Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Περί διαπραγματεύσεων


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ (16/3/2011)
Αντίθετα με τα θρυλούμενα στα φιλοκυβερνητικά ελληνικά ΜΜΕ, η διάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. την προηγούμενη Παρασκευή δεν έγινε αντιληπτή ως κάποιου είδους “ήττα” της Ιρλανδίας από τα ιρλανδικά ΜΜΕ, αλλά και τα πολιτικά κόμματα. Ο Έντνα Κέννυ, ο νέος Ιρλανδός πρωθυπουργός, αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα-όρο για την ευνοϊκή αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης - που αφορούσε την αύξηση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών της χώρας. Ο Κέννυ διακηρύττει σε όλους τους τόνους, και μέσα στην ιρλανδική Βουλή την ημέρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πως το θέμα αυτό είναι εκτός συζήτησης, ενώ πρόκειται να διαβεβαιώσει και τους Ιρλανδοαμερικάνους επιχειρηματίες επ' αυτού στις επόμενες ημέρες. Έτσι η απειλή του ιρλανδικού βέτο επικρέμεται στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 του Μάρτη. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, κατά τη δημόσια ιρλανδική ραδιοτηλεόραση RTÉ, ζήτησε από τους εταίρους του στην Ε.Ε. μείωση επιτοκίου πολύ μεγαλύτερη από 100 μονάδες.

Παρ' ότι δεν αποκλείεται κάποιος συμβιβασμός που θα περιλαμβάνει και θέματα πανευρωπαϊκής εταιρικής φορολόγησης, είναι σαφές πως ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δεν πήγε ως πρόβατο επί σφαγήν στις απαιτήσεις των “μεγάλων” της Ε.Ε. Ανεξαρτήτως του πόσο σοφή και σωστή θεωρεί κανείς την επιλογή της χαμηλής εταιρικής φορολόγησης (καθόλου, κατά την Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία λ.χ.), είναι αξιοσημείωτη η αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης, ειδικά συγκρινόμενη με την αντίστοιχη ελληνική.
Ο Κέννυ μάλιστα επισημαίνει πως θα ήταν άδικο να συνεχίζει να επωμίζεται ολόκληρο το φορτίο της αποπληρωμής ο Ιρλανδός φορολογούμενος και ζητάει να το μοιραστούν (μέσω “κουρέματος”) και οι ανεύθυνοι δανειστές και οι τράπεζες - κάτι που επίσης έχει αποκλείσει ο Τρισέ και που επίσης βρίσκεται στον αντίποδα των όσων λέει η ελληνική κυβέρνηση.
Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: