Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η πρόβλεψη της κρίσης από τους μαρξιστές (συζητώντας ξανά για τον ιμπεριαλισμό)



Του Παναγιώτη Μαυροειδή
Οι σκέψεις που διατυπώνονται σε αυτό το σημείωμα βασίζονται σε ένα ξαναδιάβασμα εκτιμήσεων του Ντ. Χάρβεϊ για τον ιμπεριαλισμό και την κρίση, πριν αυτή εκδηλωθεί. Ο Ντ. Χάρβεϊ, είναι καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το έργο του είναι αρκετά γνωστό στο ελληνικό κοινό, καθώς έχουν εκδοθεί πολλά από τα βιβλία του στην Ελλάδα. Στο έργο του ‘’Ο νέος ιμπεριαλισμός’’(2003), επιχειρεί να διατυπώσει μια νέα θεωρία για τον ιμπεριαλισμό και να τον ερμηνεύσει υπό τις παρούσες, εξαιρετικά σύνθετες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης.Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες πλευρές, που πρέπει να συζητηθούν ξανά και τίθενται με πρωτότυπο τρόπο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το βιβλίο γράφηκε όχι μόνο πριν από την πρόσφατη εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και πριν ακόμη εκδηλωθεί ο πόλεμος των αμερικανών στο Ιράκ. Η αντοχή πολλών μεθοδολογικών παρατηρήσεων και εκτιμήσεων στο χρόνο και την αδυσώπητη κρίση των μετέπειτα θυελλωδών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, τονίζει το στέρεο βάθρο των προσεγγίσεων του Ντ. Χάρβεϊ.

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

4 σχόλια:

markos είπε...

,,Η πρόβλεψη της κρίσης από τους Μαρξιστές,, γραφει ο τίτλος του άρθρου παραπλανητικά βεβαίως βεβαίως.
Μαρξιστής είναι μόνο όποιος παραδέχεται οτι οι κρίσεις και οι αντιφάσεις του καπιταλισμού τον οδηγούν σε αδιέξοδο και μόνο ο διάδοχός του- η οργανωμένη εργατική τάξη- αναγκάζεται να ανατρέψει το καπιταλιστικό σύστημα και να μετατρέψει τα μέσα παραγωγής σε παλλαική ιδιοκτησία.
Αυτή η βασική ιδέα λείπει και από τον Μαυροειδή και από τον Χάρβευ.
Καλά θα κάνουν και πιο τίμιο θα είναι να μην κριτικάρουν σαν Μαρξιστές αλλά σαν αστοί μεταφιεσμένοι σε Μαρξιστές.
Βέβαια αυτά που γρέφει ο Χάρβευ στο άρθρο και εκτασιάζεται ο Μαυροειδής είναι ασαφή αναμασήματα και αντιγραφές όχι καλής ποιότητας από τον Μαρξ.

markos again είπε...

Ελπίζω να μην καταχρώμαι της φιλοξενίας του μπλογκ.
Οι καιροί είναι κρίσιμοι, και η κοινή γνώμη πρέπει να σταματήσει να διαμορφώνεται από την προπαγάνδα της αστικής τάξης -οσο το δυνατό-.
Μερικά άρθρα προκαλούν τον διάλογο και την απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

πολλους αστους εχει τελικα η Ελλαδα ρε Μαρκο....αντι για χαρακτηρισμους μηπως πρεπει να γινει συζήτηση επι της ουσιας των γραφομενων; αν οι αριστεροι βριζονται ή τελος παντων απαξιωνουν τοσο ευκολα ο ενας τον άλλον, γιατι να τους παρει στα σοβαρα ο κόσμος? Το βιβλιο του Χαρβει το έχω διαβασει. Εξηγεί-και κυρίως ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ- με σύγχρονους όρους την λειτουργία του σύγχρονου καπιταλισμου, καθώς και τον μηχανισμό ανάπτυξης των κρίσεων, αλλά και την διαχείριση των κρίσεων από τους αστους...ολα αυτα ειναι πολύ χρήσιμα και καλο θα ήταν να δουλευτούν περισσότερο...η δουλεια του Μαυροειδή είναι πολύ αξιολογη πανω σε αυτό...μόνο που με έβαλε να ξαναδιαβασω το βιβλιο...η παρατηρηση μου είναι ότι δεν αποδίσει απολυτως σωστά τους προβληματισμούς και την κριτική του χαρβει για τα σύγχρονα κοινωνικα κινηματα κατα της παγκοσμιοποιησης και τη σχεση τους με τους εργατικους αγωνες

markos είπε...

Ωστε βλέπεις και συ ατέλειες.
Χρήσιμο δεν είναι που τις επισημαίνεις?