Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΣ


Κυριακή, 16 Μαΐου 2010 15:12

Των
Ολιβιέ Μπεζανσενό
και Πιερ-Φρανσουά Γκρον*

Ο ελληνικός λαός είναι θύμα ενός αληθινού εκβιασμού

Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας αφορούν όλους. Ο πληθυσμός πληρώνει μια κρίση και ένα χρέος που δεν είναι δικά του. Σήμερα είναι η σειρά του ελληνικού λαού, αύριο θα ακολουθήσουν άλλοι καθώς οι ίδιες αιτίες θα προκαλέσουν τις ίδιες συνέπειες αν δεν αντιδράσουμε.

Καταρχάς και πριν από όλα, εκφράζουμε την πλήρη και ακέραια αλληλεγγύη μας στον πληθυσμό που υποφέρει εξαιτίας ενός, χωρίς προηγούμενο, σχεδίου λιτότητας στο οποίο προστίθεται μια περιφρόνηση και μια αλαζονεία στα όρια του ρατσισμού. Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είναι νόμιμες και τις υποστηρίζουμε. Αυτή δεν είναι η κρίση του ελληνικού λαού, είναι η κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Αυτά που υποφέρει ο ελληνικός λαός αποκαλύπτουν το σημερινό καπιταλισμό. Το σχέδιο που υπαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κουρελιάζει τους πιο στοιχειώδεις κανόνες της δημοκρατίας. Αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, θα προκαλέσει μια κατάρρευση της οικονομίας και των εισοδημάτων του πληθυσμού που δεν θα έχει προηγούμενο στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1930. 

ΔΝΤ: Μετά τον τρίτο κόσμο... στην Ευρώπη


Είναι επίσης διαφωτιστική, η σύμπραξη των αγορών, των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων για να κάνουν να πληρώσει ο πληθυσμός το λογαριασμό των αμαρτιών του συστήματος. Ο κ. Σαρκοζί τολμάει να μιλάει ακόμα για την αναγκαία ρύθμιση της αγοράς, ενώ όλα τα μέτρα που εφαρμόζει είναι περισσότερο παρά ποτέ φιλελεύθερα. Η συναίνεση δεξιάς-θανατερής αριστεράς συνοδεύει την κίνηση. Το σχέδιο έχει καταστρωθεί από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της δεξιάς και της αριστεράς… και από τον Ντομινίκ Στρος-Καν, διευθυντή του ΔΝΤ, ενός θεσμού που αλωνίζει στον Τρίτο κόσμο εδώ και δεκαετίες, και που καταπιάνεται εφεξής με την Ευρώπη. Ένα σχέδιο που εφαρμόζεται από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, εκείνη του Παπανδρέου και η γαλλική πτυχή του οποίου υιοθετείται από κοινού από το κυβερνών δεξιό UMP και τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Η κρίση του ελληνικού χρέους είναι ο τρίτος όροφος μιας πιο συνολικής κρίσης που άρχισε το καλοκαίρι του 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χρηματιστική κερδοσκοπία των κύριων δυτικών τραπεζών οδήγησε τον κόσμο στο χείλος του γκρεμού και βύθισε την οικονομία στην ύφεση. Η ανεργία που εκτοξεύεται στα ύψη, τα εισοδήματα και η αγοραστική δύναμη που πέφτουν κατακόρυφα είναι οι κύριες συνέπειές της. Τα κράτη έσωσαν αυτό το χρηματιστικό καπιταλισμό, ανάστησαν τις τράπεζες, ανέκαμψαν τον καπιταλισμό προσφέροντάς του αφειδώς εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, αλλά προκάλεσαν έτσι την έκρηξη των χρεών και των ελλειμμάτων, και δυσκόλεψαν τα πράγματα για τα πιο εύθραυστα κράτη, όπως η Ελλάδα.

Σχέδιο λιτότητας και για τη Γαλλία
Από εδώ και πέρα οι αγορές, αφού χώνεψαν τη κρίση, επιτίθενται στο χρέος των κρατών και κερδοσκοπούν πάνω στο μέλλον των πιο αδύναμων. Θαυμάσιο δίδαγμα για την ανηθικότητα ενός συστήματος ικανού, μέσα σε ένα χρόνο, να επιβιώσει χάρη στη μετάγγιση αίματος από το κράτος και που βυθίζει αμέσως μετά αυτό το κράτος σε μια κερδοσκοπική τιμωρία. Μια κερδοσκοπία που ρίχνεται τώρα στην Ισπανία καθώς αναμένει και άλλα θύματα. Όταν ανακοίνωσε, στις 5 Μαΐου, τα επικείμενα επώδυνα μέτρα για «να αποφύγουμε ένα χρέος σαν κι αυτό της Ελλάδας», ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε επίσης και ένα σχέδιο λιτότητας, ένα στοιχείο του οποίου είναι και ότι τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στη σύνταξη στα 60 χρόνια.

Πράγματι, τρία χρόνια παγώματος των δημόσιων δαπανών θα προκαλέσουν το μπλοκάρισμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και την κατάργηση θέσεων απασχόλησης στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες, που χρειάζεται ο πληθυσμός απέναντι στην κοινωνική καταστροφή που γεννάει η κρίση. Αντίθετα, η φορολογική ασπίδα, που κάνει δώρο σε κάπου χίλιους προνομιούχους την επιστροφή 376.000 ευρώ κατά μέσον όρο, βλέπει το μέλλον της εξασφαλισμένο.

Καθαρτικό με τόκο 5%
Δυο μέτρα, δυο σταθμά. Ο ελληνικός δρόμος που υποστηρίχτηκε ενθουσιωδώς από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνίσταται στην επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα. Επειδή σύμφωνα με τους κανόνες του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που εφαρμόζουν αυτές οι κυβερνήσεις, η Ευρώπη χάνει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις αναδυόμενες χώρες. Η λύση τους για να ξανακερδίσουν ανταγωνιστικότητα στοχεύει να θέσει σε αμφισβήτηση το βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική προστασία που κατακτήθηκε στην Ευρώπη χάρη σε δεκαετίες κινητοποίησης του εργατικού κινήματος. Μια πορεία προς τα κάτω χωρίς τελειωμό. Και η ειρωνεία είναι ότι μας πούλησαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, τη συνταγματική συνθήκη ή ακόμα και τη συνθήκη της Λισαβόνας ως μια πρώτη γεύση μιας κοινωνικής και προστατευτικής ευρωπαϊκής οικοδόμησης! Οποία κοροϊδία όταν αντιπαραβάλλουμε αυτήν την υπόσχεση με το καθαρτικό που δίνουν με το ζόρι στους Έλληνες –καθαρτικό που τους πουλάνε εξάλλου με τόκο 5%…Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να πλουτίζουν στη πλάτη του ελληνικού σχεδίου λιτότητας, ενώ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το παγκόσμιο οικονομικό χάος. Κατά συνέπεια, το να ψηφίζεις ένα τέτοιο «σχέδιο βοήθειας» στο Κοινοβούλιο δεν έχει τίποτα το ανθρωπιστικό. Το Σοσιαλιστικό κόμμα, συμμεριζόμενο την επιλογή της κυβέρνησης, παίρνει θέση στο πλευρό των πιστωτών και όχι των καταπιεσμένων.

Είμαστε όλοι  Έλληνες
Με άλλα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να δείχνει αλληλεγγύη, παίζει τον τοκογλύφο στην πλάτη της εξαθλίωσης ενός λαού. Τρανή απόδειξη η κοινή δήλωση του κ. Σαρκοζί και της κ. Μέρκελ για να σώσουν την ευρωζώνη ενισχύοντας «τη δημοσιονομική επιτήρηση» των κρατών που παραβιάζουν τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας. Στη φιλελεύθερη Ευρώπη, οι δημόσιες εξουσίες δεν αποφασίζουν να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας παρά μόνον όταν πρόκειται να ανοίξουν τη βρύση της δημόσιας βοήθειας για τις τράπεζες. Η ανθρωπότητα μπορεί να περιμένει.

Ωστόσο, ποτέ άλλοτε όσο τώρα δεν γίνεται τόσο αισθητή η επείγουσα ανάγκη μιας Ευρώπης κοινωνικής, αλληλέγγυας, οικολογικής και αντικαπιταλιστικής. Κανένα από τα προβλήματα που έχουν τεθεί δεν βρίσκει απάντηση μέσα στα εθνικά σύνορα. Είμαστε όλες και όλοι έλληνες εργαζόμενοι θύματα των ίδιων λογικών. Το χρέος των κρατών είναι το προϊόν 25 ετών νεοφιλελευθερισμού, φοροαπαλλαγής των επιχειρήσεων, του κεφαλαίου και των μερισμάτων των, όλο και πιο πλούσιων, μετόχων. Είκοσι πέντε χρόνια συνεχούς μείωσης των «περίφημων βαρών» που τάχα φορτώνονται στους εργοδότες και τους κατέχοντες. Αυτή η κρίση δεν είναι δική μας. Στην Ελλάδα όπως και παντού στην Ευρώπη, δεν πρέπει να την πληρώσουμε.

Μια αριστερά χωρίς σύνορα
Να γιατί απαιτούμε την ακύρωση του ελληνικού χρέους. Το να αρνούμαστε τα σχέδια λιτότητας, να αφαιρούμε από τις τράπεζες τον έλεγχο που ασκούν πάνω στην οικονομία και στην κοινωνία, να αντικαθιστούμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από μια ενιαία ευρωπαϊκή δημόσια τραπεζική υπηρεσία, που να έχει το μονοπώλιο των πιστώσεων, σημαίνει ότι παλεύουμε για την ακύρωση των χρεών, ότι αγωνιζόμαστε για την αληθινή ευρωπαϊκή οικοδόμηση: εκείνη των λαών και των εργαζομένων, της σύγκλισης των αγώνων τους, για μια Ευρώπη αλληλέγγυα, κοινωνική και οικολογική. Αν δεν ξεκινήσουμε αυτήν τη ρήξη για να οικοδομήσουμε μιαν άλλη Ευρώπη, τότε κινδυνεύει να πάρει κεφάλι η εθνικιστική λογική, που σέρνει πίσω της τη ξενοφοβία. Ο αγώνας δρόμου έχει αρχίσει.

Παλιότερα, για να περάσουν το κοινό νόμισμα, όλες οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις, της δεξιάς όπως και της αριστεράς, κατάφεραν να επιβάλουν δραστικά κριτήρια οικονομικής σύγκλισης. Ήρθε η ώρα να επιβάλλουμε κοινωνικά κριτήρια σύγκλισης με ένα ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, με δικαίωμα βέτο των ευρωπαίων εργαζομένων και των οργανώσεών τους ενάντια στις απολύσεις, και με κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα που βασίζονται στις πιο ευνοϊκές εθνικές νομοθεσίες. Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να το επωμιστεί μια νέα πολιτική δύναμη πέρα από σύνορα, μια ευρωπαϊκή αντικαπιταλιστική αριστερά που οικοδομείται βήμα με βήμα. Το ελληνικό δίδαγμα πρέπει να γίνει αντικείμενο στοχασμού από όλη τη ριζοσπαστική αριστερά.

Παντού, αυτή η ριζοσπαστική αριστερά βασανίζεται από ένα δίλημμα: να γίνει ανεξάρτητη από τη σοσιαλδημοκρατία ή να πάρει θέση μέσα σε μια διαχειριστική πλειοψηφία μαζί με τη φιλελεύθερη αριστερά. Θέλουμε όλοι μας να νικήσουμε τη δεξιά στην Ευρώπη, όπως και στη Γαλλία, και αυτό συνεπάγεται να δημιουργήσουμε τους δρόμους μιας εναλλακτικής λύσης απέναντι σε εκείνους της προγραμματισμένης εναλλαγής στην εξουσία, που έχει ήδη βαφτιστεί στη Γαλλία από το Σοσιαλιστικό κόμμα «Αλληλέγγυα Αριστερά»… Αλληλέγγυα των κερδοσκόπων, στην προκείμενη περίπτωση της ελληνικής υπόθεσης.
*Ο Μπεζανσενό και ο Γκρον είναι στελέχη του γαλλικού ΝΡΑ (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα). Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», στις 14 Μαΐου.
Μετάφραση
Γιώργος Μητραλιάς

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και οι πλέον νεοφιλελεύθεροι το ομολογούν: ΔΝΤ = Μιζέρια.

"The smartest thing many countries could do right now is the old double D; Default and Devalue. However, the likely result will be a "lost decade" of immiserizing policies undertaken at the behest of Keynes' most horrible creation, the IMF."

http://mungowitzend.blogspot.com/2010/05/turn-out-lights-partys-over.html

ange-ta είπε...

σκέφτομαι όλους αυτούς τους μπλόγκερς που υποστήριζαν με έπαρση, ότι η κρίση αυτη είναι αποκλειστικά κρίση της Ελλάδας!!!

Για κοίτα σήμερα τι γίνεται: Το "Είμαστε όλοι Ελληνες" που φωνάζουν Γάλλοι - Αγγλοι - Πορτογάλλοι - Ισπανοί και Γερμανοί, (που θα έλεγε και ο καραγκιόζης), είναι ένα σύνθημα που βάζει σε μεγάλο προβληματισμό και μπορεί να χαλάσει και τη σούπα των ευρωαμερικανικών ελιτ.
Στην Φρανκφούρτη ετοιμάζεται διαδήλωση με αυτο το σύνθημα, όχι μόνο σε ένδειξη αλληλεγγυης προς εμάς, αλλα για να κόψουν τον αέρα της κυρίας Μέρκελ, περί προγράμματος λιτότητας.

Υπάρχει και δημοψήφισμα, που υπογράφουν μεγάλες προσωπικότητες!

Ο Γκοντάρ αρνηθηκε να παραλάβει το βραβείο στις Κάνες. Εδω σε μάς, βγηκαν κάποιοι και διαφωνησαν με τη στάση του Γκοντάρ. Δεν αξίζουμε την συμπάθειά του, εμείς οι ανάξιοι Ελληνες, λένε αυτοί οι άξιοι......