Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αύλο νόμισμα «κόβουν» στην Κομοτηνή!



Πηγή:ΑΡΔΗΝ
της Μπέττυς Κυριακίδουεφ. Μακεδονία 23.09.11
Την ενίσχυση του εισοδήματος καταναλωτών και επιχειρήσεων, την τόνωση της τοπικής αγοράς, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εν γένει φιλοδοξεί να πετύχει η ομάδα των αγανακτισμένων Κομοτηνής, μέσω της θεσμοθέτησης της Εναλλακτικής Μονάδας Ροδόπης (ΕΜΡΟ), ως απάντησης στην οικονομική κρίση.
Πρόκειται για άυλο νόμισμα, ένα μέσο συναλλαγής που θα λειτουργήσει εντός ενός γεωγραφικά καθορισμένου δικτύου φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και επιχειρήσεων, διατηρώντας μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων-λογαριασμών.

62 δισ € το χρόνο τόκοι και χρελύσια



ΠΗΓΗ: Συσπείρωση Αριστερων Μηχανικών
Αναδημοσιεύουμε από το Ριζοσπάστη άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου.


Στην Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού του 2011, στον Πίνακα 5.7 (σελίδα 72) αναγράφεται:

«Καθαρά Εσοδα: 55,56 δισ. ευρώ».

*

Στην ίδια Εισηγητική Εκθεση και στον ίδιο Πίνακα αναγράφεται επίσης:

«Τόκοι και λοιπές δαπάνες δημοσίου χρέους: 15,920 δισ. ευρώ».

*

Societe Generale: Η μόνη λύση είναι η απόλυτα ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας – Τεράστιο το κόστος οποιασδήποτε άλλης λύσης

www.banking.news
Κανένα περιθώριο ελιγμών δεν έχουν πλέον οι Ευρωπαίοι στους χειρισμούς τους στην ελληνική κρίση χρέους, σύμφωνα με την 45σέλιδη έκθεση της Societe Generale υπό τον τίτλο “The long and muddled road to Fiscal Federalism” (ο μακρύς και μπερδεμένος δρόμος προς τη δημοσιονομική ομοσπονδία), επισημαίνοντας ότι πλέον η μόνη επιλογή είναι η εξασφάλιση του ελέγχου σε μία ελληνική χρεοκοπία. Κάθε άλλη λύση θα είναι απλά... κοστοβόρα.
Ήδη οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μία επίπονη χρεοκοπία της Ελλάδας, και μάλιστα σε άμεσο χρόνο, ενώ η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα είναι θέμα χρόνου μετά από αυτό. Η Societe Generale διαφωνεί ως προς αυτό το σενάριο. Αντ' αυτού θεωρεί ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των όρων συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), περιορίζοντας στο ελάχιστο τις πιθανότητες χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα με την SocGen τρία είναι τα σενάρια που μπορεί να ακολουθηθούν:


Μας τη φέρανε, κορόιδα!


Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Την ώρα που το Ντούο Φαλιμέντο (ο «Λεφτά Υπάρχουν» και ο «Αργεντινή Θα Γίνουμε») έπειθαν κόσμο και κοσμάκη ότι μας ξανασώσανε, την 21η Ιουλίου, ντάλα καλοκαίρι με τους αφελείς στις παραλίες, πίσω από την πλάτη μας στηνόταν η μεγαλύτερη αρπαχτή που έγινε ποτέ εις βάρος της ταλαίπωρης Ελλαδίτσας και των αφελών που την κατοικούν. Όμως, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, ακόμη κι αν τον χαρίζουμε (και αυτόν!) στη Γερμανία.
Από όσα αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες, το μοναδικό συμπέρασμα είναι ότι μια τεράστια πολιτική και οικονομική απάτη εκτυλίσσεται σε δύο φάσεις, ως μέρη του ίδιου σχεδίου, με τον κωδικό «21η Ιουλίου».

Οι Blackstone, Blackrock, Roland Berger & το 'μυστικό' σχέδιο 'Εύρηκα' για τη 'διάσωση' της Ελλάδας


Πηγή: sofokleous 10
Π. Παναγιώτου
Τις τελευταίες ημέρες αίσθηση έχει προκαλέσει ένα 'μυστικό σχέδιο' που 'αποκαλύφθηκε' από γαλλική εφημερίδα και το οποίο υπόσχεται ένα 'ρεαλιστικό, δημιουργικό και καινοτόμο' τρόπο λύσης στο πρόβλημα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και της ελληνικής χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, μεταξύ άλλων και κυρίως μέσω της χρηματοοικονομικής πώλησης ελληνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 125 δις ευρώ και της αγοράς με αυτό το κεφάλαιο ελληνικών κρατικών ομολόγων.

«Η καπιταλιστική κρίση. Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι στη χώρα μας. Η δυνατότητα άλλου δρόμου»

ΗΜΕΡΙΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
 
Διεξάγεται το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011
από 17.00 έως 22.30 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αιθ. Σ. Καράγιωργα
 
Οργανώνεται από την «Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της ΕΕ»
 
 
I. ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Ελλάδα, Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση
στη δίνη της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης                                                         
διάρκεια: 17.00 – 18.30
1. Αλέκος Βερναδάκης
Παρουσίαση των θέσεων της Πρωτοβουλίας
«Η εκτίμηση για τον χαρακτήρα της ΕΕ και τον ρόλο της στον παροξυσμό της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα»
 
2. Φάνης Παπαδάτος, οικονομολόγος
«Κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού και Ελλάδα»

«Θα γίνουμε Αργεντινή»: Απειλή ή ευχή;



ΠΗΓΗ: Επίκαιρα 29/9/2011
του Λ. Βατικιώτη
Ως το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή μας εμφάνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, το ενδεχόμενο «να γίνουμε Αργεντινή» το οποίο παρουσίασε ως απειλή εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο. Τον ισχυρισμό του επανέλαβε την επόμενη μέρα κι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας. Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή το να γίνουμε Αργεντινή μάλλον είναι ευχή, δεδομένου ότι τα χειρότερα από την δραματική πορεία που ακολούθησε η λατινοαμερικανική χώρα τα έχουμε υποστεί ή είναι θέμα χρόνου να τα υποστούμε, όταν δηλαδή θα αρχίσουν να εμπεδώνονται στην καθημερινότητά μας αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δηλαδή στην Ελλάδα έχει μοιραστεί τα βάσανα του αργεντίνικου λαού. Το μόνο που δεν έχει γίνει είναι η πολιτική ελίτ της χώρας να υποστεί όσα υπέστησαν οι συνάδελφοί της από την γενέτειρα του Τσε. Αυτό όμως γιατί να αποτελεί για μας απειλή;

Η εφεδρεία προσκρούει σε Σύνταγμα - νόμους


Σε πέντε συνταγματικά και νομικά εμπόδια προσκρούει η εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους Κ. Χρυσόγονο και Γ. Κατρούγκαλο.
 Οι πολλαπλές αστοχίες της ρύθμισης συνίστανται στο ότι:
- Η αρμοδιότητα επιλογής των «εφέδρων» ανήκει στο σκληρό πυρήνα άσκησης δημόσιας εξουσίας και δεν μπορεί να εκχωρείται σε ιδιωτικούς φορείς.
- Δεν έχει θεσπιστεί σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων.
- Δεν έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, το οποίο που θα καθορίζει τη διαδικασία και τον τρόπο ένταξης στην εφεδρεία.
- Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε οργανισμούς χωρίς πλεονάζον προσωπικό.
- Η επιλογή πρέπει να υπακούει στις συνταγματικές αρχές (ισότητα, αξιοκρατία) και στους κοινοτικούς περιορισμούς για τις ομαδικές απολύσεις.

H ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΑΔΥΝΑΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Η ΧΩΡΑ;
Είναι πολλοί, που, αρκετά καλοπροαίρετα, εκφράζουν ερωτηματικά και αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο η χώρα μας μπορεί να επιβιώσει και να έχει προοπτική εκτός ευρώ, αφού είναι μια χώρα που έχει αδύναμη παραγωγική βάση και εξαρτάται πάρα πολύ από τις εισαγωγές.

Πράγματι, η Ελλάδα έχει τεράστια εμπορικά ελλείμματα και πολύ μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών, τα οποία κατά αποκλειστικό λόγο οφείλονται στις πολύ μεγάλες εισαγωγές αγαθώνκαι στις πολύ μικρές εξαγωγές.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς προχωράμε σε στάση πληρωμών προς το κράτος


Από το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο

Η στάση πληρωμών ξεκινώντας από τους έκτακτους φόρους και τα «χαράτσια» που επιβάλει η κυβέρνηση στο όνομα της τρόικας, είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση του λαού που δεν έχει σαν στόχο να γλιτώσει από κάποια υπερβολικά μέτρα. Έχει σαν στόχο να γλιτώσει από τους κυβερνώντες, την τρόικα και το καθεστώς που επιβάλλεται στη χώρα.

Γι' αυτό και η στάση πληρωμών ξεκινά με την μη καταβολή των έκτακτων φόρων και έχει σαν στόχο την κατάρρευση της κυβέρνησης και των πολιτικών της, πριν προλάβουν να οδηγήσουν την ίδια την χώρα σε κατάρρευση. Αν τους επιτρέψουμε να περάσουν τα συγκεκριμένα μέτρα στην πράξη, τότε θα συνεχίσουν πιο αδίστακτοι.

Στο τραπέζι ρηξικέλευθες λύσεις για το χρέος

Πηγή: euro2day
Γ. Παπανικολάου και Αγγ. Παπαμιλτιάδου

"Ρηξικέλευθες" λύσεις όπως το σχέδιο "Εύρηκα", που αποκαλύφθηκε διεθνώς χθες, βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μελών της ευρωζώνης η σθεναρή άρνηση των τραπεζιτών να αποδεχθούν διεύρυνση των απωλειών τους μέσω του προγράμματος roll over των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Η αρχική σκέψη της Γερμανίας για διεύρυνση του PSI φαίνεται να μπαίνει στον πάγο μετά το "όχι" πολλών μεγάλων τραπεζών, της Γαλλίας και βεβαίως της ΕΚΤ, με την αιτιολογία ότι "θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, με απρόβλεπτες συνέπειες και με τον κίνδυνο να μην υπάρχει ενδιαφέρον", όπως δήλωσε κι ο ίδιος ο επικεφαλής της Deutsche Bank, κ. Γιόζεφ Άκερμαν, φανερώνοντας ότι ούτε οι Γερμανοί έχουν ενιαία άποψη. (Δείτε ρεπορτάζ για τις έντονες

Παύση πληρωμών: οι επόμενες ώρες


Πηγή: Aformi

Τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τουΜετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στην οποία συμμετείχαν:
Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος στο Δ.Π.Θ
Κώστας Λαπαβίτσας, οικονομολόγος στη σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών μελετών  στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου – SOAS
Θοδωρος Μαριόλης, οικονομολόγος στο Πάντειο πανεπιστήμιο
Μαρκέτος  Σ., ιστορικός στο Α.Π.Θ
Από αυτήν την εκδήλωση σας παρουσιάζουμε τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες. Φτάσαμε λίγο αργά (…ώρα ΠΑΣΟΚ!) και δεν μπορέσαμε να βιντεοσκοπήσουμε την ομιλία του Μαρκέτου (σόρι…).



Katrougalos from www.aformi.gr on Vimeo.



mariolis from www.aformi.gr on Vimeo.



lapavitsas from www.aformi.gr on Vimeo.



Στα 6 μέτρα η Ευρώπη



Με ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω ισοδυναμεί το «πακέτο των 6 μέτρων» επί των οποίων κλήθηκαν να αποφασίσουν οι ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου. Σε αδρές γραμμές τα 6 σημεία, κάτω από τον γενικό (και παραπλανητικό) τίτλο της «οικονομικής διακυβέρνησης» συνιστούν την συνταγματική κατοχύρωση της αέναης λιτότητας. Ειδικότερα επαναφέρουν την ανάγκη δέσμευσης των μελών της ευρωζώνης στο στόχο του 3% και του 60% σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αντίστοιχα. 

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Video: Joe Higgins speaks on disastrous policies for ordinary people of the EFSF

O Joe Higgins είναι Ιρλανδός Ευρωβουλευτής

http://www.joehiggins.ie




Γ.Βαρουφάκης: «Προδιαγεγραμμένη η αποσάθρωση του Ευρώ»



  • tvxs.gr

  • Θέλουν αλλά δεν τολμούν τη στάση πληρωμών της Ελλάδας
  • Πλέον το «κούρεμα» δεν είναι αρκετό, χρειάζεται «αποκεφαλισμός» του χρέους
  • Απευθύνουν μομφή προς την αλήθεια όσοι εξακολουθούν να στηρίζουν την πολιτική λιτότητας του Μνημονίου
  • Στη σημερινή κρίση «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»
  • Η Ελλάδα της «τριπλής» ύφεσης δεν πρόκειται ποτέ να αρχίσει να παράγει
 Υπάρχει τέλος στον κατήφορο ή συνεχίζεται μάταια ο φαύλος κύκλος λιτότητας και ύφεσης; 



Εφιαλτικές προβλέψεις ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για ανεργία 26%


ΠΗΓΗ: euro2day


Την εκτίμηση ότι η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει το 26% ως το 2012, που αντιπροσωπεύει έναν αριθμό 1.250.000 εργαζομένων, και η στατιστική στο 21%, εξέφρασε ο κ. Ρομπόλης, εισηγητής της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. 

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ, ο κ. Ρομπόλης υποστήριξε ότι μέσα στο επόμενο έτος θα υπάρξει ανάγκη για αναπροσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος και περαιτέρω μείωση των συντάξεων, εξαιτίας της ανεργίας. Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα φτάσει στα 6 δισ. ευρώστο τέλος του 2011, οπότε και θα υπάρξουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση του συστήματος. Η συνεχής μείωση των συντάξεων, είπε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, θα εγκαθιδρύσει«αρνητική αναλογιστικότητα», δηλαδή οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Για το θέμα των αμοιβών τόνισε ότι «το 50% της αγοραστικής δύναμης που κέρδισαν με τις διαπραγματεύσεις τα συνδικάτα χάθηκε σε δύο χρόνια» και εκτίμησε ότι κατά το 2012 θα υπάρξει νέα μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 2% έως 2,5%. 



Έξι τρόποι διατύπωσης του πραγματικού διλήμματος της ελληνικής κοινωνίας



Πηγή: ΑΥΓΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ*

Τα απανωτά μέτρα «κοινωνικής κατεδάφισης» και κατακρεούργησης μισθών-συντάξεων και λαϊκών εισοδημάτων από τις κυρίαρχες δυνάμεις του συστήματος συνοδεύονται πάντα από το ψευδεπίγραφο δίλημμα: «σκληρά μέτρα ή χρεωκοπία». Παρακάμπτοντας τις αιτίες και τους υπεύθυνους της υπερχρέωσης, επιχειρείται να διαστραφεί το πραγματικό δίλημμα στην ελληνική κοινωνία που είναι: «δραστική περικοπή μισθών-συντάξεων ή δραστική περικοπή τοκοχρεωλυσίων»! Η επιλογή είναι ταξική, όπως και τα αποτελέσματα της. Οι βασικές κατηγορίες κρατικών δαπανών, εκτός από τους μισθούς-συντάξεις, είναι δαπάνες κοινωνικές, αναπτυξιακές, στρατιωτικές και πάνω απ’ όλα για τοκοχρεωλύσια, δηλ. για εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Γιατί λοιπόν η φιλολογία των περικοπών ξεκινά από τις πρώτες και όχι τις τελευταίες; Πρόκειται καθαρά για αποπροσανατολιστικό τρικ. Αν γίνει αλλαγή ιεράρχησης, το κρατικό ταμείο μπορεί να πληρώσει μισθούς-συντάξεις, κοινωνικές, αναπτυξιακές, ακόμα και αμυντικές δαπάνες, εφόσον περικοπούν δραστικά οι αντίστοιχες για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό βέβαια σημαίνει άρνηση πληρωμής του δημόσιου χρέους -και δη του «απεχθούς"- που ξεπερνάει το 80%. Άρα το πραγματικό δίλημμα μπορεί να διατυπωθεί διαφορετικά: Χρεωκοπία του λαού ή χρεωκοπία των πιστωτών; Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχει αναστολές να επιλέξει το δεύτερο!

Εφιαλτικά παιχνίδια επιβίωσης


Ανέκαθεν η εξουσία αντλούσε μεγάλο μέρος της ισχύος της μέσα από την προνομιακή χρήση της γλώσσας. Ο τρόπος επικοινωνίας αποτελεί σημαντική πτυχή της ηγεμονίας που ασκεί το πολιτικοοικονομικό σύστημα στο κοινωνικό σώμα.
Σε εποχές κρίσης και πλήρους ανατροπής η αξιοποίηση της γλώσσας γίνεται πιο σπουδαία ακόμη και από την ωμή βία. Πρέπει να πείσει για την αναγκαιότητα και την τεχνοκρατική ουδετερότητα των κυρίαρχων πολιτικών.
Η χρήση της γλώσσας γίνεται τότε ολοκληρωτική, ισοπεδωτική, αδυσώπητη. Οι λέξεις χρησιμοποιούνται με κάθε δυνατό τρόπο. Αλλοτε ακούγονται ειρωνικά, άλλοτε ως ευφημιστικές συνωνυμίες, ενίοτε και ως «προφητεία».

The eurozone: a crisis of policy, not debt



Πηγη: Guardian
Mark Weisbrot
Three months ago, I wrote here about the risks that the European authorities were posing to the US economy and asked what the US government was going to do about it. It was clear at that time that "the Troika" – the European CommissionEuropean Central Bank (ECB) and the International Monetary Fund (IMF) – was once again playing a dangerous game of brinksmanship at that time with the government ofGreece. They were trying to force the Greek parliament to adopt measures that would further shrink the Greek economy and therefore make both their economic situation and their debt problem worse, while inflicting more pain on the Greek electorate. The threat from the Troika was putting the whole European financial system at risk, since it raised the prospect of a chaotic, unilateral Greek default.

The Circular Logic That Dooms Euro TARP From The Start



ΠΗΓΗ: Business Insider


The Eurozone bailout, now being referred to as Euro TARP, is doomed to fail.  While nothing has been officially announced the markets are rallying broadly on the back of a news article published by CNBC on Monday. The details are lacking as to the actual structure but speculation is already running rampant across the financial markets as to what it might look like.  
What is presumed is that Euro TARP will follow the proposal originally proffered by Tim Geithner on his European trip recently. That proposal had been widely dismissed by the G20 as they couldn't come to terms on any type of structure. The current idea outlined by CNBC will bypass the G20 entirely and allow the European Investment Bank (EIB), a bank owned by the member states of the European Union, to take money from the European Financial Stability Facility (EFSF) and capitalize a special purpose vehicle (SPV) that it will create.  

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ''ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ'' ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ;



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
BBC: ΣΕ ΕΕ - ΔΝΤ "ΨΗΝΕΤΑΙ" ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ 50%!
ΜΕΡΚΕΛ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΧΙ ΣΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩ!
Το σχέδιο της "συντεταγμένης" ή "ελεγχόμενης" χρεοκοπίας, εντός του ευρώ, αποτελεί ένα σενάριο το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στους κόλπους των κυρίαρχων κύκλων σε ΕΕ (κυρίως Γερμανία) και ΔΝΤ.
Πριν μια εβδομάδα, περίπου, ο Κλέμεντ Φουστ καθηγητής οικονομικών στην Οξφόρδη και σύμβουλος του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε, είχε μιλήσει για συντεταγμένη ελληνική χρεοκοπία που έχει μάλιστα ξεκινήσει ήδη (αναφερόμενος στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου που έχουν ναυαγήσει). 
Σήμερα, το BBC διακινεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει "κούρεμα" κατά 50%του ελληνικού χρέους, τετραπλασιασμό του σημερινού Μηχανισμού Στήριξης, EFSF, από € 440 διςστα € 2 τρις με παράλληλη ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, απέναντι στις απώλεις τις οποίες θα έχουν.  Σύμφωνα πάντα με το BBC το σχέδιο αυτό κερδίζει έδαφος σε ΕΕ και ΔΝΤ με την εφαρμογή του να είναι πιθανό να ξεκινήσει σε πέντε με έξι εβδομάδες.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από τη συγκέντρωση στην Εφορία Κηφισιάς ενάντια στα χαράτσια




Τη Δευτέρα 26/9 στις 6 μ.μ. οργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς συγκέντρωση στην εφορία Κηφισιάς, ενάντια στο χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης», και του «τέλους επιτηδεύματος».


Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Χάρης Σμυρνιώτης με μια μικρή εισαγωγή, για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο και τη δράση της όλο αυτό το διάστημα. Στη συνέχεια ο Γιάννης Αδριανός αναφέρθηκε στα κυβερνητικά χαράτσια, στον αντισυνταγματικό τους χαρακτήρα, στο ότι αυτά δεν αποτρέπουν τη χρεοκοπία αλλά διασφαλίζουν τα κέρδη των πιστωτών, οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία, και διαλύουν τη χώρα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη της πολιτικής δράσης για συλλογική και οργανωμένη αντίσταση του λαού στην επιβολή τους, με τη συμμετοχή σε αγωνιστικές διαδικασίες άρνησης πληρωμής, με τη μη πληρωμή των χαρατσιών, καθώς και στις πρακτικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν (όπως κατάθεση Δήλωσης Αντίθεσης Πληρωμής κλπ. Δείτε λεπτομέρειες εδώ).

Without a growth plan, the EU faces financial Waterloo



Πηγή: Guardian
Simon Jenkins
This really matters. It matters more than party conferences or Libyan wars or terrorist scares or Olympic games. Europe faces a Waterloo moment, perhaps even a Munich one, as 17 of its finance ministers dither over whether to rescue its economy from the financial wreckage of the past three years, or let it plunge into renewed depression.
A bad-tempered weekend at the IMF in Washington has reportedly led to a ghost of a plan that makes sense. It involves halving Greece's debts to German and French banks, repeating the 21% "haircut" default of last July. This in turn will hurt the banks more than they might stand, so the second part of the plan props them with urgent subsidies. In a third part,some 2 trillion euros would be tipped into the European central bank, somehow to "firewall" the sovereign debts of Portugal and Ireland and perhaps even Italy and Spain.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Θέσεις της Λυών: Η ιταλική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας



Συγγραφείς: Αντόνιο Γκράμσι
Εκδόσεις: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Σελίδες: 112
Τιμή: 9 ¤

Οι Θέσεις της Λυών αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Η κυκλοφορία τους στα ελληνικά καλύπτει ένα εκδοτικό και βιβλιογραφικό κενό. Πρόκειται για τις Θέσεις του Γ? Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πόλη Λυών (εξαιτίας της φασιστικής καταστολής) στις 20-26 Γενάρη του 1926.


Συγγραφέας τους είναι ο Αντόνιο Γκράμσι. Αποτελούν κομμάτι της προσπάθειας της νέας ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, υπό την καθοδήγηση του Γκράμσι (μετά την περίοδο Μπορντίγκα), να συνδυάσει την επαναστατική στρατηγική με μια μάχιμη πολιτική παρέμβαση. Απ' αυτή την άποψη, οι Θέσεις της Λυών συνιστούν την ωριμότερη στιγμή τόσο του επαναστατικού ΚΚ Ιταλίας όσο και του ίδιου του Γκράμσι.Η κρίση που βιώνουμε σήμερα βάζει με τον πιο εμφατικό τρόπο στην ημερήσια διάταξη την ανατροπή του καπιταλισμού. 

“Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στάση πληρωμών στο χρέος της και να βγει από την Ευρωζώνη”



Πηγή: Olympia

(Αν η τωρινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα απαραίτητα σχετικά βήματα, θα πρέπει να αφήσει άλλες πολιτικές δυνάμεις να το κάνουν).
Του Στέργιου Σκαπέρδα, καθηγ. Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine.
Τα αιτήματα της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του ΔΝΤ και της Τρόϊκα, και το πολιτικό κλίμα στο βόρειο τμήμα της Ευρωζώνης έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα στον Ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου: «Κάνετε αυτό που σας λέμε, άσχετα από τις συνέπειες σε εσάς, ή ακόμα και σε εμάς». Οι συνέπειες υπερβαίνουν αυτά που προβλέπονται από τα συμβατικά Οικονομικά. Θα βαθύνουν την ύφεση, και θα μικρύνουν ακόμα περισσότερο της πιθανότητες αποπληρωμής του χρέους. Επομένως, η ξεκάθαρη και ισχυρή παραίνεση για τηνΕλλάδα είναι να κάνει στάση πληρωμών όσο πιο σύντομα είναι εφικτό.

Eγώ ήμουν η αυγοβόλος




Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να συνεχίσω αυτή την ιστορία αυγοβολής που έλαβε χώρα ένα κυριακάτικο πρωινό (25/9/2011) στη μαρίνα Ρεθύμνου με δράστρια εμένα και θύμα τον κ. Όθωνα, βουλευτή Ρεθύμνου και υφυπουργό Δήθεν Προστασίας του Πολίτη. Αλλά φαίνεται πως τη συνεχίζει ο ίδιος ο κ. Όθωνας έχοντας υποβάλει μήνυση εναντίον μου για προσβολή της τιμής του (και επιπλέον δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εν ολίγοις επιφυλάσσεται να μου ζητήσει χρήματα στο μέλλον!!!). Προβληματίστηκα επίσης για το ύφος που θα ήθελα να έχει ένα τέτοιο κείμενο: χιουμοριστικό ή σοβαρό; Η υπόθεση έχει και τα δύο, επομένως το ίδιο θα συμβεί και στο κείμενο.

Την Κυριακή το πρωί ο κ. Όθωνας ήρθε να μας μιλήσει για την αξία του ποδηλάτου στη ζωή μας! Ενώ καταποντίζεται η χώρα, ο εκπρόσωπος του Ρεθύμνου θεώρησε ότι αυτός ήταν ο καταλληλότερος τρόπος να πλησιάσει τους ψηφοφόρους του σε αυτές τις δύσκολες ώρες που κρίνεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Ίσως βέβαια να ήταν όντως ο καταλληλότερος να το κάνει, καθώς μας έχουν κάνει τη ζωή ποδήλατο. Ίσως ήγγικεν η ώρα να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ποδηλάτου στη ζωή μας, γιατί σύντομα δεν θα υπάρχουν λεφτά για βενζίνη και για τέλη κυκλοφορίας. Θεώρησα τουλάχιστον προκλητική αυτή την επιλογή του η οποία και προκάλεσε τη δική μου αντίδραση. Και είπα αφού μπήκα στο χορό να χορέψω λίγο ακόμη. Άλλωστε εγώ δεν έχω τίποτα για να το χάσω.

Γιατί διαδηλώνουν οι ένστολοι



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ 
Του Τάσου Μαυρόπουλου

Το κράτος έδωσε τη δυνατότητα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και των Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.) να συνταξιοδοτούνται μετά την 25ετία λόγω των συνθηκών εργασίας και της υπέρμετρης επιβάρυνσης του ωραρίου τους. Στατιστικά στα 25 χρόνια υπηρεσίας ένας ένστολος έχει καλύψει σε υπερωριακή απλήρωτη εργασία άλλα 10 χρόνια. Η υπερεργασία αυτή δεν πληρωνόταν και δεν πληρώνεται, λόγω της νομοθεσίας που διέπει τα Σώματα αυτά. Αν αποζημιώνονταν γι' αυτές τις ώρες με τα προβλεπόμενα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα ήταν πλούσιοι.
Το μόνο "ευεργέτημα" που είχαν (το οποίο κόπηκε) είναι να μπορούν να συνταξιοδοτούνται με 25 χρόνια υπηρεσίας. Για να πάρεις όμως μια σύνταξη που θα σου επιτρέπει στοιχειωδώς να επιβιώσεις, πρέπει να εξαντλήσεις την 35ετία. Αυτοί που σήμερα είναι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών είναι αυτοί που: α) εξάντλησαν την 35ετία επειδή προσλήφθηκαν σε ηλικία 18 ετών ή μικρότεροι. β) Αποστρατεύτηκαν παρά τη θέλησή τους λόγω κρίσεων. γ) Όσοι για οικονομικούς ή οικογενειακούς λόγους παραιτήθηκαν για να καλύψουν κάποιες τρύπες από το εφάπαξ, το οποίο μαζί με τη σύνταξη είναι σαφώς μικρότερα από το να εξαντλούσαν την 35ετία. δ) Υπηρέτησαν στις ειδικές δυνάμεις των Ε.Δ. και Σ.Α. και βιολογικά δεν μπορούσαν να συνεχίσουν.

Η ελληνική Πομπηία


Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
του Δημήτρη Καζάκη
Οικονομολόγου – Αναλυτή

Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας ήταν ένα πο­λυδιαβασμένο ιστορικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, που δημοσίευσε το 1835 ο Έντουαρντ Μπούλγουερ Λίτον. Σ’ αυτό ο συγγραφέας προσπάθησε να απο­δώσει όχι απλά τον χαμό της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης κάτω από τις στάχτες και τη λάβα του Βεζούβιου, αλλά και το τέλος ενός ολόκληρου κοινωνικού συστήματος βυθισμένου στην πιο από­λυτη παρακμή και διαφθορά.

Τις τελευταίες ημέρες της ζει και η ελληνική Πομπηία, καθώς οι πιο ασυ­νείδητοι και πωρωμένοι εκπρόσωποι ενός βαθύτατα παρηκμασμένου συστήματος αδυνατούν να βρουν άλλη λύση εκτός από την επίσημη ελεγχό­μενη πτώχευση της χώρας και του λα­ού της, η οποία ισοδυναμεί με κατα­στροφή ανάλογη με εκείνη που έσπει­ρε ο Βεζούβιος.


Στάση πληρωμών ή νέο haircut η καλύτερη λύση για την Ελλάδα; Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για την ελληνική χρεοκοπία μεταξύ 7 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου;



www.bankingnews.gr


Στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους δίδεται μεγάλη σημασία πλέον όχι στο εάν θα υπάρξει χρεοκοπία αλλά στο πότε θα εκδηλωθεί;
Το μείζον ερώτημα είναι στάση πληρωμών καθώς αυτό σημαίνει χρεοκοπία ή νέο haircut που θα οδηγήσει την συνολική απομείωση στο 50%;
Το ζήτημα είναι αρχικώς πολιτικό και εν συνεχεία οικονομικό.
Οι αγορές αποτελούν τον ένα ισχυρό πυλώνα της διαμόρφωσης των νέων ισορροπιών  στην παγκόσμια οικονομία.
Τα κράτη που έχουν συμμάχους τις αγορές προοδεύουν. Στην Ελλάδα η πολιτική εξουσία αψήφησε εξόφθαλμα τις αγορές που απλά την έχουν περικυκλώσει και βιαιοπραγούν  σε μια καταρρέουσα οικονομία. 

Καζάκος Α: «Παράνομη η εργασιακή εφεδρεία, είναι απόλυση με φερετζέ»


Είναι δυνατό να μπλοκαριστεί η εργασιακή εφεδρεία με την έκδοση προσωρινών δικαστικών αποφάσεων αναστολής της σχετικής εντολής, για τους Οργανισμούς που δεν διαθέτουν πλεονάζον προσωπικό, τονίζει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Αρις Καζάκος, σε συνέντευξή του στην «Ε».


Προαναγγέλλει μαζικές προσφυγές των θιγομένων σε Διοικητικά Δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς θεωρεί ότι η εντολή για εργασιακή εφεδρεία είναι «παράνομη» και «αντισυνταγματική», όμως στους Οργανισμούς χωρίς πλεονάζον προσωπικό η εντολή της κυβέρνησης δεν έχει ούτε την τυπική νομιμότητα που ορίζει ο δικός της νόμος (3986/2011) για την εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (άρθρο 37, παράγραφος 7).

Η Διεθνής των Φτωχοποιών κι εμείς




Από το Μαρικάκι
Όχι μόνο δεν θα πτωχεύσουμε αλλά θα μείνουμε για πάντα στο ευρώ. Απειλή ή ... υπόσχεση; Όπως το πάρει κανείς. Εξαρτάται από που το κοιτάζει. Άλλοι θεωρούν ότι αυτό το αλυσοδέσιμο με το ευρώ – τουλάχιστον για όσο καιρό ακόμη θεωρείται ότι βολεύει – δεν είναι ιδιαίτερα καλό για την υγεία. Άλλοι πάλι χαίρονται διότι θα εξακολουθήσουν να κάνουν τις συναλλαγές του με ένα σκληρό νόμισμα - αδιάψευστο μάρτυρα ότι ανήκομεν εις την Δύσην. Κάποτε βέβαια αυτό το τελευταίο ήταν ταυτόσημο με την υπόσχεση για ευημερία αν όχι με την ίδια την ευημερία.
Σήμερα πάντως η Δύση δεν αισθάνεται και πολύ καλά κι έχει κανείς την αίσθηση έχει βάλει στόχο να μοιάσει με ένα από τα θύματά της, την Αφρική.

Κώστας Χρυσόγονος : Η διακοπή του ρεύματος έχει συνταγματικό πρόβλημα



ΠΗΓΗ: xrimaNews.gr
Η εισφορά στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που εξαγγέλθηκε πρόσφατα συνιστά έναν περαιτέρω φόρο στην περιουσία, μαζί με άλλους οι οποίοι υπάρχουν ήδη (όπως, ιδίως, ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας). Καθεαυτή η επιβολή τέτοιων φόρων δεν μπορεί να θεωρηθεί αντισυνταγματική, αφού το άρθρο 4 παρ.5 του Συντάγματος προβλέπει ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» (στην έννοια των «δυνάμεων» συμπεριλαμβάνεται προφανώς όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και η περιουσία).
Προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει, ωστόσο, το γεγονός ότι με την επιβολή εισφοράς ορισμένου ύψους ανά τετραγωνικό μέτρο, με διαφοροποίηση μόνο σε αντιστοιχία προς την τιμή ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή, επέρχεται ουσιαστικά το ισοδύναμο φορολόγησης με ενιαίο συντελεστή. Με άλλα λόγια, τόσο ένας χαμηλοσυνταξιούχος που διαμένει σε μικρό ιδιόκτητο διαμέρισμα σε λαϊκή συνοικία όσο και ένας ιδιοκτήτης δεκάδων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, ο οποίος εκμεταλλεύεται το πανομοιότυπο παρακείμενο διαμέρισμα, θα πληρώσουν την ίδια ακριβώς εισφορά για το καθένα από αυτά.