Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ελλάδα: Μόνη λύση η αναδιάρθρωση του χρέους (WSJ)



Δημοσιεύθηκε: 07:50 - 15/04/10
Πηγή:http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/578168/Article.aspx


Η μόνη λύση για να μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της, χωρίς να χρεοκοπήσει, είναι η μετατροπή των χρεωστικών υποχρεώσεων, ώστε η απόσβεση να γίνει σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο, όπως τονίζει σε άρθρο στη "Wall Street Journal"ο κ. Carl Weinberg. 

Ο κορυφαίος οικονομολόγος, καθηγητής οικονομικών στο New York University και εκ των ιδιοκτητών της High Frequency Economics, εκτιμά ότι είναι μονόδρομος μια συμφωνία πολυετούς αναδιοργάνωσης, όπου οι λήξεις των εκδόσεων των ερχόμενων ετών θα μετακυλιστούν διανεμόμενες ισομερώς στην επόμενη 30ετία. 



Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους, αναφέρει στο άρθρο του ο οικονομολόγος: Στα επόμενα πέντε χρόνια η Αθήνα πρέπει να συγκεντρώσει 240 δισ. ευρώ, όσο και το ΑΕΠ της. Εξ αυτών, τα 150 δισ. ευρώ είναι για την αποπληρωμή του κεφαλαίου ομολόγων που λήγουν και τα υπόλοιπα τόκοι. Γι’ αυτό και η βοήθεια των 30 δισ. ευρώ, που είναι διατεθειμένη να δώσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Όταν λήξει η γέφυρα από την ευρωζώνη (πιθανόν στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους), η κυβέρνηση της χώρας θα βρεθεί στην ίδια δεινή θέση με τη σημερινή. Πολύ δύσκολα η Αθήνα θα καταφέρει να συγκεντρώσει τόσα κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές, με οποιοδήποτε επιτόκιο.


Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν για να λυθεί το πρόβλημα: Πρώτον, να υπάρξει επανισορρόπηση στη δημοσιονομική κατάσταση. Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τα σχέδια που έχει ανακοινώσει, το φετινό έλλειμμα θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Έτσι όμως θα προκληθείκαταστροφική ύφεση και προσθέτως θα πρέπει να γίνουν ανάλογες περικοπές το 2011 και ξανά το 2012. 



Δεύτερον, συνεχίζει ο κ. Weinberg, θα χρειαστεί να ξεφουσκώσει ο μεγάλος όγκος των πληρωμών αρχικού κεφαλαίου, αν θέλουμε οι επενδυτές να πιστέψουν ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς να χρεοκοπήσει. Η απομείωση (write down) αυτών των υποχρεώσεων δεν είναι αποδεκτή, όμως οι πληρωμές θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν και να μειωθούν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, με μετατροπή των χρεωστικών υποχρεώσεων, ώστε η απόσβεση να γίνει σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Ο τρόπος για να γίνει αυτό δεν είναι άλλος από μια συμφωνία πολυετούς αναδιοργάνωσης. Οι λήξεις των ερχόμενων ετών θα μετακυλιστούν διανεμόμενες ισομερώς στην επόμενη 30ετία. Εάν γίνει σωστά αυτό, δεν θα χρειαστεί άλλη έκτακτη βοήθεια από τρίτους. 

Ο κορυφαίος οικονομολόγος συνεχίζει με το εξής παράδειγμα: Στις αρχές της δεκαετίας του '80, οι τράπεζες χρησιμοποίησαν συμφωνίες πολυετούς αναδιοργάνωσης για να αποτραπεί το χρεοστάσιο στις μαζικές δανειακές υποχρεώσεις των αγοραστών ομολόγων λατινοαμερικανικών κρατών. Όλα τα δάνεια που είχε λάβει κάθε χώρα ενοποιήθηκαν σε μία και μόνη μακροχρόνια υποχρέωση. Θα λέγαμε ότι σε μέσο όρο τα δάνεια που επρόκειτο να λήξουν μέσα στη δεκαετία του '80 συγκεντρώθηκαν σε ένα μεγάλο δάνειο, ξεχωριστά για κάθε δανειολήπτη, με μέση διάρκεια ωρίμανσης τα 25 χρόνια. 

Σε ένα ανάλογο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης όλα τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν από σήμερα έως το 2019 θα συγκεντρωθούν σε ένα πακέτο 25ετούς λήξεως, με επιτόκιο 4,5%, ακριβώς όσο είναι σήμερα ο μέσος όρος για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις της Ελλάδας. Η διασπορά του χρονοδιαγράμματος απόσβεσης στα 25 χρόνια θα μειώσει τις ανάγκες χρηματοδότησης στα επόμενα 5,5 χρόνια κατά 60% ή 140 δισ. ευρώ. Η πολιτική εξουσία θα λάβει την απαραίτητη ανάσα ώστε να μπορέσει να επιβάλει τα μέτρα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων αλλά και να αποκτήσει υποφερτή πρόσβαση στην πίστωση. Δεν θα χρειαστεί καμία "επιδότηση" ή "εγγύηση" ή "απομείωση" και το βάρος της προσαρμογής θα το επωμιστούν οι πιστωτές και όχι οι εταίροι της χώρας στην ευρωζώνη. 

Φυσικά, ίσως δεν συμφωνήσουν σε μια τέτοια λύση όλοι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων. Επενδυτές που νόμισαν ότι αγόρασαν ένα 10ετές δικαίωμα θα καταλήξουν με ένα 25ετές και υπό διαφορετικούς όρους, Όμως, ο κίνδυνος χρεοστασίου θα είναι πολύ χαμηλότερος - και αυτό δεν είναι καθόλου μικρή ανταμοιβή για τους επενδυτές. 



Μια τέτοια λύση, καταλήγει ο κ. Weinberg, είναι μονόδρομος για την Ελλάδα και ίσως και για άλλες μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης με υψηλά χρέη, αφού οι "γέφυρες" χρηματοδότησης της ευρωζώνης δεν προσφέρουν καμία λύση, αλλά κερδίζουν μόνο χρόνο

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΚΟΡΑΚΙ;ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ.ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΛΑΓΗ ΠΡΩΤΟΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ .ΠΧ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ 3% ΑΛΛΙΩΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΠΑΝΤΩΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΞΕΣΙΚΟΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.

Greek Rider είπε...

Παιδιά καλησπέρα.

Πολύ μου άρεσε αυτό το άρθρο. Κατ' αρχήν είναι η πιο ορθολογική πρόταση που έχω ακούσει και κατά δεύτερον η καλύτερη περίπτωση για τους δανειστές μας αφού η άλλη περίπτωση είναι να χάσουν ακόμη περισσότερα.

Εγώ θα έλεγα ότι ο Πέτρος Χριστοδούλου πρέπει πάνω σε αυτό το μοντέλο να σκεφτεί "πατέντες" με διηνεκή ομόλογα πολλαπλών ρητρών σαν αυτά που εξέδιδαν τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες.

Υ.Γ. Έτσι θα τους έχουμε στο χέρι και για μεγαλύτερα ακόμη διαστήματα...

Πέτρο τράβα κουπί γιατί χανόμαστε!

cynical είπε...

Παιδια,

διαβαζοντας το προηγουμενο αρθρο του Techie Chan πραγματικα ειδα αναγλυφα μια πολυ ζοφερη κατασταση. Κανεις δεν ειπε οτι θα ηταν ροδινη μια σταση πληρωμων, αλλα πουθενα ως τα τωρα δεν ειδα ενα τοσο λεπτομερες σεναριο.

Φυσικα δεν μπορω να το κρινω στις λεπτομερειες , ουτε και ο γραφων διατειενται οτι τα πραγματα θα συμβουν ακριβως ετσι, αλλα δεν κινειται και στη σφαιρα του φανταστικου.

Οσοι γνωριζουν καλυτερα θα μπορουσαν να εκφρασουν αντιρρησεις στα σημεια.

Νιμιζω οτι ειναι το πιο χρησιμο δωρο που μπορουμε να προσφερουμε στην αριστερα απ' οπου δεν εχω δει καμια αναλογη μελετη.

Σχετικα με το αρθρο τωρα της WSJ η αναδιαρθρωση φαινεται πιο ρεαλιστικη προοπτικη, χωρις να προκελεσει μεγαλη διαταραχη της καθημερινοτητας. Βεβαια δεν μπορει να επιτευχθει με το καλημερα σας, θα χρειαστει σκληρη διαπραγματευση στο πισω μερος της οποιας θα υπαρχει ενας ισχυρος εκβιασμος, του στυλ οτι θα χρεοκοπησουμε καιθα παρασυρουμε και την ευρωπη μαζι με μας.

Οι 11 χωρες της λατινικης αμερικης το 1984 προχωρησαν σε σταση πληρωμων, εκτος απο το Περου το οποιο ζητησε οριστικη παυση. Φυσικα και οι προηγουμενες 11 αυτο κατα βαθος εννοουσαν.

Αυτο που συνεβη ειναι οτι ο J Baker αμερικανος υπουργος επιμεληθηκε του θεματος και διεγραψε ενα μεγαλο μερος του χρεους για να μην χαθουν ολα.

Σημερα, ας μελετηθουν ολες οι παραμετροι και ας δουμε πως μπορει να γινει εφικτο.

ΟΛοι δε οι ξενοι οικοι το εχουν συνειδητοποιησει οτι και με οποιο δανεισμο να καταφερουμε απλως κερδιζουμε καποιο χρονο και τιποτε περισσοτερο.

Greek Rider είπε...

cynical ορισμένοι βλέπουν ότι ακόμη και αν μας βοηθούσαν, τον επόμενο χρόνο θα βρισκόμασταν στο ίδιο πάλι σημείο. Οπότε σου λέει τι θα κάνουμε θα χάσουμε διπλά;

Το κείμενο του Τέκι τσάν το διάβασα χτες και χάρηκα με την υπομονή του.

Αυτά που γράφει είναι σε γενικές γραμμές σωστά και προφανή. Θα το ξαναδιαβάσω όμως για να το σχολιάσω πιο αναλυτικά όταν μπορέσω.

Τώρα βλέπω το ντοκιμαντέρ του Κούλογλου: "Εξομολογήσεις ενός οικονομικού δολοφόνου" όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι πολλές χώρες πληρώνουν 10ετίες τα χρέη τους και παρόλο που τα έχουν ξεπληρώσει άνω της μιας φοράς. Έχουμε πολύ κουπί μπροστά μας.

cynical είπε...

Τα εχω παιξει:
Απο την Κικη και την Κοκο ποια να διαλεξω;

Αντε παιδια, βαλτε ενα χερακι να δουμε τι μπορουμε να κανουμε. Για να μπορεσουμε μετα να το υποστηριξουμε και να το απαιτησουμε!

Ανώνυμος είπε...

http://www.andrianopoulos.gr/0010000545

Ε αφού μέχρι και ο νεοφιλελεύθερος Ανδριανόπουλος έφτασε να μιλά για στάση πληρωμών, δεν βλέπω ποιά άλλη λύση μας απομένει.

Αν δε βγούμε όμως στους δρόμους να την απαιτήσουμε δε γίνεται τίποτα. Φτάνουν τα λόγια. Ώρα για δράση.

Ανώνυμος είπε...

Στάση πληρωμών, αναδιάρθρωση του χρέους και προσωρινή έξοδος από ΟΝΕ και ΕΕ. Αλλιώς καταδικαζόμαστε στο μαρτύριο του Σίσυφου.