Καλοκαίρι αναταραχών και κλιμάκωσης της κρίσης προβλέπουν μπροστά οι αναλυτές για την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί της ευρωζώνης κάνουν σημαντικές προσπάθειες να βρουν λύση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Οι κινήσεις της ΕΚΤ, με το 1 τρισ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο, η αύξηση της δύναμης πυρός του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, καθώς και η αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να μπορέσει να ανακοπεί η μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της Ζώνης.
Το κόστος δεκαετούς δανεισμού της ισπανικής κυβέρνησης είναι τώρα στο 6% ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχει δει την τεράστια πτώση καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν τη βιωσιμότητα των ισπανικών τιμών των κατοικιών και το κρατικό χρέος που κατέχουν οι τράπεζες.
"Γίνεται όλο και πιο πιθανό το σενάριο να υπάρξει κάποιου είδους προγράμματος στήριξης για την Ισπανία", δήλωσε ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics. «Η απόδοση στα 10ετή ισπανικά ομόλογα είναι αποσταθεροποιητική, με τους Ευρωπαίους να δείχνουν σημαντική απροθυμία να εφαρμόσουν την γερμανική συνταγή λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
Οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων είναι και πάλι έτοιμοι να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα των πολιτικών. Όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος της ισπανικής αγοράς ομολόγων, στοιχηματίζουν και εις βάρος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel και την αποφασιστικότητα του Προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi να προστατεύσει το ευρωπαϊκό σχέδιο.
Μέχρι σήμερα, η υποστήριξη της Merkel και του Draghi στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαρτιόταν από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και την ανάσχεση του κυβερνητικού δανεισμού. Μέχρι στιγμής, εκείνοι που έχουν δεχθεί μεγάλες περικοπές ήταν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σε αντάλλαγμα με τα κεφάλαια διάσωσης.
Ήδη στην Ευρώπη η πολιτική σκηνή έχει αρχίσει να τρίζει. Όποιος αντιτέθηκε στη λιτότητα της Merkel έχασε την εξουσία, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, πλέον αυτοί που τάχθηκαν στην Merkel, όπως ο Nikolas Sarkozy, κινδυνεύουν να χάσουν την εξουσία. Ο F. Hollande κέρδισε το πρώτο γύρο στις εκλογές του Σαββατοκύριακου, υποσχόμενος να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα. Στην Ολλανδία, ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει με κατάρρευση, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που προσπαθεί να επιβάλλει.
Το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες ώστε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις για λιτότητα. Ο Carl Weinberg μάλιστα, εκτιμά ότι η ισπανική κυβέρνησή θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος στα επόμενα 3 χρόνια, επιμηκύνοντας τα ομόλογα κατά 30 χρόνια. Μόνο με μία καλή τέτοια συμφωνία, η Ισπανία μπορεί να περισώσει το μέγεθος της λιτότητας που θα πρέπει να εφαρμόσει. Ωστόσο, είναι δύσκολο να το αποδεχτεί η Γερμανία, απειλώντας το σύστημα με μία ακόμη χρεοκοπία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου