ΠΗΓΗ: Banks'News.gr
Αυτά τα ταλαίπωρα δισεκατομμύρια ευρώ της δεύτερης ελληνικής διάσωσης δεν παύουν να πολλαπλασιάζονται!… Να δούμε ποιος στο τέλος θα τα πληρώσει…Ας δούμε τι μας λένε τα νούμερα για τρία κρίσιμα μεγέθη της δεύτερης δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας η οποία συνόδευσε το κούρεμα του ελληνικού ομολογιακού χρέους. Τα μεγέθη αυτά είναι:
• Πρώτον, το πραγματικό μέγεθος της δεύτερης δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας που δεν είναι 130 δις ευρώ όπως ακούγαμε μέχρι σήμερα αλλά 138.2 δις ευρώ.
• Δεύτερον, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα που είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με το πρώτο.
• Τρίτον, το μέρος των κεφαλαίων της δεύτερης διάσωσης που θα πάνε να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και όχι τις ανάγκες της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών το οποίο είναι σχετικά περιορισμένο.
Καταρχήν το πραγματικό μέγεθος της δεύτερης δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας δεν είναι εν τέλει 130 δις ευρώ αλλά 138.2 δις ευρώ. Τα 130 δις ευρώ είναι ένας ωραίος στρογγυλός αριθμός αλλά όχι το συνολικό νούμερο. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε την Τρίτη στη χρηματοδότηση που θα προσφέρει το ΔΝΤ το έτος 2015 κάνοντας λόγο για 8.2 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα μετά την εξάντληση του δεύτερου πακέτου ύψους 130 δις ευρώ το οποίο χρηματοδοτούν από κοινού Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ και που προορίζεται να καλύψει το διάστημα 2012 - 2014. Αξιωματούχος του ΔΝΤ μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal επιβεβαίωσε ότι η συμβολή του Ταμείου στο δεύτερο πακέτο διάσωσης θα είναι 19.8 δις ευρώ επί του συνόλου των 130 δις που θα φτάσουν ως το 2014 και άλλα 8.2 δις ευρώ για το 2015. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο της χρηματοδότησης που θα λάβει η Ελλάδα από σήμερα μέχρι και το 2015 είναι 138.2 δις ευρώ. Μια ματιά στο χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης των χρημάτων των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας επιβεβαιώνει πως η συμβολή του ΔΝΤ ως το 2014 θα είναι μόλις 19.8 δις ευρώ από τα 28 δις ευρώ που έχει δεσμεύσει συνολικά το ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Το δεύτερο μέγεθος έχει να κάνει με το τι ποσοστό του δεύτερου δανειακού πακέτου της Ελλάδας αντιπροσωπεύει η συμβολή του ΔΝΤ. Αυτό μας δείχνει σε ποιο βαθμό το κόστος της δεύτερης ελληνικής διάσωσης αναλαμβάνεται από την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ έχει δεσμεύσει 28 δις ευρώ που αναλύονται σε 10 δις ευρώ τα οποία περίσσεψαν από το πρώτο πακέτο, άλλα 9.8 δις ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014 και άλλα 8.2 δις ευρώ για το έτος 2015. Η συμμετοχή του ΔΝΤ με 19.8 δις ευρώ στο πακέτο συνολικού ύψους 130 δις ευρώ που φτάνει ως το 2014 σημαίνει πως η Ευρωζώνη βάζει τα υπόλοιπα 110.2 δις ευρώ. Το ποσοστό συμμετοχής του ΔΝΤ στην πρώτη διάσωση της Ελλάδας ήταν 27.5%. Τότε το Ταμείο είχε δεσμεύσει 20.1 δις ευρώ από τα συνολικά 73 δις ευρώ που αντλήθηκαν από το πρώτο πακέτο. Στο δεύτερο πακέτο, αντιθέτως, η συμμετοχή του ΔΝΤ περιορίζεται σε 15.2%. Δηλαδή το ΔΝΤ περιορίζει τη συμμετοχή του και η Ευρώπη αναλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο βάρος της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Κι αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Το ΔΝΤ ήθελε από καιρό να περιορίσει την έκθεσή του στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα όχι μόνο επειδή έχει δεχτεί την αυστηρή κριτική των αναδυόμενων χωρών - μετόχων του, οι οποίες διαπιστώνουν ότι παρέχει μεγαλύτερα δάνεια και με ηπιότερους όρους στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ό,τι είχε κάνει παλαιότερα στα κράτη της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, αλλά και επειδή έχει και η ηγεσία του ισχυρότατες επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίοι οι Ευρωπαίοι – ιδίως η Γερμανία και η ΕΚΤ – έχουν χειριστεί την ελληνική κρίση χρέους από την έναρξή της ως και το PSI.
Κατά τα άλλα, το ΔΝΤ εμφανίζεται ως ο μοναδικός χρηματοδότης της Ελλάδας για το 2015. Αυτό από μόνο του εγείρει ερωτήματα για το αν η Ευρωζώνη θα προχωρήσει σε μια τρίτη ελληνική διάσωση. Κι αυτό είναι πολύ πιθανό καθώς έχει κατ’ επανάληψη δεσμευτεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι η χώρα να επιστρέψει στις αγορές.
Η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που υπογράφουν οι πιστωτές το λέει ως εξής: «Το υψηλό επίπεδο και η κατανομή του επίσημου χρέους, σε συνδυασμό με το καθεστώς αυξημένης εξασφάλισης των ομολόγων του σχήματος συγχρηματοδότησης η οποία συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους, περιπλέκουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στο τέλος του δεύτερου προγράμματος. Σε περίπτωση που η πρόσβαση στις αγορές δεν αποκατασταθεί τον καιρό της λήξης του προγράμματος, θα καταστεί αναγκαία η επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα».
Ας δούμε τώρα ποιο είναι το συνολικό κόστος της δεύτερης ελληνικής διάσωσης – και το ύψος του πρόσθετου δανεισμού που αναλαμβάνει η Ελλάδα μετά το PSI – αλλά και πώς κατανέμονται αυτά τα λεφτά, τι μένει δηλαδή στην Ελλάδα.
Έχουμε 34.4 δις ευρώ που έμειναν από το πρώτο ελληνικό πακέτο τα οποία θα προστεθούν στα 138.2 δις ευρώ της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Επομένως, έχουμε σύνολο 172.6 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση των διαφόρων αναγκών της Ελλάδας. Απ’ αυτά τα 172.6 δις ευρώ:
• Τα 35 δις ευρώ πάνε για τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κρατά σαν εγγυήσεις το δίκτυο των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
• Τα 30 δις ευρώ θα δοθούν στους ‘κουρεμένους’ ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι της μεγάλης ‘σφαγής’ των τίτλων τους.
• Άλλα 48 δις ευρώ συνολικά θα πάνε σε δύο δόσεις στις ελληνικές τράπεζες που προχώρησαν σε μεγάλες διαγραφές προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Έχουμε λοιπόν 113 δις ευρώ από τα 172.6 δις ευρώ του συνόλου για τα οποία ήδη ξέρουμε ότι θα πάνε όλα τους στον τραπεζικό τομέα – για να καλύψουν ένα μικρότερο κούρεμα, της τάξης των 100 δις!...
Άρα για την Ελλάδα μένουν περί τα 51.4 δις ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και κάλυψης του ελλείμματος ως το 2014 – συν τα πρόσθετα 8.2 δις ευρώ του ΔΝΤ για το 2015.
Κι αυτό μας δείχνει γιατί έχουν απόλυτο δίκιο όσοι φωνάζουν ότι όπως και η πρώτη, έτσι και η δεύτερη ελληνική διάσωση δε διέσωσε την Ελλάδα, αλλά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης μέχρι τις ελληνικές εμπορικές, με τα λεφτά των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου