Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Αμερικανός οικονομολόγος K.Rogoff προβλέπει χρεοκοπία και μάλιστα σύντομα


ΠΗΓΗ: zoomnews
Η εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση Profil δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του γνωστού Αμερικανού οικονομολόγου Kenneth Rogoff (Harvard), ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι θέμα χρόνου η ελληνική χρεοκοπία.
Εδικότερα: Αναφερόμενος στον κίνδυνο πτώχευσης ορισμένων κρατών επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «κυρίως η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα σύντομα θα πτωχεύσει» και συμπληρώνει ότι αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και ότι αν δεί κανείς την ιστορία του ΔΝΤ πολλές χώρες χρεοκόπησαν, ενώ είχαν λάβει προηγουμένως οικονομική βοήθεια.
Ως προς την χρησιμότητα του πακέτου βοηθείας ο κ. Rogoff εκφράζει την άποψη ότι είχε νόημα η διάθεση της βοήθειας κα
θώς αυτό μετέθεσε το πρόβλημα προς τα πίσω».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Rogoff αναφέρει ότι «εάν είχαμε αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει την άνοιξη, αυτό θα ήταν τεράστιο πρόβλημα για χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία. Οι κεφαλαιαγορές θα είχαν μεταφέρει αμέσως τον πανικό και για τις χώρες αυτές και η ΕΕ δεν θα ήταν σε θέση να τις βοηθήσει ταυτόχρονα. Με το να μεταθέσει κανείς το πρόβλημα προς τα πίσω, δόθηκε στις χώρες η ευκαιρία, να θεσπίσουν οι ίδιες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα διευκολύνει η καλύτερη οικονομία τις προσπάθειές τους. Στο μέτρο αυτό το πακέτο διάσωσης ήταν η σωστή στρατηγική. Θα ήταν παράλογο να μην βοηθηθεί η Ελλάδα».
Ο Αμερικανός οικονομολόγος στη συνέχεια είναι εντελώς αρνητικός ως προς την στάση της Σλοβακίας απέναντι στην Ελλάδα και το αντιμετωπίζει ως δείγμα αδυναμίας της Ε.Ε. που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στις δομές της προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικός συντονισμός όλων αυτών των χωρών. «Αυτό αφορά επίσης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ δεν έχει κανένα νόημα. Η Ευρώπη πρέπει να οργανωθεί εκ νέου. Η διένεξη με την Σλοβακία αποτελεί μόνον μια μικρή πρόγευση, του τι επίκειται για την Ευρώπη», υπογραμμίζει ο αμερικανός οικονομολόγος.
Σε ερώτηση τέλος, για το τι θα αποφέρει όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλουν οι Έλληνες, αν στο τέλος αποτύχουν, ο κ. Rogoff απαντά «πιθανώς λίγα. Οι Έλληνες πρέπει να υπομείνουν τώρα κάποια σκληρά μέτρα και στο τέλος να χρεοκοπήσουν».
Συγκεκριμένα, εκφράζει την άποψη ότι οι Έλληνες ως ευρωπαίοι πολίτες δεν είχαν την δυνατότητα να αρνηθούν την βοήθεια από την Ε.Ε., γιατί μια τέτοια συμπεριφορά επιφέρει μακροχρόνιες κυρώσεις, όπως υποστηρίζει και προβλέπει ότι η Ελλάδα μετά από 1-2 χρόνια δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θα ασκήσει κριτική μεν, αλλά θα διαθέσει και άλλα κονδύλια και ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια θα αναγκαστεί το ΔΝΤ να αποχωρήσει και τότε η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση. Το μοντέλο αυτό έχει ήδη επαναληφθεί πολές φορές», επισημαίνει τέλος ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Σχετικά Άρθρα:

11 σχόλια:

Γοτθο-Φράγκος είπε...

Βάλτε επιτέλους και κανέναν ΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ (και μη Αγγλοσάξωνα) οικονομολόγο!
Αμερικανάκια, έ Αμερικανάκια !

Ανώνυμος είπε...

αυτο το εικονιζομενο ειναι;

Ανώνυμος είπε...

καλα σας λεει ρε...
βαλτε καναν ευρωπαιο...
καναν ελληνα...

φερ' ειπειν τον αλογοσκουφη!

cynical είπε...

Γοτθο-Φραγκε

αμα εχεις κανενα αρθρο υπ' οψιν με μη αγγλοσαξωνα συγγραφεα στειλε το μας και θα το παρουσιασουμε.

Δεν εχουμε προκαταληψεις, απλα αυτοι ειναι πιο ομιλητικοι και αυτους μεταφραζουν οι εφημεριδες και οι ιστοτοποι. Εχουμε και γαλλους, αλλα ειναι λιγοτεροι.

Αν βρεις κανεναν μη αγγλοφωνο, στειλε τον.

Γοτθο-Φράγκος είπε...

Ευχαρίστως, αγαπητή cynical, στέλνω το πρώτο:
http://www.ecb.int/press/key/date/2010/html/sp100415.en.html.

Δεν φαντάζομαι να πειράζει, που άν και "βάρβαρος" Φράγκος και Γότθος, στέλνω έναν κλασικό, πολιτισμένο "Ρωμαίο".
Εγκυκλοπαιδικά τώρα, ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, εκτός από εκτελεστικός σύμβουλος της ΕΚΤ, είναι Ιταλός οικονομολόγος, άς πούμε από τους νεότερους συνεχιστές της "Νεορικαρδιανής Σχολής" και του έργου του Pierro Sraffa (πρόκριται για τον νεανικό φίλο του Γκράμσι).

Ο Γοτθο-Φράγκος

Γοτθο-Φράγκος είπε...

Είναι από ομιλία σε σεμινάριο των "Σαμουράι" της Nomura, αλλά έχει αρκετά πράγματα από "πρώτο χέρι" για την Ελλάδα και την οικονομική πολιτική της ΕΕ και της ΕΚΤ.
Δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο να μεαφράσω τα σχετικά αποσπάσματα, λυπάμαι.

You Pay Your Crisis είπε...

Γοτθο-Φραγκε,

ευχαριστω για την αμεση ανταπόκριση!

Αλλα θα προτιμουσα κατι πιο ευσυνοπτο, πιο εύληπτο, και δημοσιογραφικου χαρακτηρα.

Το να ειναι καποιος Ιταλος, Γαλλος, Γερμανος ή Πορτογάλος, πάντως, δεν τον απαλλάσσει από το να σκεφτεται αγγλοσαξωνικά. Άλλωστε η οικονομια εχει προνομιακη μεταχείρηση σ' αυτες τις χωρες, παρα στις λατινικες και γοτθικές, όπου κατα παραδοση ανθουν οι πολιτισμικές σπουδες και η φιλοσοφια...

Γοτθο-Φράγκος είπε...

"H οικονομια εχει προνομιακη μεταχείρηση σ' αυτες τις χωρες (τις Αγγλοσαξωνικές)"! Σωστά!
Αυτό μάλλον είναι το πρόβλημά τους.
Άλλωστε, και ο Θείος Κάρολος, που κάτι ήξερε από οικονομικά, ως υπότιτλο στο βασικό σύγγραμά του, "Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας έθεσε, και όχι βέβαια "Συμβολή στην Πολιτική Οικονομία".
Τι λέει ο Ιταλός της ΕΚΤ; Η διάσωση της Ελλάδας και η μή χρεωκοπία είναι κυρίως ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (και μάλιστα κόντρα στους "ντεμί Ευρωπαιστές" τύπου Μέρκελ). Είναι Paradigm schift, και τέτοια schifts έρχονται με πολιτικές αποφάσεις, με ΤΟΜΕΣ, όχι από την δήθεν νομοτελειακή ροή του "συνεχούς και αιώνιου" οικονομικού business as usual.
Προτεραιότητα της πολιτικής έναντι της οικονομίας. Δεν ανέφερα τυχαία τον Γκράμσι. Αντίθετα οι Αγγλοσάξωνες του Χάρβαρντ μιλούν "αμιγώς οικονομικά", δηλαδή τη γλώσσα μιας ψευδοεπιστήμης.
Δεν θα χρεωκοπήσει η Ελλάδα γιατί ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ, δεν θέλουμε να χρεωκοπήσει. Όπου το πρώτο πληθυντικό, σημαίνει ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, οι με (συν)ομοσπονδιακή λογική: Σοσιαλιστές, συντηρητικοί ή πράσινοι, και οποισαδήποτε άλλης πολιτικής οικογένειας, αντικαπιταλιστές ή μετριοπαθείς φιλο-καπιταλιστές, αλλά σε κάθε περίπτωση, καθόλου νοσταλγοί του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.
Ενώ οι αντίπαλοί μας....

Ο Θείος είπε...

Άσκηση απλής Αριστοτέλειας λογικής:
Είναι δυνατόν να χρεωκοπήσει μια χώρα που έχει την 26η θέση στην παγκόσμια κατάσταση, ως προς το ΑΕΠ κατά κεφαλήν;
Και την 28η στο ακαθάριστο ΑΕΠ σε απόλυτη σειρά;
http://wapedia.mobi/el/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC_%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%BD_%CE%91%CE%95%CE%A0_(%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C)
Απλά, όλος (σχεδόν) ο δημόσιος πλούτος έγινε ιδιωτικός. Δεν “πήγε αλλού”, εδώ είναι.
Άν χρεωκοπήσει μια τέτοια χώρα, τόσο ευνοημένη από το διεθνοποιημένο σύστημα διανομής και μεταφοράς οικονομικών αξιών, τότε τι θα γίνει με τις τρισάθλια εκμεταλλευμένες, φτωχές χώρες;
Εδώ η λογική σκέψη σταματά, επειδή εδώ αρχίζει η τρέλλα.

Κώστας.Κ είπε...

Όσο λαθεμένη είναι η θεωρία της 'ελεγχόμενης πτώχευσης', άλλο τόσο είναι και αυτή της 'ελεγχόμενης μη πτώχευσης'.
Όσο πεπεισμένος είμαι πως οι αγγλοσάξονες 'κάνουν παιχνίδι' στις πλάτες της Ελλάδας σε βάρος της Ευρωζώνης, άλλο τόσο διαφωνώ ότι η αποφυγή της χρεοκοπίας και, κατ' αναλογία, της οικονομικής κρίσης είναι ζήτημα πολιτικής. Είναι η ίδια αντίληψη που έλεγε ότι ο καπιταλισμός έχει λύσει το πρόβλημα του οικονομικού κύκλου και των υφέσεων χάρις στον κεϋνσιανισμό.
Ο Κάρολος απέδειξε πως η κρίση είναι προϊόν των εγγενών αντιφάσεων του καπιταλισμού, όχι εσφαλμένων πολιτικών επιλογών.
Γι' αυτό και δεν αντιμετωπίζεται με διορθωτικές πολιτικές αλλά με την ανατροπή του. Διαφορετικά θα συνεχίσει να αναπαράγεται μέσα από τις ανισορροπίες του.
Αυτή ήταν και η ουσία της Κριτικής στην Πολιτική Οικονομία η οποία δεν έβλεπε τις αντιφάσεις αυτές.

Γοτθο-Φράγκος είπε...

Κώστα Κ., η διαφωνία μας είναι θέμα ακριβούς διατύπωσης, λεπτομέρειας. Αλλά ως γνωστόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Ο Κάρολος με την Κριτική του στην Πολιτική Οικονομία απέδειξε ότι η κρίση είναι προϊόν των εγγενών αντιφάσεων του καπιταλισμού και ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ δεν αντιμετωπίζεται με διορθωτικές πολιτικές αλλά με την ανατροπή του καπιταλισμού. Μέχρι τότε θα συνεχίσει να αναπαράγεται μέσα από τις ανισορροπίες του.
Εμείς όμως εδώ δεν μιλάμε για το μακροπρόθεσμο, αλλά για το τί κάνουμε τώρα. Να το πώ αλλοιώς: Δεν γίνεται να είσαι σήμερα καλός επαναστάτης, άν δεν είσαι και καλός ρεφορμιστής.
Τυχαίο που ο Κέυνς έγραψε "μακροπρόθεσμα θα έχουμε πεθάνει όλοι"; Δεν νομίζω!