θα επιτείνουν τις ανισορροπίες αυτές, πέρα φυσικά από το προφανές κόστος που θα έχουν στα εργατικά και γενικότερα λαϊκά εισοδήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου